buletin avertizare pomi fructiferi

Buletin de avertizare nr. 72 – pomii fructiferi, arbori, arbuști

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 4 luni

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  conditiile climatice din ultimele zile au favorizat apariția și evoluția  dăunătorului Hyphantria cunea (omida păroasă a dudului), generația I, care poate cauza pierderi importante la pomii fructiferi, arbori, arbuști de pe aliniamentul stradal, parcuri, grădini și gospodăriile populației.  

Dăunătorul produce daune în stadiul de larvă. Larvele de vârsta a I-a se hrănesc cu epiderma şi parenchimul frunzei, nervurile rămân intacte, formându-şi cuiburi din 2-3 frunze pe care le înfăşoară în fire de mătase, acestea se măresc în funcţie de vârsta larvelor. Larvele mari se dispersează pe alte frunze, formânu-şi alte cuiburi. La invazii mari, pot produce defolieri totale sau parţiale, până la  debilitarea şi uscarea totală a speciilor parazitate. Pentru prevenire și combatere se recomandă efectuarea tratamentului, generația I,  .                                                      

Utilizați unul din produsele de mai jos la ARBORI SI POMI FRUCTIFERI​:
Karate Zeon / Ninja – 0,015% sau​​
Fastac 10 EC – 0,02% sau
Kaiso Sorbie 5EG/Lamdex Neo-0,015%​ sau​​ ​
Novadim Progres/Sinoratox 400EC-0,1% sau
Calypso 480 SC-0,02% sau
FURY 10 EC / (MINUET – a doua denumire comerciala) – 0,01%​ sau
Pyrinex Quick-0,1% (1,5 l/ha la măr și 1,0 l/ha la restul speciilor)

 

Perioada optimă de tratament – la depistare.

Alte recomandări:​ combaterea mecanică când cuibul are 3-5 frunze.

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor