Ceapa, informatii despre tehnologia de cultura

Ceapa (Allium cepa) este o planta bulboasa, cultivata atat pentru partile subterane, cat si pentru partile aeriene. Aceasta se utilizeaza in alimentatia oamenilor, sub forma de ceapa verde si bulbi, ce se utilizeaza in diverse preparate. Alaturi de substantele nutritive, ceapa contine si substante volatile cu sulf, care au actiune antibiotica. De asemenea, compusii volatili aromatici din bulbii si semintele de ceapa au efect toxic pentru unele ciuperci, bacterii parazite si nematozi.

ceapa particularitati botanice

Ceapa este originara din Asia si este o specie cultivata inca din antichitate, pe valea Nilului. Din Egipt s-a raspandit in Europa, iar apoi in America. In prezent, cele mai mari producatoare de ceapa sunt: Rusia, SUA, China, India, Turcia, Japonia. In conditiile climatice din tara noastra, ceapa este o planta bienala sau trienala. In cazul cepei bienale, in primul an de cultura planta formeaza rozeta de frunze, tulpina falsa si bulbul, iar in al doilea an formeaza florile si semintele. Ceapa trienala se cultiva prin arpagic, in primul an se obtine arpagicul, in anul al doilea bulbul, ca parte comestibila iar in anul al treilea, planta produce inflorescente si seminte.

Bulbul este un organ vegetativ de forma rotunda sau aplatizata si rezulta din tulpina plantei, protejata de teci ce se suprapun. Frunzele sunt tubulare, fistuloase, acoperite de pruina. Tulpina florifera apare in anul al doilea sau al treilea, are inaltimea de 50-150 cm si este fusiforma. Semintele sunt mici, cu tegumentul tare, de culoare neagra.

Cerintele fata de clima si sol

Plantele tinere pot rezista la temperaturi de pana la -8, dar pentru a putea creste, ceapa are nevoie de temperaturi de peste 18. Din cauza sistemului radicular slab dezvoltat, ceapa are nevoie de umiditate in sol pe adancimea de 30-40 cm. Insuficienta apei impiedica dezvoltarea bulbilor. Ceapa nu se va cultiva in locuri umbrite, avand nevoie de 14-16 ore de lumina in perioada formarii bulbilor.

Tehnologia de cultivare a cepei de arpagic

PRODUCEREA ARPAGICULUI
Rotatia

Cele mai bune premergatoare pentru ceapa sunt culturile fertilizate cu ingrasaminte organice, care lasa terenul curat de buruieni. Exemple: ardei, tomate timpurii, vinete, castraveti, cartofi timpurii, dovlecei, pepeni. Nu se recomanda ca premergatoare fasolea sau mazarea.

arat-ceapa
Pregatirea terenului

Concomitent cu aratura se administreaza ingrasaminte, in functie de starea de aprovizionare a solului, apoi, se va executa o aratura de aproximativ 20-25 cm adancime, iar patul germinativ se va realiza cu combinatorul, pe adancimea de 5-10 cm. Solul se va modela in staturi inaltate cu ecartamentul de 150 cm. Se executa si lucrarea de erbicidat preemergent cu produse specifice.

Produse recomandate

Semanatul

Se realizeaza in perioada 10-20 martie, sub forma de 7 randuri pe strat, la distanta de 15 cm intre randuri, cu adacimea de semanat de 1,5-2 cm. Cantitatea de samanta pentru un hectar este de 80-100 kg iar dupa semanat, cultura se tavalugeste.

Fertilizarea
Lucrarile de ingrijire
 • In anii secetosi se aplica 2-3 udari, cu norme de 300 metri cubi/ha.
 • Se va executa plivitul culturii de 2-3 ori.
 • Se recomanda tavalugirea culturii cu 2-3 saptamani inainte de recoltat.
 • O alta lucrare importanta este combaterea buruienilor, ce se realizeaza cu ajutorul erbicidelor omologate.

Produse recomandate

Boli si daunatori

Dintre principalele boli ce pot aparea la cultura ceapa amintim: mana, alternarioza, rugina, patarea cafenie, iar dintre daunatori: musca cepei, tripsi.

Recoltarea si pastrarea

Recoltarea se executa manual sau mecanizat in luna iunie. Dupa recoltare, arpagicul se lasa expus la soare timp de 5-6 zile, apoi se strange, se sorteaza si se conditioneaza. Pastrarea arpagicului se face in depozite speciale, la temperaturi de 1-2, astfel incat sa nu aiba loc procesul de vernalizare. Umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie de 50-70%.

OBTINEREA BULBILOR
Rotatia

Cele mai bune premergatoare pentru ceapa sunt culturile fertilizate cu  ingrasaminte organice, care lasa terenul curat de buruieni. Exemple: ardei, tomate timpurii, vinete, castraveti, cartofi timpurii, dovlecei, pepeni. Nu se recomanda ca premergatoare fasolea si mazarea.

Pregatirea terenului

Toamna se realizeaza lucrarea de arat, la adancimea de 28-30 cm adancime, dupa ce s-au administrat ingrasaminte chimice (100 Kg fosfor substanta activa/ha, 70 kg potasiu substanta activa/ha). Primavara se executa fertilizarea cu azot, in doza de 150-200 kg substanta activa/ha si lucrarea de erbicidat cu erbicide preemergente. Patul germinativ se va realiza cu ajutorul combinatorului, pe adancimea de 5-10 cm, iar solul se poate modela in staturi inaltate, cu ecartamentul de 150 cm.

Produse recomandate

plantare ceapa
Plantarea

Aceasta lucrare se realizeaza toamna, intre 10 septembrie si 1 octombrie, iar primavara intre 10 si 20 martie. Plantarea se executa manual sau mecanizat, astfel: 4 randuri pe stratul inaltat, la distanta de 28 cm intre randuri si 3 cm distanta intre plante. Adancime de plantat variaza in functie de sol, de la 2 cm la 5 cm.

Lucrarile de ingrijire
 • Fertilizarea se realizeaza prin aplicarea ingrasamintelor in faza ingrosarii bulbului si faza formarii primelor 3-5 frunze, in doze de 150 kg azotat de amoniu/ha si 70 kg sare potasica/ha.
 • In conditii normale, se aplica 2-3 udari, folosind norme de 300 metri cubi/ha.
 • Combaterea buruienilor se realizeaza chimic sau prin prasile manuale sau mecanizate.

Produse recomandate

Combaterea bolilor si daunatorilor
recoltare ceapa

Reprezinta o veriga importanta si se realizeaza cu ajutorul produselor omologate, in functie de boala/daunator.

Recoltarea

Se realizeaza incepand cu sfarsitul lunii iulie, pana la jumatatea lunii august. Se recomanda tavalugirea culturii inainte de recoltat deoarece aceasta lucrare grabeste maturarea bulbilor. Dupa recoltare, ceapa se lasa cateva zile pe teren, pentru a se usca, apoi se curata de frunze, se sorteaza si se depoziteaza.

 • Discuții pe teme similare

  cindea mihai
  28 martie 2015
  cultiv ceapa stufat in solar plantata in noiembrie si recoltata in martie este tratament sa pot cultiva anul urmator tot ceapa verde mentionez ca ,cultura de vara find rosi castraveti va multumesc
  0
  1
  Aurel
  24 aprilie 2018
  Bună ziua . Se poate erbicida ceapa și usturoiul cu fusilad forte și după cît timp se poatr consuma? Vă mulțumesc.
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile