Cedrul, sfaturi, ingrijire, cultivare
Publicat pe: 28 septembrie 2023 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Cedrul (genul Cedrus) se incadreaza in familia Pinaceae si include specii introduse la noi in scop ornamental. Aceste specii se remarca prin coroanele largi, frunzisul persistent si conurile specifice, cu solzi strans alipiti. Acele sunt dispuse in fascicule pe lujerii scurti, in timp ce pe lujerii lungi sunt solitare, dispuse spiralat.
Specii si varietati
Cedrus atlantica (cedru de Atlas)
Cedrul de Atlas este o specie de dimensiuni mari, care poate atinge inaltimi de pana la 40 m. Acele au lungimi de 1.5-3 cm, sunt rigide si intepatoare. Pe lujerii scurti acele sunt grupate cate 20-30 intr-un fascicul, ca niste smocuri dese. Conurile sunt caracteristice, compacte, de pana la 8 cm lungime, cu solzi rotunjiti si alipiti de con.
Fiind o specie originara din zonele montane in nordul continentului African, prefera climatul montan mediteranean. Rezista cu greu la temperaturile extreme, insa nu aree pretentii fata de umiditatea atmosferica. La noi se preteaza numai in locurile insorite si adapostite din vestul tarii.
Dintre varietatile ornamentale se amintesc:
- Cedrus atlantica ‘Glauca’
- Cedrus atlantica ‘Glauca Pendula’
- Cedrus atlantica ‘Pyramidalis’
- Cedrus atlantica ‘Silberpitz’
Cedrus libani (cedru libanez)
Este o specie foarte indragita atat in arealul natural (regiunile montane din zona Orientului Mijlociu), cat si ca arbore ornamental introdus in diverse regiuni ale globului. Se remarca prin dimensiunile mari (pana la 40 m inaltime), acele scurte (de max. 3,5 cm lungime), fasciculele de pe lujerii scurti (alcatuite din 15-35 de ace), respectiv prin conurile rasinoase specifice (asemanatoare cu niste butoaie in miniatura). Varfurile ramurilor laterale stau usor atarnat, pendent, fara vlaga. Conurile se desfac la maturitate, semintele inaripate si solzii cad la sol, pe ramura ramanand numai rahisul conurilor. Fiind o specie caracteristica zonelor montane, prefera climatul racoros, cu precipitatii anuale de peste 1000 mm/mp. Cedrul libanez suporta bine temperaturile scazute si gerul, precum si stratul gros si persistent de zapada.
Dintre varietatile ornamentale se amintesc:
- Cedrus libani ‘Sargentii’
- Cedrus libani ‘Golden Dwarf’
- Cedrus libani ‘Glauca’
Cedrus deodara (cedru de Himalaya)
Aceasta specie poate atinge inaltimi de cca. 50 m sau chiar mai mult in arealul natural (zona muntilor Himalaya). Acele au lungimi de pana la 5 cm, uneori chiar 7 cm. Fasciculele sunt formate din cca. 20-30 de ace, ca si in cazul cedrului de Atlas. Conurile sunt mai mari, de pana la 13 cm lungime. Conurile se desfac la maturitate, semintele inaripate si solzii cad la sol, pe ramura ramanand numai rahisul conurilor. Fiind o specie originara din munti inalti, prefera climatul montan, cu temperaturi scazute si pe parcursul verii. Se regaseste preponderent la altitudini de peste 1500 m, insa in scop ornamental a fost introdus si la altitudini mai mici.
Dintre varietatile ornamentale se amintesc:
- Cedrus deodara ‘Feelin’ Blue’
- Cedrus deodara ‘Pendula’
- Cedrus deodara ‘Golden Horizon’
- Cedrus deodara ‘Aurea’
- Cedrus deodara ‘Eisregen’
- Cedrus deodara ‘Robusta’
Cedrus brevifolia
Este o specie originara din Cipru, unde ocupa vai intregi pe versantii sudici ai muntilor. Atinge inaltimi mai reduse decat ceilalti cedrii (cca. 12-15 m). Acele sunt usor curbate si scurte, de pana la 1 cm lungime.



Conditii de mediu
Lumina. Cedrul se dezvolta normal in conditii de lumina din abundenta. Poate fi plantat si la semiumbra.
Temperatura. Este adaptat conditiilor climatice specifice muntilor inalti. Prezinta rezistenta la temperaturile foarte scazute din sezonul rece. Cu exceptia cedrului libanez, cedrii tolereaza cu greu temperaturile foarte ridicate si umiditatea atmosferica scazuta din timpul verii (fiind adaptati climatului mediteranean).
Solul. In general, cedrul prefera solurile calcaroase, revene si bine drenate.
Ingrijire
Udarea. Necesita udare ocazionala in perioadele secetoase, ori de cate ori solul este uscat in profunzime.
Fertilizarea. Pentru crestere si dezvoltare optima (in special in cazul solurilor sarace), este indicata administrarea ingrasamintelor specifice in perioada de vegetatie (primavara-toamna).
Comandă produsele recomandate
Taierile. In vederea mentinerii aspectului estetic al cedrului, se recomanda indepartarea ramurilor uscate sau in curs de uscare, ori de cate ori se considera necesar.
Comandă produsele recomandate
Plantarea. Se recomanda a fi efectuata toamna sau primavara. Pentru reusita plantarii, se recomanda saparea unei gropi de dimensiuni optime, astfel incat radacinile sa poata fi asezate lejer, urmand sa fie acoperite cu suficient pamant. Prinderea poate fi favorizata prin administrarea unui ingrasamant specific (de tip granule) in groapa de plantare. Dupa plantare, se taseaza bine pamantul in jurul puietului si se uda din abundenta.
Inmultirea. Cedrii se inmultesc preponderent pe cale germinativa, din seminte. Iarna se culeg conurile din arbori si se pastreaza intr-un loc adapostit si usor calduros pana la desfacerea acestora. Semintele se aduna si se stratifica timp de cca. o luna (optional, daca se doreste favorizarea germinarii). Ulterior, semintele se seamana in rasadnite in vederea germinarii.
In pepinierele specializate se practica si altoirea cedrilor, pentru obtinerea unor arbori cu proprietati ornamentale deosebite.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori. In conditii de umiditate ridicata la nivelul pamantului, cedrii pot fi afectati de agenti fitopatogeni care provoaca putrezirea radacinilor sau al coletului (in special plantulele si puietii). De asemenea, pot aparea boli foliare cauzate de agenti fitopatogeni din genul Sirococcus sau Botrytis (care provoaca uscarea acelor si a lujerilor). Dintre daunatori se amintesc afidele, paduchii testosi, acarienii, gargaritele (sin. trombari), respectiv Parasyndemis cedricola (o molie a caei larva se hraneste cu ace si muguri de cedru). In cazul in care se observa simptome specifice unor boli sau prezenta unor daunatori, se recomanda aplicarea tratamentelor specifice, cu insecticide si fungicide omologate.
In plus:
- pinul Siberian (Pinus sibirica) este adesea intalnit si sub denumirea de cedru siberian (insa nu se incadreaza in genul Cedrus);
- lemnul de cedru este dur si rezistent, folosit in special in constructii si in industria mobilei (se preteaza si pentru furnir);
- din frunzele aciculare si din lujeri se obtine uleiul de cedru, utilizat in industria farmaceutica si cosmetica, in parfumerie, precum si in aromaterapie.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Cedrul, sfaturi, ingrijire, cultivare
-
Discuții pe teme similare
5 urează frunze verziDe ce este importanta alegerea substratului potrivit?Alegerea substratului potrivit este un aspect crucial in ingrijirea plantelor de interior, deoarece acesta reprezinta mediul in care radacinile se dezvolta si absorb nutrientii necesari. Un substrat adecvat asigura o... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziCedrul, crengile sunt cam aplecate si pare si varful uscatBuna ziua, am plantat acest cedru in sept 2023, parca in ultima vreme ii sunt crengile cam aplecate si pare si varful uscat. Totodata conurile acestea daca le scutur iese... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi2 urează frunze verziCedrul, Varfuri uscate dupa efectuarea unor tratamente generaleBuna ziua, am un cedru plantat acum 10 ani, perfect sanatos pana anul acesta. Acum, dupa aplicarea unor tratamente generale in curte de catre o firma specializata au inceput sa... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi98 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.