Busuioc – informatii, tehnologia de cultura, recoltare
Publicat pe: 23 iulie 2015 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Busuioc (Ocimum basilicum) – este o planta erbacee, originar din India, Iran si alte tari din Asia, fiind deseori asociat cu bucataria italiana intrucat este o componenta de baza a mancarurilor cu specific mediteranean. Se cultiva in toate tarile ca planta condimentara si medicinala, facand parte din familia plantelor aromatice, familia Lamiaceae.
Utilizare busuioc
Busuiocul se cultiva atat ca planta condimentara, cat si ca planta aromatica si medicinala.
Frunzele de busuioc si lastarii tineri se folosesc la aromatizarea mancarurilor din carne si peste, a sosurilor, salatelor, conservelor de legume etc. De asemenea, busuiocul se foloseste la aromatizarea bauturilor, in cosmetica si parfumerie. Frunzele contin uleiuri eterice, caroten, vitamina C, fitoncide, saruri minerale etc.
Busuioc – Particularitati botanice
Busuiocul este o planta anuala, cu radacina pivotanta, bogat ramificata, masa principala a radacinilor gasindu-se in stratul fertil de la suprafata solului. Planta este de culoare verde-deschis, cu tulpina erecta, inalta de 30-70 cm, ramificata de la baza. Frunzele sunt simple, petiolate, asezate opus si decusat, cu limbul oval sau oval-lanceolat, cu suprafata neteda sau gofrata si marginea intreaga sau slab dintata. Pe partea inferioara, frunzele au numeroase glande secretoare de uleiuri eterice. Florile sunt mici, zigomorfe, hermafrodite, de culoare alba sau roz.



Exigente ecologice
Aceasta specie este pretentioasa fata de temperatura si lumina, avand nevoie de temperaturi de 20-25℃ si locuri bine iluminate pentru o buna crestere si dezvoltare. Prefera solurile cu textura usoara, bogate in humus, cu pH neutru, care dreneaza bine apa.
Tehnologia de cultivare
Infiintarea culturii se poate face prin semanat direct sau plantare de rasad. La pregatirea terenului, se administreaza ingrasaminte organice sau chimice si se incorporeaza in sol.
In cazul producerii rasadurilor, lucrarea de semanat se efectueaza spre sfarsitul lunii martie, in rasadnite calde sau solarii incalzite. Plantarea se realizeaza incepand cu luna mai, cand riscul aparitiei brumelor tarzii este redus. Rasadurile se calesc inainte de transplantarea la locul de cultura.
Daca se infiinteaza cultura prin semanat direct in camp, lucrarea de face tot incepand cu luna mai, tinerele plante de busuioc fiind sensibile la temperaturi reduse. In ambele cazuri, se folosesc distante de 20-25 cm intre randuri si 10-12 cm intre plante, pe rand.
Comandă produsele recomandate
Busuioc – Lucrari de ingrijire
In prima perioada dupa plantare sau rasarire se aplica prasile pentru combaterea buruienilor si favorizarea cresterii plantelor. Daca s-a semanat direct in camp, se efectueaza si rarirea plantelor, unde este cazul.
Pentru stimularea ramificarii, varfurile tulpinilor se ciupesc regulat, in vederea aparitiei de noi cresteri. Daca se observa aparitia inflorescentelor, se taie varfurile plantei, pentru a preveni inflorirea. Odata cu inflorirea, aroma frunzelor se reduce.
Alte lucrari de ingrijire includ administrarea apei si fertilizarea plantelor pe cale radiculara sau foliara. Nu se uda plantele in exces, avand in vedere ca busuiocul nu suporta excesul de apa. Se pot efectua 2-3 fertilizari radiculare, cu ingrasaminte hidrosolubile, prin sistemul de irigare prin picurare, completate de fertilizari foliare.
Comandă produsele recomandate
Recoltare si depozitare
Recoltarea se poate face cu ocazia ciupirilor in vederea ramificarii sau in orice moment este nevoie. La inceputul verii plantele sunt considerate mature si se pot recolta, usca si depozita pentru consum ulterior. Recoltarea frunzelor de pe plante se poate efectua inainte sau dupa uscare. Frunzele uscate se pastreaza in locuri aerisite si intunecate.
Boli si daunatori
Busuiocul poate fi atacat de afide si tripsi, ce prefera varfurile tinere ale plantei, precum si de limacsi. Dintre boli, fainarea si mana produc cele mai mari pagube. Se recomanda combaterea buruienilor si respectarea distantelor de plantare pentru a favoriza circulatia aerului, implicit prevenirea aparitiei bolilor si daunatorilor.
Comandă produsele recomandate
Discuție nouă



-
Discuții pe teme similare
1 urează frunze verziBusuioc, Musculite, paianjeniBună ziua! Atât busuiocul, cât și oregano și menta (deocamdată rozmarinul și cimbrisorul par în regulă) sunt invadate de musculițe și, cred, și de păianjeni. Frunzele sunt atacate, se usucă... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă un răspuns
Frunze verzi112 urează frunze verziSolutia ecologica impotriva afidelorButterfly Guard, set 10 bucati te scapa fara dificultate de musculita alba, afidele inaripate sau musculite negre (Fungus gnats); Capcana Adeziva Insecte Interior si Gradina Farbpapier optiunea 3-in-1 pentru capturarea... mai multFrunze verzi3 urează frunze verziBusuioc, frunze decolorate si puncte mici negre – atac de tripsiHello Am un busuioc de vreo 2 luni. Pământul este cel de flori, ghiveciul este prevăzut cu tăviță pentru scurgerea apei. Udarea se face la 3-4 zile în tăviță, nu... mai multCiteșteSfatul specialistului
Frunze verzi52 urează frunze verziComunitatea Botanistii protejeaza natura!Peste 95% din materialele folosite pentru ambalarea comenzilor tale sunt reciclate!Frunze verzi1 urează frunze verziBusuioc, Mici ridicături pe frunzeBună, de ceva timp am vazut niste ridicături pe busuioc, pe partea inferioară nu observ nimic. M-am uitat pe postările cu busuioc, parcă nici o plantă nu are aceleasi problema... mai multCiteșteSfatul specialistului și încă 2 răspunsuri
Frunze verzi50 urează frunze verziCum se realizează polenizarea smochinului?🌿 Polenizarea smochinului este un proces fascinant și inedit în lumea plantelor. Spre deosebire de majoritatea plantelor, care se polenizează prin intermediul albinelor și/sau al vântului, smochinele se bazează pe... mai multFrunze verzi
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.