Tabel tratament ardei, gogosari

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

Pentru combaterea principalelor boli si daunatori la ardei trebuie sa tinem seama de urmatoarele metode:

Transplantare 7 zile de la transplantare Cresterea frunzelor  Formarea ramificatiilor laterale Aparitia florilor primul etaj Aparitia florilor la etajele urmatoare Formarea fructelor
 Buruieni
 Monocotile si dicotile  Agil, Fusilade Forte, Leopard, Pantera
 Graminee anuale si perene  Dual Gold, Pendigan, Sencor, Stomp
 Boli
 Vestejirea plantutelor  Previcur Energy
 Mana Acrobat, Antracol, Bravo, Dithane, Equation Pro, Folpan, Funguran OH, Infinito, Merpan, Ortiva, Polyram DF, Ridomil Gold, Shavit, Verita
 Alternarioza  Antracol, Bravo, Dithane, Orius, Ortiva, Pergado, Polyram DF, Score
 Fainare Dithane, Karathane, Systhane Plus, Folicur Solo, Ortiva, Kumulus DF
 Fuzarioza Folicur Solo, Topsin
 Putregai cenusiu   Rovral, Switch, Teldor
 Daunatori
 Coropisnite  Mesurol
 Gandacul din Colorado, Musculita alba, Afide, Omida fructelor  Actara, Confidor Energy, Decis Mega, Fastac, Mospilan, Nuprid 200 SC, Pyrinex 48 EC, Karate Zeon, Alverde, Mavrik 4F, Novadim Progress
 Regulatori de crestere
 Cycogan, Stabilan  Atonik

 

43 de comentarii la “Tabel tratament ardei, gogosari

 1. buna ziua. sunt un “tanar” pensionar care s-a mutat la tara si incerc sa invat din mers. ce nu inteleg eu din tabelul d-vs,… deasupra avem etapele de dezvoltare iar mai jos, substantele, …….pentru mana stropesc la fiecare din etapele din capul de tabel? sau o data este de ajuns

  • Puteti efectua tratamentul cu una din substantele precizate in functie de perioada de vegetatie. Spre exemplu, in aceasta perioada, intrucat deja se formeaza fructele, se pot efectua tratamente cu Dithane (http://www.botanistii.ro/dowagro-dithane-m-45.html) pentru combaterea manei,alternariozei si fainarii.

  • In functie de browser-ul folosit, se poate descarca tabelul in format .pdf prin apasarea tastelor “ctrl P”.

 2. Va rog, sa precizati perioada optima de recoltare a semintelor de rosii pentru rasadul de la anul viitor si cum trebuie procedat? Multumesc.

  • Ca si perioada nu se poate preciza una exacta, dar sunt necesare anumite conditii:
   -fructul trebuie sa fie copt complet;
   -vrejul sau fructul sa nu prezinte urme de boala;
   -samanta trebuie colectata din plante care au in apropiere acelasi soi, pentru a nu interveni incrucisarea;
   -rosia din care se culege samanta nu se taie cu cutitul.

 3. Buna ziua! Am si eu o intrebare. Dacă rup virful plantei de ardei indiferent de soi, sa ma-i crească , va creste in continuare și dacă cauzează cu ceva? Multumesc.

  • Se pot ciupi varfurile bratelor, daca deja au inceput sa lege fructe. Astfel, planta nu isi va mai folosi resursele pentru cresteri vegetative, ci pentru dezvoltarea fructului.

 4. Bună ziua. Am și eu o întrebare vă rog. Dacă i-au deardei kapia de pe piață roșu, copt și i-au sămînța pentru răsad la primăvară, voi obține în vară producție bună s-au nu din răsadul respectiv? Mulțumesc, cu respect!

  • Exista posibilitatea ca acele seminte sa aiba o rata de germinare extrem de mica. Fructele de la care se extrage samanta se lasa mai mult pe vrej pentru a se matura. Cel mai indicat este sa achizitionati samanta certificata si tratata.

 5. Va multumesc de raspuns!Pradatori se comercializeza in zona IZBICENI,OLT cu pretul de 850de ron pentru 1000 de m patrati,de la firmaKLASTROF. Problema este ca unele persoane sunt multumite si unele nu,despre utilizarea insecticidelor mentionate de dumneavoastra le -am folosit in cascada dar fara succes.Folia de mulci este neagra ,pe aceasta o gasesc in zona. Nu am folosit niciodata aceste capcane,poate sunt eficiente nu stiu ?

  • Va inteleg, tripsul reprezinta o problema mai greu de rezolvat. Capcanele ajuta pentru semnalarea daunatorului si pentru aproximarea gradului de infestare insa in cazul populatiilor mari, bineinteles ca nu fac fata. Folia neagra este buna pentru realizarea mulcirii, mai ales ca aceasta se foloseste in culturile de camp. Important este ca daunatorul sa aiba mai greu acces la sol. Cultivati in spatii protejate sau camp?

 6. Buna seara am si eu o intrebare as putea aplica le cultura de ardei gogosar tratament cu produsul TALENDO multumesc ,,,,

 7. Buna ziua.Am si eu o problema referitoare la ardei in solar ,am probleme mari cu uscarea vasculara ,cad plantele mari cu fructe pe ele Am dezinfectat cu formol in toamna respectand procedeele de dezimfectie ,temperatura sol,acoperire cu folie ,litri apa /m2 anu asta dupa plantare am dat topsin la radacina tot degeaba .Ce ma sfatuiti sa fac pt anul urmator ca penru plantele de anu acesta nu cred ca mai e vreo speranta?Daca scot pamatul si il inlocuiesc ca solarul nu e mare 80m2 e vreo sansa?nu prea as vrea sa-l mut ca am incalzire in el si mutindu-l ma departez de centrala Am solarul de vreo 6 ani plantez rosii adrei si ceva castraveti ,nu pot face rotatia culturii

 8. am adaugat 2 foto in capitolul ardeii Kaptur se usuca Cam pana la ce adincime trebue sos pamantul si inlocuit cu altul?

 9. Bine ziua..Am si eu o problema cu ardei gogosar se ingalbenesc tufele si se usucă,in urma cu cativa ani stropeam cu carbentazin acum nu se mai gaseste ce fungici înlocuitor sa folosesc??

 10. Am o cultura de gogosar plantat de 21 de zile. Am observat ca la multe plante frunzele din varf par ciufulite si un pic deformate cu nervura principala ondulata. Planta nu mai are in varf un aspect sanatos. Mentionez ca l-am stropit acum vreo patru zile cu confidor si folpan. Ce e de facut daca plantele nu-si revin? Mi-e teama sa nu faca ,,piticire,, Multumesc! As vrea sa trimit si o poza cu plantele dar nu stiu cum

 11. Am un solar cu gogosar care deja au rod,am observat pe cateva fire rodul cu defect ,on varful fructului o patare maronie ,planta arata foarte bine doar fructele au pete

 12. am si ieu niste ardei captur si incep sa se usuce ce imi recomandati in afra de topsin

 13. Daca am erbicidat ardeiul dupa tranaplantare il mai pot erbicida acum cand a inceput sa lege ardei fara sa il afecteze?

 14. Daca am erbicidat ardeiul dupa tranaplantare il mai pot erbicida acum cand a inceput sa lege ardei fara sa il afecteze?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor