Cattleya, informatii si sfaturi de ingrijire

Cattleya-ingrijire-orhidee

Orhideele Cattleya sunt cunoscute pentru florile spectaculoase ce au un parfum aparte si care se pot gasi intr-o varietate de combinatii de culori si forme. Majoritatea speciilor au flori mari, dar exista si specii cu flori mici (mini Cattleya), acestea fiind la fel de incantatoare.

Ca majoritatea orhideelor, cele din genul Cattleya sunt si ele plante epifite. Fiind epifite, acestea traiesc pe alte plante. Orhideele Cattleya folosesc drept suport arborii (in general), ele stau agatate sau fixate de acestia, fara a-i vatama. Aceste orhidee au pseudobulbi ce inmagazineaza apa si nutrientii necesari unei dezvoltari armonioase.

Orhideeele Cattleya infloresc, de obicei, o singura data pe an. Momentul infloririi variaza in functie de specie. De asemena, exista si hibrizi ce au fost creati sa infloreasca de mai multe ori pe an. Pentru a obtine plante ce inflorec de mai multe ori, hibridarea s-a realizat cu specii din genul Laelia.

Cateva orhidee din genul Laelia:

  • L. albida (Mexico);
  • L. undulata (Costa Rica);
  • L. speciosa (Mexico).

Orhideele Clattleya sunte plante longevive, dar care au o crestere lenta. Acestea au nevoie de 4 – 7 ani pentru a ajunge la maturitate.

Cateva exemple de orhidee Cattleya:

  • C. labiataor;
  • C. mossiae;
  • C. percivaliana;
  • C. schroederae;
  • C. aurea.
lumina-ingrijire-orhidee

Lumina

Aceste orhidee au nevoie de lumina indirecta pentru o crestere optima, iar orientarea sud-estica sau vestica este ideala. Pentru a proteja orhideele de lumina directa a soarelui, puteti avea in vedere difuzarea razelor cu ajutorul unei perdele transparente. Daca sunt expuse pe o perioada indelungata la lumina directa, exista riscul aparitiei arsurilor solare.

Substrat

Orhideele nu cresc in pamant obisnuit de flori, ci intr-un amestec special care imita mediul lor natural.

substrat-ghiveci-orhidee

Asigurati-va ca substratul este unul cu un drenaj foarte bun, astfel incat radacinile sa nu stea in contact cu apa pentru o perioada lunga de timp.

Vasul orhideelor epifite este de preferat sa fie transparent, deoarece radacinile acesteia au nevoie de lumina pentru efectuarea fotosintezei. Pentru o buna ventilare a radacinilor, este necesar ca vasul sa aiba suficiente orificii in partea inferioara, astfel incat sa nu existe riscul ca apa sa stagneze.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Temperatura si Umiditatea

temperatura-umiditate-phalaenopsis

Orhideele Cattleya cresc optim daca temperaturile sunt cuprinse intre 21 °C si 30 °C in timpul zilei. Pe timp de noapte temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 13 °C si 15 °C. Orhideele pot tolera temperaturi de pana la 35 °C daca circulatia aerului si umiditatea sunt optime.

Umiditatea aerului trebuie sa fie cuprinsa intre 40%-70%. Atat incalzirea in timpul iernii, cat si aerul conditionat din timpul verii pot reduce umiditatea din aer.

In zonele cu clima uscata, unde apare frecvent seceta si aerul din incaperi este uscat, este recomandata utilizarea unui umidificator de aer. O alta metoda pentru cresterea umiditatii este folosirea unei tavi cu pietris. Tava se va umple cu pietris, peste care se toarna o cantitate suficienta de apa, astfel incat pietrisul sa fie acoperit. Apoi, se asaza peste pietris o farfurioara rasturnata, iar deasupra farfuriei se asaza ghiveciul. Principiul de functionare al acestei metode se bazeaza pe evaporarea apei din tavita.

