Cerinte pomilor fata de factorii de mediu

Publicat pe: 23 iulie 2015 Modificat pe: 9 aprilie 2024

cerintele-pomilor-fructiferi
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Lumina

Joaca un rol important in cresterea si rodirea pomilor. In conditii de lumina suficienta sau multa, fructele sunt mai mari, bine colorate, bogate in zaharuri si vitamine. La o iluminare buna frunzele au o activitate fotosintetizanta puternica, ramurile de rod sunt puternice si traiesc mult, iar pomii sunt mai sanatosi. Iata de ce pomii dau bune rezultate numai in conditii de lumina multa, iar la umbra cresc si rodesc slab.
Cei mai pretentiosi la lumina sunt nucul, piersicul, caisul, ciresul, apoi coacazul, agrisul, alunul, zmeurul, capsunul care se pot cultiva la semiumbra. Putem influenta iluminarea livezii prin alegerea locului cu expozitie buna, prin distante de plantare corespunzatoare si prin coroane mai rare, fara ax sau aplatizate (palmete).

Caldura

Este factorul de mediu cu cea mai mare importanta. Cultivarea speciilor pomicole in conditii de temperatura neasigurate conduce la dezechilibre si efecte nedorite-plagi sau arsuri pe trunchi si sarpante, degerarea lemnului, a ramurilor, a mugurilor etc. Infloritul, germinarea polenului si legarea fructelor se realizeaza bine daca in aer temperatura este cuprinsa intre 12-20°C. Temperaturile negative, brumele, ploile reci, vanturile uscate sau prea calde diminueaza procentul de legare sau compromite total florile. Fructele tinere sunt mai sensibile la inghet, ele degera la -1..-1.5°C.

Apa

Apa este un factor deosebit de important pentru cresterea si rodirea pomilor. Pomii cresc si rodesc bine daca solul are 75-85% din spatiile lui pline cu apa, iar umiditatea optima a aerului este de 65-80%.
Daca solul retine prea multa apa si lipseste aerul, frunzele se ingalbenesc, apoi pomii se ususca, se asfixiaza, deoarece radacinile nu mai pot respira. Foarte sensibili la asfixiere sunt caisul, ciresul, piersicul si migdalul, iar mai rezistenti sunt gutuiul, prunul altoit pe corcodus si marul.
Dupa cerintele fata de apa, speciile pomicole au fost impartite in 4 grupe:
-coacazul, agrisul, zmeurul au nevoie de peste 700 mm anual.
-marul, prunul, gutuiul se comporta bine in zonele unde cad pe an 650-700 mm precipitatii, dar bine repartizate pe luni.
-parul, nucul, ciresul si visinul reusesc in zone cu 600 mm precipitatii.
-caisul, piersicul, migdalul au nevoie de 500 mm anual.
Nevoia de apa a pomilor depinde insa si de portaltoi, soi, tipul de sol, etc. Trebuie sa nu uitam ca pomii nu suporta secetele mari si prelungite, arsitele, mai ales pe solurile usoare, nisipoase, dar nici excesul de apa in zonele radacinilor. Nevoia de apa a pomilor poate fi completata prin udari care sa umecteze solul pe o adancime de cel putin 30-50 cm.

Aerul

Prin compozitie si miscarile lui, influenteaza cresterea si rodirea pomilor. Atmosfera poluata cu bioxid de sulf, clor, flor, praf de ciment, fum reduce fotosinteza, produce arsuri pe frunze si fructe, caderea acestora si in ultima instanta pieirea pomilor. Este adevarat ca pomii reduc poluarea, dar la o poluare ridicata viata lor este periclitata.
Miscarile aerului de intensitate slaba sunt favorabile pomilor, intrucat primenesc atmosfera, inlatura excesul de umiditate etc. Curentii reci sau uscati sunt nefavorabili. Vanturile puternice sunt cele mai nefavorabile, intrucat scutura fructele, stanjenesc polenizarea, rup ramurile, dezradacineaza pomii etc.

Solul

Alaturi de caldura, este cel mai important factor de vegetatie pentru pomi, fiind convenabile solurile cu textura mijlocie. In zonele secetoase vom prefera soluri mai grele, caci retin mai multa apa, iar in cele umede pe cele usoare, care se incalzesc mai usor. Caisul, piersicul, parul, ciresul iubesc mai mult solurile usoare, iar prunul, marul, visinul merg pe cele grele.
Grosimea solului trebuie sa fie de 80-100 cm, fara strat de piatra la suprafata. Apa freatica sa fie sub 0.8-1 m pentru arbusti, sub 1-1.5 m pentru gutui si merii altoiti pe portaltoi vegetativ de vigoare slaba si sub 2-2.5 m pentru restul speciilor.
Pomii nu reusesc in solurile mlastinoase, foarte grele, joase, care retin mult timp apa de ploaie.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

cerintele-pomilor-fructiferi
Despre
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre

0 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile