Cartof, informatii despre tehnologia de cultura
Publicat pe: 17 iunie 2016 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Cartoful (Solanum tuberosum) reprezinta un aliment de baza in alimentatia multor popoare, utilizat in prepararea mancarurilor, in industria alcoolului, in furajarea animalelor sau pentru fabricarea altor produse derivate. Odata introdus in Romania, acesta inceput sa fie din ce in ce mai apreciat, cultura de cartof fiind preponderenta in zona subcarpatica.
Cartoful este o planta anuala, cu radacina fibroasa, ramificata, cu putere mare de absorbtie si cu tulpini subterane (stoloni si tuberculi). Stolonii sunt ramificatii ale tulpinii subterane, ingrosati si suculenti iar tuberculii sunt organe ale plantei in care se acumuleaza mari cantitati de substante de rezerva. Frunzele sunt compuse, imparipenat-sectate, cu foliole de marimi diferite, dispuse altern. Florile sunt grupate in cime iar corola are culori variate (alba, violacee, albastra, roza-violacee, galbuie). Fructul este o baca sferica si nu este comestibila.
Cerintele fata de clima si sol
Radacinile incep sa creasca la temperatura de 6-7℃, iar nivelul optim pentru cresterea plantelor si formarea tuberculilor este de 15-18℃. Insuficienta luminii afecteaza cresterea tuturor partilor plantei, influentand negativ productia de tuberculi. Umiditatea in sol trebuie mentinuta la nivelul de 70-80% din capacitatea de camp pentru apa. Umiditatea insuficienta provoaca stagnarea cresterii tuberculilor.
Cartof – Tehnologia de cultura
Rotatia
Cartoful nu se cultiva dupa alte solanacee. Se recomanda rotatia de patru ani, dar se poate folosi si rotatia de trei ani sau doi ani, daca nu s-a semnalat atac de nematozi. Cele mai bune premergatoare pentru cartof sunt: gramineele, cereale paioase, trifoiul, lucerna, leguminoase anuale, porumb, varzoase, in, floarea-soarelui, radacinoase sau plante bulboase. Nu este recomandata ca planata premergatoare sfecla de zahar. In cazul cartofului, nu se recomanda monocultura.
Fertilizarea
Pentru productii ridicate, cartoful consuma cantitati mari de elemente nutritive. Azotul este important pentru productia de cartof, contribuind la sporirea masei foliare si formarea unui sistem radicular dezvoltat. Fosforul determina rezistenta tuberculilor la vatamari mecanice si la pastrare, iar potasiul determina marirea continutului de amidon si rezistenta la pastrare. Rezultate bune se obtin prin fertilizarea cu gunoi de grajd sau cu ingrasaminte organo-minerale. Inainte de semanat se poate realiza o fertilizare cu ingrasamant complex NPK, dozele stabilindu-se in functie de o analiza in prealabil a solului. In vegetatie, se pot aplica fertilizari foliare cu ingrasaminte specifice.
Comandă produsele recomandate
Lucrarile solului
Dupa eliberarea terenului, se realizeaza o lucrare cu grapa cu discuri pentru distrugerea buruienilor si resturilor vegetale. Aratura se efectueaza imediat, la adancimea de 28-30 cm. In cazul solurilor compactate sau grele se poate executa scarificarea terenului, deoarece tasarea solului reduce considerabil productia de cartof. Dupa lucrarea de arat sau scarificat se realizeaza nivelarea terenului, operatiune ce influenteaza pozitiv calitatea lucrarilor urmatoare (plantat, bilonat, erbicidat etc).
Pregatirea terenului pentru plantat se realizeaza la adancimea de 14-18 cm, cu ajutorul combinatorului, urmata de bilonarea in rigole sau brazde inalte. Bilonarea favorizeaza incalzirea mai rapida a solului, reduce tasarea acestuia si usureaza accesul in cultura, fiind astfel redusa vatamarea plantelor in timpul lucrarilor de ingrijire. Aceasta lucrare se realizeaza in mai multe etape. Odata cu plantarea se construieste un bilon de 10-12 cm inaltime iar dupa inradacinare, bilonul se inalta pana la 30 cm inaltime. Urmatoarele lucrari se realizeaza cu scopul de a reface biloanele deteriorate in urma lucrarilor de intretinere ale culturii. Bilonarea este obligatorie in cazul culturilor irigate.
Materialul de plantat si plantarea
Se recomanda folosirea materialului de plantat sanatos, fara boli si daunatori. De asemenea, se pot utiliza soiuri rezistente la agenti patogeni. Pentru realizarea de productii mari si pentru reducerea perioadei de vegetatie, se poate realiza incoltirea fortata a tuberculilor. Temperatura minima de plantare la cartof este de 7℃. Calendaristic, epoca de plantare este 5-15 martie pentru cartoful timpuriu si 5-25 martie pentru restul soiurilor. Densitatea este cuprinsa intre 45-75 mii de cuiburi/ha iar cantitatea de tuberculi este de 1300-4100 kg/ha.
Degenerarea cartofului. S-a constatat ca, indiferent de conditiile climatice, tehnologia de cultivare sau de soiul folosit, productia scade de la un an la altul, daca se foloseste material de plantare din productia proprie. Coltii tuberculilor devin slabi iar plantele sunt firave, din acest motiv se recomanda utilizarea de material certificat.
Combaterea buruienilor
Aceasta lucrare se poate face mecanic sau chimic. Chimic, se vor aplica erbicide omologate, conform specificatiilor de pe eticheta, in functie de produsul ales.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Dintre principalele boli ce pot aparea la cultura cartof amintim: mana, putregaiul, alternarioza, iar dintre daunatori: gandacul din Colorado, afide, viermele sarma.
Irigarea culturii de cartof
Umiditatea solului trebuie mentinuta la valoarea de 70-80% pe toata perioada de vegetatie, administrandu-se 3-12 udari, in functie de conditiile pedoclimatice. Norma de udare este de 300-500 metri cubi/ha. La cartof se poate folosi irigarea prin picurare, fiind metoda cea mai economica, usor de utilizat, ce nu afecteaza plantele si care lasa terenul accesibil. Cea mai mare nevoie de apa se realizeaza de la tuberizare pana la maturitate.
Recoltarea
Cartoful extratimpuriu se recolteaza cand tuberculii au depasit greutatea de 30 g. Recoltarea cartofului pentru industrializare se realizeaza la maturitate iar cei destinati pentru consumul de vara se recolteaza in functie de necesitati. Recoltarea se realizeaza cand temperatura este de 10-12℃, pentru a reduce vatamarea tuberculilor. Operatiunea se poate realiza mecanizat iar in acest caz, inainte de recoltare, se recomanda distrugerea chimica sau mecanica a tulpinilor. Combinele de recoltat cartofi sunt foarte variate din punct de vedere constructiv, acestea disloca pamantul cu tuberculii, separa pamantul si resturile vegetale si incarca tuberculii in buncar sau in remorca de transport.
Pastrarea tuberculilor
Pastrarea se poate realiza fara pierderi daca tuberculii au o stare fitosanitara buna, iar recoltarea s-a facut in conditii optime. In conditii ideale de pastrare, pierderile sunt cuprinse intre 5% si 8,2% pentru o perioada de 6 luni. Cele mai bune rezultate s-au obtinut in depozite cu atmosfera controlata. Factorii de mediu ce trebuie controlati 100% in depozit sunt urmatorii:
- temperatura – pentru cartofii destinati consumului, aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 3 si 8℃, pentru cartofii destinati plantarii, temperatura trebuie sa fie cuprinsa intre 1 si 3℃;
- umiditatea aerului – in perioada pastrarii propriu-zise, umiditatea trebuie sa aiba valoarea de 85-93%;
- ventilatia: aerul trebuie sa aiba 11-13% oxigen si 3% bioxid de carbon.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Cartof, informatii despre tehnologia de cultura
-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziCartof, au inflorit a doua oaraBună ziua. Am o întrebare. Cartofii mei au înflorit a doua oară. Este bine?CiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi95 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi75 urează frunze verziSondaje: Împreună construim: O privire asupra implicării comunității noastreDragi membri ai comunității Botaniștii, Suntem cu adevărat curioși să aflăm părerea voastră despre nivelul de activitate al comunității noastre. Considerați că suntem suficient de activi sau v-ați dori o... mai multCitește 5 răspunsuriFrunze verzi5 urează frunze verziCartof, gandacul din Colorado si mana la cartofiCu doi ani în urmă mi-ati recomandat ceva pentru mana și gândacul de colorado la cartofi. Din păcate am pierdut carnetul în care mi-am notat produsele respective. Vă rog mult... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 4 răspunsuri
Frunze verzi64 urează frunze verziÎn luna ianuarie am livrat rapid: cele mai recente rezultateÎnțelegem importanța primirii comenzilor dumneavoastră în cel mai scurt timp posibil. Prin urmare, echipa noastră depune toate eforturile pentru a procesa și expedia comenzile cât mai rapid posibil. ... mai multFrunze verzi18 urează frunze verziStiai ca, anumite specii de citrice pot tolera temperaturi negative?🍊 Citrus trifoliata – este un arbust originar din China si Coreea. Este cunoscut si sub numele de “portocala rezistenta”, “portocala amara japoneza” sau Poncirus trifoliata. Este un portaltoi valoros... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.