De asemena, trebuie evitata asezarea plantei langa surse de caldura in timpul iernii.

udarea-orhidee

Udarea

Substratul orhideelor nu trebuie sa fie nici foarte ud (saturat cu apa) dar nici foarte uscat. Majoritatea orhideelor prefera ca substratul sa se usuce intre doua udari, astfel, eliminam riscul acumularii apei in exces. Cand radacinile sunt hidratate, culoarea acestora este de un verde deschis, insa, daca au nevoie de apa, acestea devin usor argintii.

Se scufunda vasul in apa timp de 10-15 minute, pana cand tot substratul este hidratat. Apoi, se scurge toata apa din vas si din farfurioara, astfel incat radacinile sa nu ramana in apa. Asigurati-va ca apa nu patrunde in centrul rozetei de frunze sau la punctul de insertie al frunzelor pe tulpina. Exista riscul ca planta sa putrezeasca daca apa stagneaza.

Calitatea apei: se poate utiliza apa de la robinet, tinuta in prealabil 24 de ore intr-un vas deschis. Apa de ploaie, preferabil provenita dintr-o zona mai putin poluata, este foarte recomandata pentru udarea plantelor de interior. Indiferent de sursa de apa, aceasta se administreaza plantei atunci cand are temperatura camerei, pentru a feri planta de socuri termice.

Cand se uda: Administrarea apei se realizeaza in primele ore ale zilei, astfel incat substratul sa se poata zvanta pana seara. De preferat, a nu se uda plantele seara.

De asemenea, in perioada de repaus relativ frecventa udarii se reduce.

Fertilizarea

Se aplica ingrasamant o data pe saptamana in perioada de crestere activa a plantei (perioada vegetativa) si se opreste aplicarea in perioada de repaus. Se recomanda utilizarea unor ingrasaminte special concepute pentru orhidee. Ingrasamintele se aplica in cantitatile specificate de producator si niciodata in cantitati mai mari, pentru a nu produce arsuri radacinilor.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
transplantarea-orhidee

Transplantarea

Momentul optim pentru transplantare este atunci cand radacinile au crescut peste marginea ghiveciului, cand substratul s-a descompus partial sau cand exista un deficit de drenaj.

Aceasta lucrare se realizeaza de obicei o data la 12-24 de luni si se efectueaza,de regula, primavara sau dupa ce florile au trecut. Nu se fac transplantari ale plantelor inflorite sau care urmeaza sa infloreasca deoarece exista riscul ca florile sa cada.

Transplantarea are ca scop inlocuirea substratului vechi cu unul nou si nu intotdeauna este nevoie de un vas mai mare. Daca planta prezinta radacinile inghesuite si se observa necesitatea inlocuirii ghiveciului, acesta nu trebuie sa fie cu mult mai mare decat cel vechi. Daca se transplanteaza intr-un vas prea mare, planta va dezvolta partea vegetativa sau radiculara in detrimentul infloririi.

Nu se aplica fertilizanti imediat dupa transplantare. Ingrasamantul se va aplica dupa minimum 10-15 zile de la schimbarea ghiveciului.

Pentru a realiza transplantarea, se scoate planta din vechiul ghiveci, se indeparteaza vechiul substrat in totalitate si se taie radacinile uscate sau afectate. In noul ghiveci, se pune o mana din noul substrat, se asaza planta astfel incat radacinile sa fie dispersate in intreg vasul si se completeaza spatiile dintre radacini cu substrat. Coletul plantei (portiunea de trecere dintre radacina si partea aeriana) trebuie sa fie deasupra substratului.

In plus

  • Multe specii de orhidee Cattleya produc flori parfumate ce emana o aroma dulce sau piperata. Acest lucru face orhideele Cattleya si mai atractive, fiind o placere atat vizuala, cat si olfactiva.

  • Genul Cattleya este denumit dupa William Cattley (un horticultor englez). In 1818 Cattley primise un transport din Brazilia, printre diversele materiale a gasit si orhideea. Acesta a ingrijit-o si s-a dovedit a fi chiar frumoasa orhideea Cattleya labiata (denumita astfel de botanistul Jaohn Lindely in onoarea lui William).
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

Cattleya-ingrijire-orhidee
Cattleya, informatii si sfaturi de ingrijire
Cattleya, informatii si sfaturi de ingrijire

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile