Ceapa, informatii despre tehnologia de cultura
Publicat pe: 4 iulie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Ceapa (Allium cepa) este o planta bulboasa, cultivata atat pentru partile subterane, cat si pentru partile aeriene. Aceasta se utilizeaza in alimentatia oamenilor, sub forma de ceapa verde si bulbi, ce se utilizeaza in diverse preparate. Alaturi de substantele nutritive, ceapa contine si substante volatile cu sulf, care au actiune antibiotica. De asemenea, compusii volatili aromatici din bulbii si semintele de ceapa au efect toxic pentru unele ciuperci, bacterii parazite si nematozi.
Ceapa este originara din Asia si este o specie cultivata inca din antichitate, pe valea Nilului. Din Egipt s-a raspandit in Europa, iar apoi in America. In prezent, cele mai mari producatoare de ceapa sunt: Rusia, SUA, China, India, Turcia, Japonia. In conditiile climatice din tara noastra, ceapa este o planta bienala sau trienala. In cazul cepei bienale, in primul an de cultura planta formeaza rozeta de frunze, tulpina falsa si bulbul, iar in al doilea an formeaza florile si semintele. Ceapa trienala se cultiva prin arpagic, in primul an se obtine arpagicul, in anul al doilea bulbul, ca parte comestibila iar in anul al treilea, planta produce inflorescente si seminte.
Bulbul este un organ vegetativ de forma rotunda sau aplatizata si rezulta din tulpina plantei, protejata de teci ce se suprapun. Frunzele sunt tubulare, fistuloase, acoperite de pruina. Tulpina florifera apare in anul al doilea sau al treilea, are inaltimea de 50-150 cm si este fusiforma. Semintele sunt mici, cu tegumentul tare, de culoare neagra.
Cerintele fata de clima si sol
Plantele tinere pot rezista la temperaturi de pana la -8℃, dar pentru a putea creste, ceapa are nevoie de temperaturi de peste 18℃. Din cauza sistemului radicular slab dezvoltat, ceapa are nevoie de umiditate in sol pe adancimea de 30-40 cm. Insuficienta apei impiedica dezvoltarea bulbilor. Ceapa nu se va cultiva in locuri umbrite, avand nevoie de 14-16 ore de lumina in perioada formarii bulbilor.
Tehnologia de cultivare a cepei de arpagic
PRODUCEREA ARPAGICULUI
Rotatia
Cele mai bune premergatoare pentru ceapa sunt culturile fertilizate cu ingrasaminte organice, care lasa terenul curat de buruieni. Exemple: ardei, tomate timpurii, vinete, castraveti, cartofi timpurii, dovlecei, pepeni. Nu se recomanda ca premergatoare fasolea sau mazarea.
Pregatirea terenului
Concomitent cu aratura se administreaza ingrasaminte, in functie de starea de aprovizionare a solului, apoi, se va executa o aratura de aproximativ 20-25 cm adancime, iar patul germinativ se va realiza cu combinatorul, pe adancimea de 5-10 cm. Solul se va modela in staturi inaltate cu ecartamentul de 150 cm. Se executa si lucrarea de erbicidat preemergent cu produse specifice.
Comandă produsele recomandate
Semanatul
Se realizeaza in perioada 10-20 martie, sub forma de 7 randuri pe strat, la distanta de 15 cm intre randuri, cu adacimea de semanat de 1,5-2 cm. Cantitatea de samanta pentru un hectar este de 80-100 kg iar dupa semanat, cultura se tavalugeste.
Fertilizarea
Pentru a asigura necesarul de nutrienti pe parcursul perioadei de vegetatie, se recomanda administrarea ingrasamintelor specifice.
Comandă produsele recomandate
Lucrarile de ingrijire
- In anii secetosi se aplica 2-3 udari, cu norme de 300 metri cubi/ha.
- Se va executa plivitul culturii de 2-3 ori.
- Se recomanda tavalugirea culturii cu 2-3 saptamani inainte de recoltat.
- O alta lucrare importanta este combaterea buruienilor, ce se realizeaza cu ajutorul erbicidelor omologate.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Dintre principalele boli ce pot aparea la cultura ceapa amintim: mana, alternarioza, rugina, patarea cafenie, iar dintre daunatori: musca cepei, tripsi.
Recoltarea si pastrarea
Recoltarea se executa manual sau mecanizat in luna iunie. Dupa recoltare, arpagicul se lasa expus la soare timp de 5-6 zile, apoi se strange, se sorteaza si se conditioneaza. Pastrarea arpagicului se face in depozite speciale, la temperaturi de 1-2℃, astfel incat sa nu aiba loc procesul de vernalizare. Umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie de 50-70%.
OBTINEREA BULBILOR
Rotatia
Cele mai bune premergatoare pentru ceapa sunt culturile fertilizate cu ingrasaminte organice, care lasa terenul curat de buruieni. Exemple: ardei, tomate timpurii, vinete, castraveti, cartofi timpurii, dovlecei, pepeni. Nu se recomanda ca premergatoare fasolea si mazarea.
Pregatirea terenului
Toamna se realizeaza lucrarea de arat, la adancimea de 28-30 cm adancime, dupa ce s-au administrat ingrasaminte chimice. Primavara se executa fertilizarea cu azot si lucrarea de erbicidat cu erbicide preemergente. Patul germinativ se va realiza cu ajutorul combinatorului, pe adancimea de 5-10 cm, iar solul se poate modela in staturi inaltate, cu ecartamentul de 150 cm.
Comandă produsele recomandate
Plantarea
Aceasta lucrare se realizeaza toamna, intre 10 septembrie si 1 octombrie, iar primavara intre 10 si 20 martie. Plantarea se executa manual sau mecanizat, astfel: 4 randuri pe stratul inaltat, la distanta de 28 cm intre randuri si 3 cm distanta intre plante. Adancime de plantat variaza in functie de sol, de la 2 cm la 5 cm.
Lucrarile de ingrijire
- Fertilizarea se realizeaza prin aplicarea ingrasamintelor in faza ingrosarii bulbului si faza formarii primelor 3-5 frunze.
- In conditii normale, se aplica 2-3 udari, folosind norme de 300 metri cubi/ha.
- Combaterea buruienilor se realizeaza chimic sau prin prasile manuale sau mecanizate.
Comandă produsele recomandate
Combaterea bolilor si daunatorilor
Reprezinta o veriga importanta si se realizeaza cu ajutorul produselor omologate, in functie de boala/daunator.
Recoltarea
Se realizeaza incepand cu sfarsitul lunii iulie, pana la jumatatea lunii august. Se recomanda tavalugirea culturii inainte de recoltat deoarece aceasta lucrare grabeste maturarea bulbilor. Dupa recoltare, ceapa se lasa cateva zile pe teren, pentru a se usca, apoi se curata de frunze, se sorteaza si se depoziteaza.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Ceapa, informatii despre tehnologia de cultura
-
Discuții pe teme similare
3 urează frunze verziCeapa, plante afectate de grindinaCeapa diszrusaCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi48 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi4 urează frunze verziCeapa, frunze patateAm stropit aprox in urma cu 2 sapt cu zeama bordeleza și _ a revenit partialCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi14 urează frunze verziCeapa, identificare afectiuneBună ziua! Cu ce sa stropesc? Nu este afectată toată cultura . Mulțumesc!CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.