Vita de vie – Program de tratamente

Nr. tr.Fenofaza/momentul aplicariiBoli/daunatoriProduse recomandate pentru protectia plantelorDoza/haTimp de pauza (zile)
1Repaus vegetativ (inainte de dezmugurit)mana*Bouille Bordelaise (50 g/10 L apa/100 mp)5 kg/ha21
paduchele testos, paduchele lanos, acarieni*Ovipron Top (250 ml/10 L apa)maxim 35 L/ha
2DezmuguritfainareKarathane (5 ml/10 L apa/100 mp)0,5 L/ha21
acarianul rosu comunNissorun (5 g/10 L apa/100 mp)0,5 kg/ha21
3Lastari de 5-10 cmmanaPolyram (20 g/10 L apa/100 mp)2 kg/ha56
fainareKumulus (30 g/10 L apa/100 mp)3 kg/ha28
molia strugurilorMospilan (2,5 g/10 L apa/100 mp)0,25 kg/ha
4Inflorescente vizibile (butoni florali grupati)manaDelan Pro (30-40 ml/10 L apa/100 mp)3-4 L/ha42
fainareSercadis (1,5 ml/10 L apa/100 mp)0,15 L/ha35
molia strugurilorKarate Zeon (1,5 ml/10 L apa/100 mp)0,15 L/ha7
5Inainte de inflorit (butoni florali separati)fainare, putregai negruFlint Max (1,6 g/10 L apa/100 mp)0,16 kg/ha14
manaRidomil Gold (25 g/10 L apa/100 mp)2,5 kg/ha28
molia strugurilorLaser (1,5-2 ml/10 L apa/100 mp)0,15-0,2 L/ha14
6Sfarsitul infloritului (toate capisoanele cazute)mana, fainare, excorioza, putregaiul negruCabrio Top (15-20 g/10 L apa/100 mp)1,5-2 kg/ha35
putregai cenusiuPyrus (15 ml/10 L apa/100 mp)1,5 L/ha21
acarianul rosu comun, acarianul galicon, molia strugurilorVertimec (7,5-10 ml/10 L apa/100 mp)0,75-1 L/ha28
7Boabe la 50% din marimea finalamana, fainare, putregai cenusiuCurzate Manox (25 g/10 L apa/100 mp)2,5 kg/ha25
fainareOrius (4 ml/10 L apa/100 mp)0,4 L/ha14
molia strugurilorBactospeine (5-10 g/10 L apa/100 mp)0,5-1 kg/ha2
8Compactarea ciorchinilor (boabele incep sa se atinga)manaMikal Flash (30 g/10 L apa/100 mp)3 kg/ha28
fainareLuna Experience (3,75 ml/10 L apa/100 mp)0,375 L/ha35
molia strugurilorAffirm (15 g/10 L apa/100 mp)1,5 kg/ha7
9Compactarea ciorchinilor (boabele au dimensiunea finala)putregai cenusiuCantus (10-12 g/10 L apa/100 mp)1-1,2 kg/ha21
fainare, putregaiul negruTopas (3-5 ml/10 L apa/100 mp)0,3-0,5 L/ha28
molia strugurilorCyperguard (2 ml/10 L apa/100 mp)0,2 L/ha14
10Intrarea strugurilor in pargaputregai cenusiuTeldor (10 ml/10 L apa/100 mp)1 L/ha14
fainareSysthane Forte (1 ml/10 L apa/100 mp)0,1 L/ha14
11Dupa caderea frunzelormana*Bouille Bordelaise (50 g/10 L apa/100 mp)5 kg/ha21
paduchele testos, paduchele lanos, acarieni*Ovipron Top (250 ml/10 L apa)maxim 35 L/ha

Recomandari de aplicare a tratamentelor

 • Se recomanda aplicarea alternanta a produselor cu substante active diferite, pentru evitarea aparitiei rezistentei agentilor patogeni la pesticidele aplicate. Pentru alegerea produselor si a momentului aplicarii se tine cont de cerintele si sensibilitatile fiecarui soi in parte. 
 • Alte fungicide omologate pentru cultura de vita de vie: fainare (Microthiol Special, Riza, Systhane Plus, Talendo, Folicur Solo, Thiovit Jet), excorioza (Thiovit Jet), mana (Acrobat, Captan, Champ, Coppermax, Curzate F, Electis, Drago, Equation Pro, Kupferol, Melody Compact, Pergado, Profiler, Alcupral, Forum Gold, Funguran, Universalis, Dithane, Folpan), putregai cenusiu (Dithane, Folpan, Prolectus, Switch).
 • Alte insecticide omologate pentru cultura de vita de vie: molia strugurilor (Coragen, Fury, Lamdex Neo, Kaiso Sorbie, Deltagri), acarieni (Envidor, Milbeknock), paduche testos (Movento).
 • In perioada infloririi se aplica insecticide care protejeaza entomofauna utila.
 • Se recomanda utilizarea a 1-3 produse la un tratament (aplicare), in functie de boala/daunatorul tinta. Numarul tratamentelor si produsele utilizate se aleg in functie de simptomele prezentate de vita de vie, precum si in functie de incidenta patogenului sau daunatorului in anul anterior. De exemplu, daca in anul precedent a fost prezent atacul fainarii, in anul curent tratamentele se vor concentra pe prevenirea aparitiei fainarii.
 • In cazul utilizarii mai multor produse in vederea efectuarii unui tratament, se va testa in prealabil compatibilitatea acestora la amestecare. Solutia obtinuta in urma dizolvarii in apa a produselor compatibile nu trebuie sa prezinte urme de precipitare, coagulare sau spuma persistenta. Dupa caz, se prepara o cantitate redusa de solutie si se testeaza compatibilitatea amestecului pe o suprafata redusa din cultura, pentru a observa efectul tratamentului pe plante (daca apar simptome nedorite, fitotoxicitate).
 • In cazul solurilor infestate cu viermi de sol (viermi sarma, buha semanaturilor sau larvele carabusului de mai), se administreaza Trika Expert, cu incorporare in sol.
 • Dozele recomandate in tabel pentru 10 litri de apa sunt valabile atunci cand se utilizeaza un volum de 1000 litri apa/hectar, pentru efectuarea tratamentului. In cazul utilizarii unui volum de apa diferit de acesta, se recomanda respectarea dozei la hectar, mentionata pe eticheta produsului.
 • Incepand cu stadiul de crestere al strugurilor, se va acorda atentie respectarii timpului de pauza (numarul de zile ce trebuie sa treaca de la aplicarea ultimului tratament pana la recoltare), in functie de fiecare produs aplicat.
 • Timpul de pauza mentionat in tabel pentru fiecare produs este valabil pentru strugurii destinati vinificarii. Timpul de pauza pentru strugurii destinati consumului proaspat poate sa difere de timpul de pauza pentru strugurii destinati vinificarii, fiind recomandata citirea etichetei.
 • La efectuarea tratamentelor foliare, se recomanda utilizarea unui adjuvant precum Silwet Gold sau Break Thru, ce faciliteaza patrunderea solutiei in frunze si imbunatateste eficienta tratamentului aplicat.
 • Tratamentele din repaus vegetativ se vor aplica pe scoarta uscata, neacoperita de gheata, zapada sau chiciura, in zile fara vant, cu temperaturi pozitive, preferabil de minim 5-6°C.
 • * Bouille Bordelaise si Ovipron Top se pot amesteca si aplica impreuna. Se recomanda efectuarea unui test de compatibilitate inainte de aplicare.
 • Atentie! Ovipron Top NU este compatibil in amestec cu produse pe baza de dimetoat (Novadim Progress), cu fungicide pe baza de anilazine, captan, folpet, dinocap sau produse ce contin sulf (Thiovit Jet, Kumulus).

157 de comentarii la „Vita de vie – Program de tratamente

  • Politica noastra de livrare a produselor este mentionata pe site (inclusiv firma de curierat cu care colaboram).

 1. Buna ziua. Am si eu o intrebare. As vrea sa stopesc o vie cu riesling italian cu Champ 77 WG. Pot sa combin Atonik cu Champ un insecticid? Puteti sa-mi recomandati si mie un insecticid pt perioada aceasta inainte de inflorit? Mentionez ca prima stropire am facuto cu Topsin Nissorun. Va multumesc.

 2. Buna ziua,
  pentru coarna alba si neagra ce tratament preventiv ptr boli si daunatori pot aplica la acest moment ? mentionez ca anul acesta nu am facut nici o stropire pana in mom de fata – strugurii si frunzele arata f bine pana acum dar anul trecut s-au uscat spre finalul perioadei . Va multumesc

 3. Se poate da si pe pomi ? Imi puteti face un tabel cand trebuiesc stropiti cu ce solutie pentru ambele vita de vie si pomi ? Sant la inceput si multumesc pentru sfaturi

  • Tratamentul precizat anterior este si pentru vita de vie si pentru pomii fructiferi. Nu este necesar un tabel. Pur si simplu dupa ce cad frunzele in totalitate se poate aplica tratamentul.

 4. buna ziua, imi puteti spune daca suntem la sf de noiembrie acum si inca nu au cazut frunzele, putem da cu tratamentele respective dupa ce desprind usor frunzele din pomi si vita?nu cred ca au de gand sa cada singure prea curand si mi-este sa nu se faca prea frig!!!bune sfaturi mai dati!va multumesc din suflet!astept raspuns

 5. Bună ziua! Sunt un mic producător de viță de vie din zona Nicorești, jud. Galați și am fost îndrumat să folosesc pentriu făinare talendo extra 13.3 (de la dupont) cu 160 g/l proquinazide și 80 g/l tetraconazole. Din păcate datele pe care le-am găsit despre acest produs sunt destul de lacunare. Aș dori, dacă se poate, din partea dumneavostră, o părere avizată. Vă mulțumesc anticipat!

 6. Vă salut.Topsinul nu a dat randament împotriva făinării la vie! Am Regina viilor și Muscat Hamburg. Există un alt produs mai bun, cu randament 100% ?Am văzut tabelul și nu știu ce produs este mai eficient.

  • Atunci se pot aplica fungicide ca Falcon (www.botanistii.ro/bayer-falcon-460-ec.html), Kumulus (www.botanistii.ro/basf-kumulus-df.html) sau Systhane (www.botanistii.ro/cig-systhane-plus-24-e.html).

 7. Buna ziua. Am si eu o vie Riesling Italian si vreau sa fac o stropire dupa inflorire. Pot sa combin Shavit Ridomil Gold Karate Zeon? Sau Shavitul nu se combina cu cupricele?

  • Nu este indicat sa se amestece toate 3 fungicidele. Este recomandat sa se aplice separat, la interval de 7 zile.

 8. Buna ziua,
  va rog mult sa-mi recomandati un tratament la vie pt.urmatoarea situatie :
  am o vie nobila pe bolta plantata acum 3 ani si o vie hibrida tot pe bolta dar mai veche alaturata.
  Aceasta din urma cam pe la mijlocul lunii iunie capata pe frunzele lastarilor tineri niste mici umflaturi care se extind foarte repede.Anul acesta am observat ca incepe timid sa se transfere si la vita nobila.Am aplicat Decis in perioada incipienta dar fara efect.Mi s-a spus ca este filoxera galicola si trebuie tratament cu un insecticid din grupa neomicotinoide care sa contina imidacloprid si ar trebui tratat si solul pt.ca este infestat.
  Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat si va multumesc anticipat.
  Cu deosebita stima,

  Dinu Gheorghe

 9. Stropirea neagra(confidor oil) se face pentru vita de vie la 2 zile dupa ce am stropit cu zeama bordeleza(reiese dintrun raspuns dat mai sus).
  Stropirea neagra la pomi si arbusti fructiferi se face dupa 7zile(reiese dintrun articol scris de dvs in tratamentele din perioada de repaus vegetativ).
  Trebuie sa respectam intervalul dintre stropiri(2zile in cazul vitei de vie si 7 zile in cazul pomilor si arbustilor)?
  Sau putem sa asteptam 7 zile si sa stropim la toate speciile pomicole,vita de vie si trandafiri?

  • Mai sus era o eroare de redactare, care a fost remediata. Va multumim pentru observatie!
   Intervalul dintre tratamente la toate culturile mentionate este de 7-10-14 zile. Se poate aplica uleiul horticol si dupa 7 zile, dar si dupa 14. Se precizeaza mai multe intervale pentru ca nu intotdeauna temperaturile permit si pot varia. Rezulta astfel ca tratamentele se pot efectua in acelasi timp.

 10. Bună ziua, cu ce erbicid pot da la vița de vie când este în vegetație ,adică când are lăstari mari cu frunze și prin pulverizare există posibilitatea ca erbicidul să se depună pe frunze și să nu atace planta? Mulțumesc ,cu respect.

 11. Bună dimineața. Am și eu o nelămurire referitor la vița de vie hibridă pe care o am, a apărut la câțiva butuci de viță pe partea superioară a frunzelor, niște umflături, aproape pe toată suprafața frunzelor, ce pot fi și cu ce se tratează și în ce perioadă? Mulțumesc, cu respect!

 12. Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți și mie,la vița hibridă, pe câțiva butuci, pe partea superioară a frunzelor a apărut bășicuțe ce pot fi și cu ce se tratează când și cum? Mulțumesc, cu respect!

 13. Dupa taierile de primavara la trandafiri se pot aplica stropiri cu zeama bordeleza si apoi cu confidor oil ca la pomii fructiferi?
  multumesc!

 14. Buna ziua,

  Am mai multe randuri de vita de vie. Am observat ca de la an la an, vita este tot mai slaba si butuci( unii dintre ei au si peste 30 de ani) efectiv se usuca si productia este tot mai slaba pe an ce trece. Se observa ca lastari sunt tot mai slabi si tot mai subtiri, in ciuda stropirilor si ingrasamantului natural pe care le-am administrat. Oare puteti sa ne recomandati niste stropiri sau sa ne indrumati cu sfaturi pentru aceste probleme? Va multumesc.

  • Motivele declinului vitei de vie pot fi multe, in functie de mai multi factori. In primul rand, ce soi de vita aveti? Plantele prezinta anumite boli sau daunatori (mai exact, este vorba despre anii anteriori)? Conteaza foarte mult si felul in care au fost efectuate taierile de-a lungul anilor, cati muguri de rod au fost lasati pe butuc, productia (plantele care au fost exploatate mai mult si au produs mult, intra in declin mai repede). Vitele sunt altoite sau sunt pe radacini proprii?

 15. Bună ziua!Îmi puteți recomanda cu ce să stropesc vita de vie înainte de inflorire la soiul Muscat Hamburg este un soi foarte sensibil la fainare .

 16. Bună seara!
  “Ceva” roade listarii vitei de vie, în special noaptea, dimineața listării sunt căzuți la pământ. Via este pe bolta, anul trecut pierzând jumătate din ea tot din aceasta cauza. Ce poate sa fie? Și ce as putea face ca sa o salveze?
  Va multumesc!

 17. Bună ziua . Bravo 500sc este eficient la vita de vie si la ce boli, modul de dozare la litrul de apă. Multumesc frumos.

 18. Buna ziua .Imi pute ti explica mai clar, ce inseamna “a se precipita solutia” la amestecarea a 2 solutii insecticid?Ex:dithan topsin decis mega.Ce se intampla cu solutia?Cum imi dau seama ca se “precipita”?

  • Atunci cand 2 substante precipita, in urma reactiilor chimice dintre acestea se formeaza particule solide sub forma de cristale, fulgi sau formatiuni coagulate iar solutia nu mai poate fi utilizata intr-o pompa pentru a fi aplicata. Cand 2 substante precipita, se poate observa acest lucru la amestecarea lor. Majoritatea produselor prezente momentan pe piata sunt compatibile intre ele si se pot amesteca. Daca un produs prezinta incompatibilitate cu o anumita substanta sau categorie de produse, acest aspect este de regula specificat pe eticheta. Se recomanda utilizarea dozelor specificate de producator. Atunci cand doriti sa aplicati mai multe produse intr-un singur tratament (de exemplu fungicid insecticid), se recomanda amestecarea si aplicarea a maxim 3-4 substante active (atentie: anumite produse pot avea 2 substante active, a se citi cu atentie eticheta). Astfel se evita posibila fitotoxicitate a a plantelor.

 19. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa stropesc vita de vie (cu Shavit) in timp ce este in floare. Daca nu, va rog sa explicati de ce nu este bine sa fac asta.

 20. Buna ziua !Am stropit vita de vie cu Shavit inainte de inflorire si am mai adaugat ca supliment un funicid sistematic de fainare .Zile trecute am fost sa vad cum se prezinta via .Am observat une frunze din soiul Grasa de cotnari foarte mari cat doua palme si prezinta un verde inchis .Ce imi puteti spune ,culoarea verde inchis da o impresie buna ,adica nu prezinta sintome de boala .Va multumesc !

 21. Din suflet va rog sa-mi explicati cu ce pot stropi vita de vie sa pot proteja recolta sa ajunga pana la cules. Am trei ani decand nu reusim nici sa mancam un strugure, nu sa mai facem si vin. Vita e nobila predomona mai mult muscat de h.Acum strugurii sunt frumosi, dar nu stiu cum sa-i duc mai departe. Nu am facut nici un tratament pana in prezent. Vreau sa stiu : cu ce sa-i tratez, de unde sa procur tratamentul si cata substanta sa folosesc la un vermorel de 12l Multumesc.

 22. Am aplicat acum 10 zile un tratament cu shavit si un insecticid la vita de vie dar rezultatele nu sunt spectaculoase. frunza este patata mai mult de jumatate cu maron si pe frunza se vad niste puncte albe, de la magazinul fermierul mi s-a spus ca este mana si molia de vita . Ce tratament sa aplic in continuare, acolo unde nu mai este frunza strugurii verzi se usuca si cad. va multumesc

 23. Multumesc pt raspuns! Pana am primit raspunsul dv,patronul unei ferme la care am apelat sa ma ajute cu ce foloseste d-lui, mi-a oferit : bordoleza 100g la 10 l apa plus 5ml insecticid Karate leon pe care deja am reusit sa aplic cu 4 zile inaintea ploilor. Mi-a mai dat un bidon cu metab microspore pe care d-lui a scris “Mistic pt fainare 5 ml la 10 l apa, dar au inceput ploile si nu am aplicat-o, Am mai primit un bidon cu Rovral sa-l folosesc 10 ml la10l apa. Va rog sa-mi spuneti daca sunt bune sa le folosesc sau nu.
  MULTUMESC!

 24. Sall, se mai poate aplica Pantera in aceasta perioada? am intrt astazi prin vie si am vazut ca a crescut foarte frumos ulerul si pirul. Ce se poate aplica sa le pot distruge dar sa se poate da si pe vita, vreau sa pot administra tratamentul cu atomizorul si nu pot feri vita de vie. Multumesc

 25. Sall, se mai poate aplica Pantera in aceasta perioada? am intrt astazi prin vie si am vazut ca a crescut foarte frumos ulerul si pirul. Ce se poate aplica sa le pot distruge dar sa se poate da si pe vita, vreau sa pot administra tratamentul cu atomizorul si nu pot feri vita de vie. Multumesc

 26. Buna ziua
  Va rog sa-mi spuneti daca pot aplica zama bordeleza la o vie hibrida preventiv
  si daca as putea putea sa mai pun si un insecticid(ce insecticid as mai putea spune)

 27. Buna ziua
  Va rog sa-mi spuneti daca pot aplica zama bordeleza la o vie hibrida preventiv
  si daca as putea putea sa mai pun si un insecticid(ce insecticid as mai putea spune)

 28. As putea folosi karate leon in combinatie cu zeama bordeleza in loc de affirm sau combinatia dintre kocide 2000 si kumulus df este mai buna.
  Multumesc

 29. As putea folosi karate leon in combinatie cu zeama bordeleza in loc de affirm sau combinatia dintre kocide 2000 si kumulus df este mai buna.
  Multumesc

 30. Buna ziua,
  Am stropit vita de vie hibrida cu Ridomil gold Acrobat Novadim progre s Cropmax. Frunzele prezentau pe ambele fete niste umflaturi.Am gresit?Saptamana viitoare merg sa vad ce “isprava”am facut.

 31. Buna ziua,
  Am stropit vita de vie hibrida cu Ridomil gold Acrobat Novadim progre s Cropmax. Frunzele prezentau pe ambele fete niste umflaturi.Am gresit?Saptamana viitoare merg sa vad ce “isprava”am facut.

 32. pentru prevenirea uscarii ,stafidirii,strugurilor pe vita ,ce pot folosi.se intampla in toata via ,nu gasesc un strugure sanatos mentionez ca m un soi aNEGRU AROMAT certificat

 33. pentru prevenirea uscarii ,stafidirii,strugurilor pe vita ,ce pot folosi.se intampla in toata via ,nu gasesc un strugure sanatos mentionez ca m un soi aNEGRU AROMAT certificat

 34. Buna ziua , pentru vita de vie in primul an de la plantare ce tratamente trebuie aplicate ? Zeama bordeleza e suficienta sau este recomandata schema direct schema pe care ati mentionat-o ? Multumesc pentru raspuns

  • Nu este obligatoriu sa faceti toate tratamentele, avand in vedere ca este abia plantata. Totusi, ar trebui sa aplicati macar cate un tratament in fiecare faza, cu unul din produsele mentionate mai sus.

 35. Buna ziua, am combinat armetil cobre cu topsin 70WDG si am strupit vita de vie. Am procedat corect? Daca nu, ce se poate intampla si ce pot face?

  • Buna ziua, din pacate nu ati procedat corect, cele doua produse nu se combina. Urmariti cu atentie plantele, daca survin modificari in evolutia lor, sa nu apara efecte de fitotoxicitate. Oricum, tratamentul facut de dumneavoastra nu va avea efectul dorit.

 36. Buna ziua, strugurii in parga , unele bobite chiar coapte, stropite cu fungicidul de contact CHAMP, se pot consuma dupa 5 zile daca se spala f. bine ? Rosiile in parga si unele chiar coapte , stropite cu ZEAMA BORDELEZA MIF, se pot consuma dupa 5 zile , daca le spalam f. Bine ? Va multumesc pt. raspuns !

  • Timpul de pauza, de la aplicare si pana la recoltare pentru consum, pentru Champ este de 14-21 zile, iar pentru zeama bordeleza de 21-28 zile.

 37. AM vazut in calendar tratament inainte de inflorire si tratament dupa inflorire. Dar nu o data a fost cazul ca in timpul infloririi vita de vie sa fie atacata de mana. Pot sa stropesc cu ceva impotriva manei in timpul infloririi ?

  • Puteti face la sfarsitul infloritului un tratament pentru mana. Dar, recomandat este sa nu sariti peste cel de dinainte de inflorit, care va proteja plantele pana la urmatorul tratament, de dupa inflorit.

 38. Ploua de 1 săptămâna . E în floare ! A început mana .
  1 . E un insecticid bun in floare ?
  2. O ploaie tare de 15′ compromite recolta ?
  Multam

 39. In legatura cu bolile care apar la vita de vie dupa trei stropiri pentru mana/fainare. Ciorchinii s-au prezentat foarte bine .In ultima saptamina insa
  boabele s-au colorat in rosu ,nu mai cresc , se usuca . Via este compromisa 50% . Ce boala poate fi in vie si ce tratamente se pot face acum .

 40. Buna ziua!
  Stropitul pe timp de noapte, in lunile de caldura mare, la cultura de vita de vie este ok? Substanțele își fac efectul ca și cum ai stropi ziua ?

  • Buna ziua, in lunile foarte calduroase se recomanda ca tratamentele sa se faca noaptea tarziu sau dimineata, cand umiditatea este mai ridicata si temperaturile sunt moderate. In timpul, cat si spre sfarsitul zilei, planta se afla sub stres termic si nu raspunde prea bine la tratamentele aplicate.

 41. Buna seara! Am o vita de vie soiurile feteasca si aligote in zona Vrancea. Ultima data a fost stropita acum aproximativ 2 saptamani. In acest moment via prezinta f bine, a inceput sa prinda ceata, semn ca incepe sa se coaca. Am pregatit un tratament cu Mycoguard si Topas, insa am o dilema daca sa o mai stropesc sau nu. As vrea sa folosesc strugurii pentru vinul propriu si ma gandesc sa fie un pic mai putin stropiti. Ca si tratamente per sezon au fost in jur de 5 (shavit, funguran, topsin, etc). Va rog sa imi spuneti daca imi recomandati sa o mai stropesc sau nu.
  Multumesc, Daniel

  • Buna ziua, acesta decizie va apartine. Daca vita de vie nu prezinta simptome, nu ati avut probleme cu o anumita boala si doriti sa pastrati un numar minim de tratamente, puteti renunta la acest tratament. Eventual, ii urmariti cu atentie evolutia si daca sunt conditii favorabile aparitiei unei boli, sau, apar primele simptome, puteti interveni atunci, imediat. Atentie si la timpul de pauza de la efectuarea ultimului tratament si pana la recoltate, inscris pe eticheta.

  • Buna ziua, primul produs mentionat nu face parte din catalogul nostru de produse si nu detinem mai multe informatii despre el. Cititi cu atentie eticheta produselor. De regula sunt mentionate pe ambalaj substantele incompatibile in amestec (numele substantei active sau pH-ul acesteia). Cele mai multe fungicide sunt compatibile cu insecticidele si se pot administra in amestec, dar exista si exceptii. Se recomanda efectuarea unui test de compatibilitate. Amestecati o cantitate mai mica din substantele recomandate si observati daca sunt compatibile din punct de vedere chimic si fizic (nu folositi amestecul daca reactioneaza intre ele, daca au loc depuneri, daca se formeaza un precipitat sau se formeaza o spuma persistenta etc.). Iar pentru a evita eventualele neplaceri datorate fitotoxicitatii, aplicati mai intai amestecul doar pe cateva plante. De asemenea, Calypso nu este omologat pentru vita de vie.

 42. Bună ziua ! Am 350 butuci vie,anul 2,diverse soiuri(Merlot,Fetească Neagră,Muscat Ottonel,Riesling,Sauvignon,Fetească Albă/Regală,Tămâioasă Românească).Vă rog să-mi recomandați un calendar minimal de stropiri ! Mulțumesc !

  • Buna ziua, calendarul tratamentelor este cel de mai sus. In acest tabel este prezentata dilutia pentru 10 l apa, precum si mai multe variante de fungicide si insecticide, pentru a alege cate un insecticid si cate un fungicid, in functie de fiecare fenofaza.

 43. Buna ziua! In tabelul de mai sus este specificat sa nu amestacam fungicidele intre ele, vreau sa stropesc inainte de inflorit cu Ridomil Gold si Topaz (mana si fainare), pot sa amestec aceste solutii? Multumesc!

  • Buna ziua, este indicat sa cititi cu atentie eticheta acestora, acolo unde este specificata compatibilitatea cu alte produse. Totusi, trebuie sa aveti in vedere ca inaintea utilizarii unui amestec de produse (fungicide, insecticide, ingrasaminte lichide) se recomanda a se efectua un microtest de compatibilitate fizico-chimica intr-un volum restrans de apa (amestecati o cantitate mai mica din substantele alese si observati daca sunt compatibile din punct de vedere chimic si fizic). Nu folositi amestecul daca produsele reactioneaza intre ele, daca au loc depuneri, daca se formeaza un precipitat sau o spuma persistenta etc. Pentru evitarea oricaror riscuri de diminuare a eficacitatii produselor sau de aparitie a unor fenomene de fitotoxicitate, este de dorit aplicarea individuala atat a produselor de protectia plantelor, cat si a ingrasamintelor. Sau reducerea la minimum a numarului de componente din amestec.

 44. Bună ziua! Am observat pe unele frunze la vita de vie perforări zdrentuite, care pe margine se necrozeaza. Nu știu ce boala este si cu ce sa stropesc? Frunzele par roase în interior. Vă mulțumesc

 45. Buna ziua! Vita de via e inflorita, am observat pe mai multe butuci o insecta mica(2-3 mm) de culoarea neagra pe flori, oare pot stropi cu ceva insecticid acuma in floare, amestecat cu cabrio top? Am facut si poze unde pot atasa?

 46. Se poate face ceva pentru Filoxera acum sau numai la toamna dupa ce cad frunzele?
  Expediati si international produsele dvs?
  Multumesc foarte mult!

 47. Va rog sa-mi spuneti cat este timpul de pauza, de la aplicare si pana la recoltare pentru consum in cazul stropirii cu Karate Zeon si Dithane M45?

 48. Buna ziua! Am o vita pe boltă și unele boabe sunt crude și altele coapte,in repaosul vegetativ am stropit cu ulei mineral și zeama bordeleza și în vegetație cu Dithane, gabrio-top, Novadim Progres și nisorum și ultima stropire cu funguran, care este cauza? Mulțumesc!

 49. buna ziua.Va rog sa ma lamuriti cu anul de vegetatie le vita de vie:

  am plantat butasi vegetativi in mai anul acesta 2020.In anul 2021 in ce an de vegetatie es

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor