Tabel tratament vita de vie

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

Pentru prevenirea si combaterea principalelor boli si daunatori din cultura de vita de vie trebuie sa tinem seama de urmatoarele metode:

Lastar 5-7 cm Lastar 20-25 cm Inainte de inflorire Dupa inflorire Cresterea boabelor Compactarea ciorchine Parga Coacere
Buruieni
Monocotile anuale si perene  Agil 100 EC, Fusilade Forte, Pantera 40 EC
Monocotile si dicotile anuale si perene  Clinic, Glyphogan, Roundup, Touchdown System
Boli
Fainare  Ardent, Bumper, Falcon, Flint Max, Folicur Solo, Kumulus DF, Mystic Combi, Orius 25 EW, Stroby DF, Talendo, Thiovit Jet, Topas, Topsin
Mana Acrobat, Antracol, Champ, Curzate Manox, Delan, Dithane, Electis, Equation Pro, Folpan, Funguran OH, Kocide 2000, Mikal Flash, Polyram DF, Ridomil Gold
Mana+Fainare Eclair, Shavit, Universalis
Putregai cenusiu Chorus, Rovral, Switch, Teldor
Daunatori
Acarieni Apollo, Envidor, Milbeknock, Nissorun, Novadim Progress, Vertimec
Molia strugurilor Avaunt, Coragen, Decis Mega, Fastac, Faster, Insegar, Karate Zeon, Laser, Mospilan
Regulatori de crestere
 Atonik  Atonik

 

124 de comentarii la “Tabel tratament vita de vie

 1. buna ziua. imi puteti spune va rog ce tratamente trebuie sa fac acum la vita de vie? multumesc

  • pentru cele redate am sa ma comformez ca a inceput sa apara paianjeni pe vie si sunt frunze cu erinoza

  • Politica noastra de livrare a produselor este mentionata pe site (inclusiv firma de curierat cu care colaboram).

 2. Buna ziua. Am si eu o intrebare. As vrea sa stopesc o vie cu riesling italian cu Champ 77 WG. Pot sa combin Atonik cu Champ un insecticid? Puteti sa-mi recomandati si mie un insecticid pt perioada aceasta inainte de inflorit? Mentionez ca prima stropire am facuto cu Topsin Nissorun. Va multumesc.

 3. Buna ziua,
  pentru coarna alba si neagra ce tratament preventiv ptr boli si daunatori pot aplica la acest moment ? mentionez ca anul acesta nu am facut nici o stropire pana in mom de fata – strugurii si frunzele arata f bine pana acum dar anul trecut s-au uscat spre finalul perioadei . Va multumesc

 4. Se poate da si pe pomi ? Imi puteti face un tabel cand trebuiesc stropiti cu ce solutie pentru ambele vita de vie si pomi ? Sant la inceput si multumesc pentru sfaturi

  • Tratamentul precizat anterior este si pentru vita de vie si pentru pomii fructiferi. Nu este necesar un tabel. Pur si simplu dupa ce cad frunzele in totalitate se poate aplica tratamentul.

 5. buna ziua, imi puteti spune daca suntem la sf de noiembrie acum si inca nu au cazut frunzele, putem da cu tratamentele respective dupa ce desprind usor frunzele din pomi si vita?nu cred ca au de gand sa cada singure prea curand si mi-este sa nu se faca prea frig!!!bune sfaturi mai dati!va multumesc din suflet!astept raspuns

 6. pentru mucegaiul alb la vita de vie ce trebuie sa dau multumesc frumos pentru ajutor

 7. Bună ziua! Sunt un mic producător de viță de vie din zona Nicorești, jud. Galați și am fost îndrumat să folosesc pentriu făinare talendo extra 13.3 (de la dupont) cu 160 g/l proquinazide și 80 g/l tetraconazole. Din păcate datele pe care le-am găsit despre acest produs sunt destul de lacunare. Aș dori, dacă se poate, din partea dumneavostră, o părere avizată. Vă mulțumesc anticipat!

 8. Vă salut.Topsinul nu a dat randament împotriva făinării la vie! Am Regina viilor și Muscat Hamburg. Există un alt produs mai bun, cu randament 100% ?Am văzut tabelul și nu știu ce produs este mai eficient.

  • Atunci se pot aplica fungicide ca Falcon (www.botanistii.ro/bayer-falcon-460-ec.html), Kumulus (www.botanistii.ro/basf-kumulus-df.html) sau Systhane (www.botanistii.ro/cig-systhane-plus-24-e.html).

 9. Buna ziua. Am si eu o vie Riesling Italian si vreau sa fac o stropire dupa inflorire. Pot sa combin Shavit Ridomil Gold Karate Zeon? Sau Shavitul nu se combina cu cupricele?

 10. Va salut,spuneti-mi va rog un tratament pentru fainare pe struguri la tamaioasa romaneasca, va multumesc.

 11. Buna ziua ,vita de vie e afectata de fainare as putea amesteca CABRIO TOP cu SYSTHANE si KARATHANE.

  • Nu este indicat sa se amestece toate 3 fungicidele. Este recomandat sa se aplice separat, la interval de 7 zile.

 12. Buna ziua,
  va rog mult sa-mi recomandati un tratament la vie pt.urmatoarea situatie :
  am o vie nobila pe bolta plantata acum 3 ani si o vie hibrida tot pe bolta dar mai veche alaturata.
  Aceasta din urma cam pe la mijlocul lunii iunie capata pe frunzele lastarilor tineri niste mici umflaturi care se extind foarte repede.Anul acesta am observat ca incepe timid sa se transfere si la vita nobila.Am aplicat Decis in perioada incipienta dar fara efect.Mi s-a spus ca este filoxera galicola si trebuie tratament cu un insecticid din grupa neomicotinoide care sa contina imidacloprid si ar trebui tratat si solul pt.ca este infestat.
  Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat si va multumesc anticipat.
  Cu deosebita stima,

  Dinu Gheorghe

 13. Stropirea neagra(confidor oil) se face pentru vita de vie la 2 zile dupa ce am stropit cu zeama bordeleza(reiese dintrun raspuns dat mai sus).
  Stropirea neagra la pomi si arbusti fructiferi se face dupa 7zile(reiese dintrun articol scris de dvs in tratamentele din perioada de repaus vegetativ).
  Trebuie sa respectam intervalul dintre stropiri(2zile in cazul vitei de vie si 7 zile in cazul pomilor si arbustilor)?
  Sau putem sa asteptam 7 zile si sa stropim la toate speciile pomicole,vita de vie si trandafiri?

  • Mai sus era o eroare de redactare, care a fost remediata. Va multumim pentru observatie!
   Intervalul dintre tratamente la toate culturile mentionate este de 7-10-14 zile. Se poate aplica uleiul horticol si dupa 7 zile, dar si dupa 14. Se precizeaza mai multe intervale pentru ca nu intotdeauna temperaturile permit si pot varia. Rezulta astfel ca tratamentele se pot efectua in acelasi timp.

 14. Bună ziua, cu ce erbicid pot da la vița de vie când este în vegetație ,adică când are lăstari mari cu frunze și prin pulverizare există posibilitatea ca erbicidul să se depună pe frunze și să nu atace planta? Mulțumesc ,cu respect.

 15. Bună dimineața. Am și eu o nelămurire referitor la vița de vie hibridă pe care o am, a apărut la câțiva butuci de viță pe partea superioară a frunzelor, niște umflături, aproape pe toată suprafața frunzelor, ce pot fi și cu ce se tratează și în ce perioadă? Mulțumesc, cu respect!

 16. Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți și mie,la vița hibridă, pe câțiva butuci, pe partea superioară a frunzelor a apărut bășicuțe ce pot fi și cu ce se tratează când și cum? Mulțumesc, cu respect!

 17. Dupa taierile de primavara la trandafiri se pot aplica stropiri cu zeama bordeleza si apoi cu confidor oil ca la pomii fructiferi?
  multumesc!

 18. Buna ziua,

  Am mai multe randuri de vita de vie. Am observat ca de la an la an, vita este tot mai slaba si butuci( unii dintre ei au si peste 30 de ani) efectiv se usuca si productia este tot mai slaba pe an ce trece. Se observa ca lastari sunt tot mai slabi si tot mai subtiri, in ciuda stropirilor si ingrasamantului natural pe care le-am administrat. Oare puteti sa ne recomandati niste stropiri sau sa ne indrumati cu sfaturi pentru aceste probleme? Va multumesc.

  • Motivele declinului vitei de vie pot fi multe, in functie de mai multi factori. In primul rand, ce soi de vita aveti? Plantele prezinta anumite boli sau daunatori (mai exact, este vorba despre anii anteriori)? Conteaza foarte mult si felul in care au fost efectuate taierile de-a lungul anilor, cati muguri de rod au fost lasati pe butuc, productia (plantele care au fost exploatate mai mult si au produs mult, intra in declin mai repede). Vitele sunt altoite sau sunt pe radacini proprii?

 19. Bună ziua!Îmi puteți recomanda cu ce să stropesc vita de vie înainte de inflorire la soiul Muscat Hamburg este un soi foarte sensibil la fainare .

 20. Bună seara!
  “Ceva” roade listarii vitei de vie, în special noaptea, dimineața listării sunt căzuți la pământ. Via este pe bolta, anul trecut pierzând jumătate din ea tot din aceasta cauza. Ce poate sa fie? Și ce as putea face ca sa o salveze?
  Va multumesc!

 21. Bună ziua . Bravo 500sc este eficient la vita de vie si la ce boli, modul de dozare la litrul de apă. Multumesc frumos.

 22. Buna ziua .Imi pute ti explica mai clar, ce inseamna “a se precipita solutia” la amestecarea a 2 solutii insecticid?Ex:dithan topsin decis mega.Ce se intampla cu solutia?Cum imi dau seama ca se “precipita”?

  • Atunci cand 2 substante precipita, in urma reactiilor chimice dintre acestea se formeaza particule solide sub forma de cristale, fulgi sau formatiuni coagulate iar solutia nu mai poate fi utilizata intr-o pompa pentru a fi aplicata. Cand 2 substante precipita, se poate observa acest lucru la amestecarea lor. Majoritatea produselor prezente momentan pe piata sunt compatibile intre ele si se pot amesteca. Daca un produs prezinta incompatibilitate cu o anumita substanta sau categorie de produse, acest aspect este de regula specificat pe eticheta. Se recomanda utilizarea dozelor specificate de producator. Atunci cand doriti sa aplicati mai multe produse intr-un singur tratament (de exemplu fungicid insecticid), se recomanda amestecarea si aplicarea a maxim 3-4 substante active (atentie: anumite produse pot avea 2 substante active, a se citi cu atentie eticheta). Astfel se evita posibila fitotoxicitate a a plantelor.

 23. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa stropesc vita de vie (cu Shavit) in timp ce este in floare. Daca nu, va rog sa explicati de ce nu este bine sa fac asta.

 24. Nu am efectuat toate tratamentele am vrut să stiu pe viitor cu ce pot să mai stropesc.

 25. Buna ziua !Am stropit vita de vie cu Shavit inainte de inflorire si am mai adaugat ca supliment un funicid sistematic de fainare .Zile trecute am fost sa vad cum se prezinta via .Am observat une frunze din soiul Grasa de cotnari foarte mari cat doua palme si prezinta un verde inchis .Ce imi puteti spune ,culoarea verde inchis da o impresie buna ,adica nu prezinta sintome de boala .Va multumesc !

 26. Din suflet va rog sa-mi explicati cu ce pot stropi vita de vie sa pot proteja recolta sa ajunga pana la cules. Am trei ani decand nu reusim nici sa mancam un strugure, nu sa mai facem si vin. Vita e nobila predomona mai mult muscat de h.Acum strugurii sunt frumosi, dar nu stiu cum sa-i duc mai departe. Nu am facut nici un tratament pana in prezent. Vreau sa stiu : cu ce sa-i tratez, de unde sa procur tratamentul si cata substanta sa folosesc la un vermorel de 12l Multumesc.

 27. Am aplicat acum 10 zile un tratament cu shavit si un insecticid la vita de vie dar rezultatele nu sunt spectaculoase. frunza este patata mai mult de jumatate cu maron si pe frunza se vad niste puncte albe, de la magazinul fermierul mi s-a spus ca este mana si molia de vita . Ce tratament sa aplic in continuare, acolo unde nu mai este frunza strugurii verzi se usuca si cad. va multumesc

 28. Multumesc pt raspuns! Pana am primit raspunsul dv,patronul unei ferme la care am apelat sa ma ajute cu ce foloseste d-lui, mi-a oferit : bordoleza 100g la 10 l apa plus 5ml insecticid Karate leon pe care deja am reusit sa aplic cu 4 zile inaintea ploilor. Mi-a mai dat un bidon cu metab microspore pe care d-lui a scris “Mistic pt fainare 5 ml la 10 l apa, dar au inceput ploile si nu am aplicat-o, Am mai primit un bidon cu Rovral sa-l folosesc 10 ml la10l apa. Va rog sa-mi spuneti daca sunt bune sa le folosesc sau nu.
  MULTUMESC!

 29. Sall, se mai poate aplica Pantera in aceasta perioada? am intrt astazi prin vie si am vazut ca a crescut foarte frumos ulerul si pirul. Ce se poate aplica sa le pot distruge dar sa se poate da si pe vita, vreau sa pot administra tratamentul cu atomizorul si nu pot feri vita de vie. Multumesc

 30. Sall, se mai poate aplica Pantera in aceasta perioada? am intrt astazi prin vie si am vazut ca a crescut foarte frumos ulerul si pirul. Ce se poate aplica sa le pot distruge dar sa se poate da si pe vita, vreau sa pot administra tratamentul cu atomizorul si nu pot feri vita de vie. Multumesc

 31. Buna ziua
  Va rog sa-mi spuneti daca pot aplica zama bordeleza la o vie hibrida preventiv
  si daca as putea putea sa mai pun si un insecticid(ce insecticid as mai putea spune)

 32. Buna ziua
  Va rog sa-mi spuneti daca pot aplica zama bordeleza la o vie hibrida preventiv
  si daca as putea putea sa mai pun si un insecticid(ce insecticid as mai putea spune)

 33. As putea folosi karate leon in combinatie cu zeama bordeleza in loc de affirm sau combinatia dintre kocide 2000 si kumulus df este mai buna.
  Multumesc

 34. As putea folosi karate leon in combinatie cu zeama bordeleza in loc de affirm sau combinatia dintre kocide 2000 si kumulus df este mai buna.
  Multumesc

 35. Buna ziua,
  Am stropit vita de vie hibrida cu Ridomil gold Acrobat Novadim progre s Cropmax. Frunzele prezentau pe ambele fete niste umflaturi.Am gresit?Saptamana viitoare merg sa vad ce “isprava”am facut.

 36. Buna ziua,
  Am stropit vita de vie hibrida cu Ridomil gold Acrobat Novadim progre s Cropmax. Frunzele prezentau pe ambele fete niste umflaturi.Am gresit?Saptamana viitoare merg sa vad ce “isprava”am facut.

 37. Buna ziua,
  Pot sa folosesc in combinatie : zeama bordeleza teldor si karate zeon?
  Multumesc

 38. Buna ziua,
  Pot sa folosesc in combinatie : zeama bordeleza teldor si karate zeon?
  Multumesc

 39. pentru prevenirea uscarii ,stafidirii,strugurilor pe vita ,ce pot folosi.se intampla in toata via ,nu gasesc un strugure sanatos mentionez ca m un soi aNEGRU AROMAT certificat

 40. pentru prevenirea uscarii ,stafidirii,strugurilor pe vita ,ce pot folosi.se intampla in toata via ,nu gasesc un strugure sanatos mentionez ca m un soi aNEGRU AROMAT certificat

 41. AM PLANTAT CEVA VIE AS DORI SA AFLU MAI MULTE DETALI DESPRE FERTILIZARE SI TRATAMENTE FITO SANITARE

 42. AM PLANTAT CEVA VIE AS DORI SA AFLU MAI MULTE DETALI DESPRE FERTILIZARE SI TRATAMENTE FITO SANITARE

 43. Buna ziua , pentru vita de vie in primul an de la plantare ce tratamente trebuie aplicate ? Zeama bordeleza e suficienta sau este recomandata schema direct schema pe care ati mentionat-o ? Multumesc pentru raspuns

  • Nu este obligatoriu sa faceti toate tratamentele, avand in vedere ca este abia plantata. Totusi, ar trebui sa aplicati macar cate un tratament in fiecare faza, cu unul din produsele mentionate mai sus.

 44. Buna ziua, am combinat armetil cobre cu topsin 70WDG si am strupit vita de vie. Am procedat corect? Daca nu, ce se poate intampla si ce pot face?

  • Buna ziua, din pacate nu ati procedat corect, cele doua produse nu se combina. Urmariti cu atentie plantele, daca survin modificari in evolutia lor, sa nu apara efecte de fitotoxicitate. Oricum, tratamentul facut de dumneavoastra nu va avea efectul dorit.

 45. Buna ziua, strugurii in parga , unele bobite chiar coapte, stropite cu fungicidul de contact CHAMP, se pot consuma dupa 5 zile daca se spala f. bine ? Rosiile in parga si unele chiar coapte , stropite cu ZEAMA BORDELEZA MIF, se pot consuma dupa 5 zile , daca le spalam f. Bine ? Va multumesc pt. raspuns !

  • Timpul de pauza, de la aplicare si pana la recoltare pentru consum, pentru Champ este de 14-21 zile, iar pentru zeama bordeleza de 21-28 zile.

 46. AM vazut in calendar tratament inainte de inflorire si tratament dupa inflorire. Dar nu o data a fost cazul ca in timpul infloririi vita de vie sa fie atacata de mana. Pot sa stropesc cu ceva impotriva manei in timpul infloririi ?

  • Puteti face la sfarsitul infloritului un tratament pentru mana. Dar, recomandat este sa nu sariti peste cel de dinainte de inflorit, care va proteja plantele pana la urmatorul tratament, de dupa inflorit.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor