Catina, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire

Catina, informatii despre plantare si lucrarile de ingrijire Comunitatea Botanistii

Catina alba sau Catina de rau (Hippophae rhamnoides) este o specie rustica, intalnita frecvent in zonele de deal si de munte din Romania. Este o specie cu o plasticitate ecologica foarte ridicata. Creste si se dezvolta pe terenurile saraturate, acide sau nisipoase. Poate ameliora terenurile erodate si fixeaza versantii sau taluzurile. Catina rezista la ger, seceta si vant. Fructele de catina contin cantitati mari de vitamine si elemente nutritive, indispensabile organismului uman (C, A, B, K, fier, calciu, sodiu, magneziu) si din acest motiv catina este utilizata in industra farmaceutica si alimentara.

Particularitatile de crestere si fructificare
particularitati-crestere-catina

Catina este un arbust fructifer ce creste sub forma de tufa, cu o inaltime cuprinsa intre 1,5 si 5 m. In zonele cu climat aspru (altitudini mari sau zonele aride), acesta planta creste sub forma de tufa taratoare. Este o planta unisexuat dioca. Plantele mascule sunt mai viguroase, au cresteri anuale mai lungi, de culoare mai inchisa, iar mugurii sunt vizibil mai dezvoltati. Florile barbatesti se formeaza pe ramurile anuale si sunt organizate in formatiuni numite conuri, de culoare bruna. Acestea infloresc mai devreme decat florile femeiesti. Plantele femele infloresc odata cu aparitia frunzelor, iar florile sunt grupate in inflorescente de tip racem. Perioada de inflorire este cuprinsa intre martie si aprilie.  Polenizarea se realizeaza cu ajutorul vantului, din acesta motiv, in plantatie, raportul dintre plantele mascule si cele femele este de 1:8.

Tulpina arbustului prezinta numerosi spini ascutiti si foarte rezistenti. Frunzele sunt mici, argintii, liniar-lanceolate si dispuse altern. Sistemul radicular este bine dezvoltat, atat pe verticala, cat si pe orizontala si are capacitate de drajonare. De asemenea, radacinile secundare formeaza simbioze cu bacterii fixatoare de azot.

Fructul este o baca de culoare portocalie, carnoasa. Maturarea fructelor incepe in prima parte a lunii august si se incheie la sfarsitul lunii octombrie. In perioada de maxima productie, cantintatea de fructe recoltata ajunge la aproximativ 25 tone/ha. Dupa 18 – 20 ani, plantatia intra in declin, iar productiile scad semnificativ.

Cerinte fata de clima si sol

Aceasta specie are cerinte ridicate fata de lumina iar in conditii de umbra coroana se degarniseste. Nu este o specie pretentioasa fata de temperatura. Suporta bine gerul din timpul iernii, rezistand pana la -40 si nu este afectata de canicula din timpul verii, suportand temperaturi de pana la 45. Valorifica bine toate tipurile de sol, inclusiv pe cele erodate, nisipuri, piertrisuri, dar nu suporta solurile cu exces de umiditate.

Alegerea si pregatirea terenului
pregatire-teren-catina

Desi are o plasticitate ecologica ridicata, productii mari se obtin pe terenuri cu expozitie sudica, plane, cu o permeabilitate ridicata si fertile. Solul nu trebuie sa prezinte exces de umiditate si sa nu aiba pH-ul sub 5,5. Se pot obtine rezultate bune pe solurile aluvionare, din apropierea raurilor, cu apa freatica la adancimea mai mare 1,5 m.

Bune premergatoare pentru plantatia de catina sunt cerealele paioase. Terenul se elibereaza de resturile vegetale ale culturii anterioare si se realizeaza o scarificare la adancimea de 50-60 cm. In toamna, se realizeaza o aratura de 25-35 cm adancime, urmata de maruntirea pamantului, in vederea pregatirii pentru plantare.

Plantarea

Perioada optima de plantat este toamna, in cursul lunii octombrie. Daca plantarea nu se poate realiza toamna, acesta operatiune se poate efectua si primavara devreme. Distantele de plantare se aleg in functie de tehnologia de cultura aplicata plantatiei. Astfel, distantele dintre randuri si dintre plante, pe rand, pot fi urmatoarele:

  • 3 m x 2 m, in cazul coroanei aplatizate;
  • 4 m x 2,5 m, in cazul coroanei globuloase;
  • 4 m x 1,5 m pentru plantatiile superintensive.
groapa-catina

Dupa stabilirea schemei de plantare se realizeaza pichetarea terenului, operatiune ce consta in marcarea pozitiei fiecarei plante pe teren. Pichetarea terenului trebuie sa tina cont de raportul dintre plantele mascule si cele femele, de 1:8. Astfel, rezulta ca 12% din plante trebuie sa fie mascule. Orientarea randurilor trebuie sa fie, pe cat posibil, pe directia nord-sud, pentru ca plantele sa beneficieze de lumina pe parcursul intregii zile. De asemenea, randurile se vor pozitiona pe directia vantului permanent, pentru a asigura raspandirea polenului.

Urmatoarele etape sunt reprezentate de saparea gropilor si plantarea propriu-zisa. Gropile trebuie sa aiba dimensiunea de 40x40x40 cm si se pot realiza manual sau cu ajutorul unui burghiu. In fiecare groapa se administreaza 8-10 kg de gunoi de grajd bine descompus si 40-50 g ingrasamant complex de tip NPK, cu eliberare lenta. Aceste ingrasaminte se adauga in pamantul scos din groapa. Inainte de plantare, se fasoneaza materialul saditor, eliminandu-se radacinile uscate sau deteriorate. Radacinile sanatoase se scurteaza la 20-22 cm. Pentru a favoriza prinderea arbustilor, se realizeaza mocirlirea. Aceasta lucrare presupune introducerea radacinilor intr-o mocirla de consistenta smantanii, formata din pamant galben, balegar de bovine si apa.

Plantarea

Se realizeaza astfel incat radacinile sa fie asezate rasfirat in groapa, iar planta trebuie sa fie in pozitie verticala. Pamantul se taseaza in jurul plantelor, pentru a asigura un contact cat mai bun intre radacini si pamant. Se realizeza obligatoriu udarea imediat dupa plantare. Cele mai cunoscute soiuri de catina sunt: Clara, Mara, Dora, Cora, Andros, Maracineni 1, Delta 1, Delta 3, Serpeni 11, Victoria, Auras, Ovidiu, Tiberiu, Pitesti 1, Pitesti 2.

Lucrarile de intretinere
protectie-rozatoare

In primii doi ani de la plantare trebuie acordata o atentie deosebita intretinerii solului din plantatie. Plantele tinere de catina sunt foarte sensibile la imburuienare, prezenta buruienilor afectandu-le cresterea si dezvoltarea. Terenul se mentine curat prin prasile repetate, realizate manual sau mecanizat. Este interzisa folosirea erbicidelor in primii ani, deoarece plantele de catina sunt sensibile la aceste substante. Lucrarea se poate face mecanizat, cu discul, grapa sau freza. Solul trebuie mobilizat pe adancimea de 8-10 cm pentru a nu distruge radacinile arbustilor. In zonele in care exista pericolul atacului de rozatoare, tulpina se va proteja cu benzi de hartie, plase etc.

irigare

O lucrare importanta ce asigura productii ridicate si constante este reprezentata de irigare. In primii doi ani, aportul suplimentar de apa asigura prinderea plantelor, cresterea si formarea coroanei. Normele de udare sunt calculate in functie de proprietatile solului si de conditiile climatice. Acestea au valori cuprinse intre 300 si 400 metri cubi pe hectar. Se recomanda ca irigarea sa se realizeze prin aspersiune sau prin picurare.

Taierile la cultura de catina

Taierile reprezinta o lucrare importanta in tehnologia de cultura a catinei si au ca scop formarea coroanei, favorizarea fructificarii si faciliteaza realizarea lucrarilor de intretinere si recoltare. Catina suporta bine taierile si se poate conduce sub diferite forme. In plantatiile comerciale, cele mai intalnite forme sunt coroana globuloasa si coroana aplatizata. Taierile se realizeaza anual, deoarece formatiunile de rod se formeaza spre exteriorul coroanei, iar plantele se degarnisesc rapid. Taierile se realizeaza odata cu recoltarea fructelor, iar daca este necesar, se definitiveaza in perioada de repaus vegetativ.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Formarea coroanei globuloase
taieri-catina

Imediat dupa plantare se alege axul central si se scurteaza la o treime din lungimea sa. In anul al doilea si al treilea se urmareste formarea ramurilor de schelet. Acestea se insereaza pe axul central la o distanta de aproximativ 30 cm intre ele, dispuse altern. In urmatorii ani se va finaliza formarea coroanei si va incepe aplicarea taierilor de fructificare. In acest caz, cea mai simpla metoda este taierea la cep a cresterilor vegetative si a celor de rod de pe o parte a coroanei, iar in anul urmator taierile se vor efectua pe partea opusa a coroanei. Astfel in fiecare an coroana se va intineri si va produce fructe.

Formarea coroanei aplatizate

Dupa plantare, se alege o tulpina principala si doua sarpante pozitionate pe directia randurilor. Axul central se scurteaza la 30-40 cm inaltime. Axul si cele doua brate formeaza primul etaj al coroanei. In anii urmatori se aleg alte doua sarpante, aflate la 25-30 cm distanta de primul etaj si se formeaza urmatoarele etaje ale coroanei. Lastarii de prelungire ai sarpantelor se scurteaza cu o treime din lungimea lor, pentru a favoriza garnisirea. Pe sarpante se vor dezvolta ramurile de semischelet. Acestea se raresc la 12-15 cm una de alta si se scurteaza la aproximativ 30 cm.

Dupa primii 2 ani de la plantare radacinile plantelor de catina incep sa formeze nodozitati, ce vor capta azotul din atmosfera si il vor pune la dispozitia plantelor. Incepand cu anul al treilea, plantatia are nevoie de fertilizare suplimentara pentru a atinge potentialul de productie. In functie de fenofaza, se administreaza radicular ingrasaminte cu macro si microelemente, in cantitatile necesare. Daca exista posibiliatea, se pot aplica 20-30 t/ha gunoi de grajd, o data la 3-4 ani.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Suplimentarea fertilizarii radiculare se poate efectua prin aplicarea de ingrasaminte foliarein functie de necesitatile plantei si de conditiile de mediu.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare produse specifice.

Combaterea bolilor si daunatorilor. Dintre principalele boli intalnite la catina amintim: verticilioza, fuzarioza, rugina, iar, ca si daunatori, afidele, cicadele, acarienii.

Recoltarea
recoltare

Recoltarea reprezinta una din cele mai dificile lucrari efectuate intr-o plantatie de catina. Frunctele sunt dispuse apropiat in jurul ramurilor, imbracandu-le ca un manson. Fructele sunt foarte bine prinse de ramuri si in timpul recoltarii se pot vatama. Pe de alta parte, acesta prindere puternica de ramuri permite prelungirea recoltarii chiar pana primavara devreme. Momentul optim de recoltare se stabileste in functie de destinatia productiei si de metoda de recoltare.

In conditiile din Romania, culesul se poate realiza de la sfarsitul verii pana la sfarsitul toamnei. Recoltarea se poate realiza manual, mecanizat sau prin taierea ramurilor. Recoltarea manuala se realizeaza de catre lucratori si are o eficienta scazuta deoarece un lucrator poate sa culeaga 15-20 kg de fructe pe zi. Recoltarea mecanizata este cea mai eficienta si se realizeaza cu un dispozitiv ce scutura tufele de catina, iar fructele cad pe membrane de polietilena asezate pe sol. Pe langa aceste doua metode, se poate practica recoltarea prin taierea ramurilor. Ramurile incarcate cu fructe se taie si se transporta in spatii special amenajate, unde fructele se desprind de pe ramuri. Aceasta metoda are o eficienta medie insa, nerealizata corect, poate influenta negativ productiile din anii urmatori.

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile