Carciumarese (Zinnia elegans), informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 14 septembrie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Zinnia elegans denumita popular si carciumareasa (carciumarese), este o planta anuala, erbacee, ce face parte din genul Zinnia, familia Compositae (Asteraceae). Este una una dintre cele mai cunoscute specii ale genului Zinnia si a fost utilizata pentru crearea a numeroase varietati. Planta are o inaltime cuprinsa intre 40 si 100 cm si o tulpina ramificata dihotomic. Frunzele sunt opuse, sesile, ovat-ascutite, paroase precum tulpina si lastarii. Fiecare ramificatie a tulpinii se termina cu o inflorescenta tip calatidiu, ce este alcatuita din flori tubuloase mici si flori ligulate mari, colorate variat (roz, violet, galben, portocaliu, portocaliu, alb, rosu, verde etc.). Calatidiile pot si simple sau involte, in functie de dispozitia florilor ligulate. Inflorirea are loc din iunie, pana toamna tarziu, la caderea primelor brume.
Carciumarese – Varietati
- ‘Thumbelina’: prezinta flori involte, ce au diverse culori (roz, violet, galben etc.);
- ‘State Fair’: varietate cu tulpini mari si flori in culori variate (rosu, galben, alb, violet etc.);
- ‘Zahara’: prezinta flori mari si rezistenta la fainare;
- ‘Dreamland’: varietate pitica cu port compact si flori involte;
- ‘Envy’: varietate cu flori involte;
- ‘Orange Star’: varietate pitica cu flori portocalii;
Comandă produsele recomandate
Conditii de mediu
Lumina. Carciumaresele infloresc prolific in locurile luminoase, unde pot beneficia de lumina soarelui aproximativ 6-8 ore pe zi. In plus, amplasarea acestora intr-un loc care permite si o buna circulatie a aerului va ajuta la prevenirea aparitiei unor boli foliare, precum fainarea.
Temperatura. Este o specie sensibila la inghet, ce creste de la o temperatura minima de aproximativ 16 °C pe parcursul zilei, insa prefera un interval cuprins intre 23-28°C. In mod normal, nu este afectata de temperaturile ridicate din timpul verii.
Sol. Se poate adapta pe majoritatea tipurilor de sol, dar este ideal ca acesta sa fie bogat in materie organica si sa asigure un bun drenaj al apei.
Ingrjire carciumarese
Udare. Carciumaresele sunt rezistente la seceta si de regula nu necesita udari suplimentare. Astfel, udarea se recomanda a fi efectuata moderat, atunci cand este necesar, in functie de temperaturile inregistrate si de precipitatiile cazute.
Fertilizare. Pentru a stimula cresterea sanatoasa si inflorirea abundenta, se recomanda administrarea in mod regulat, a ingrasamintelor special formulate pentru plantele cu flori.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Se realizeaza prin seminte. Semintele pot fi semanate direct in gradina (dupa ce a trecut pericolul de inghet si brume tarzii) sau in spatii protejate, fiind ulterior transferate in gradina. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este de 18-20°C, iar plantele rasar in decurs de 5-7 zile de la semanat.
Intrucat ritmul de crestere al acestora este destul de rapid, dupa 7-10 zile de la rasarire se repica in placi alveolare sau ghivece mici. Pentru stimularea unei ramificari bogate, inainte de plantarea in gradina, rasadurile se ciupesc de 1-2 ori. Plantarea rasadurilor in gradina se va realiza dupa ce a trecut pericolul brumelor si ingheturilor tarzii.
Comandă produsele recomandate
Boli si daunatori
Carciumaresele pot fi afectate de diferite patari, fainare si anumiti patogeni de sol. Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt acarienii, omizile, paduchii lanosi.
In plus:
- Sunt plante anuale, ce vor pieri la primul inghet puternic din toamna. Astfel, anul urmator va fi necesar ca acestea sa fie semanate din nou.
- Dupa inflorire, florile uscate se pot taia pentru a stimula aparitia altor flori;
- In functie de conditiile de mediu, ingrijire si de varietate, acestea infloresc la 60-70 zile de la semanat;
- Se pot utiliza si ca flori taiate, in buchete;
- Plantatul/semanatul in gradina se realizeaza primavara, doar dupa trecerea pericolului inghetului tarziu si al brumelor;
- Carciumaresele atrag fluturii.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Carciumarese (Zinnia elegans), informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.