Buletin de avertizare nr. 71 – Mar si par

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  condițiile climatice din ultimele zile au favorizat apariția și evoluția dăunătorului//bolii ANTHONOMUS P.(GARGARITA FLORILOR DE MAR) + BOLI: VENTURIA; PODOSPHAERA + OUA PAIANJEN și SPHAEROTHECA (FAINARE) care poate/pot cauza pierderi importante la culturile  MĂR ȘI PĂR

La MĂR ȘI PĂR Tratamentul se va aplica la momentul când 10-15% din mugurii florali sunt la începutul  dezmuguritului , la un PED de 2 adulți  / pom și se va prelungi cu câte zile au fost nefavorabile stropirii. Pentru a se obţine rezultate bune, tratamentul trebuie să se termine în maxim 4-6 zile, când temperatura este cuprinsa intre  10 – 12 °C şi în 7-8 zile când temperatura  este cuprinsa intre 5 – 8 °C. la MĂR ȘI PĂR,

Scurta descriere a ANTHONOMUS P: Gărgărița iernează ca adult în stratul superficial al solului, sub covorul de frunze de la baza trunchiului pomilor sau în crăpăturile scoarței. În martie-aprilie, când temperatura ajunge la 5-6°C, apar adulții din locurile de hibernare. Momentul coincide cu aproximativ 8-10 zile înainte de dezmugurirea merilor. După o perioadă de aproximativ 10 zile de hrănire, începe copulația după care femela depune câte 2-5 ouă într-o inflorescență, ajungând sa depună în total pana la 100 de ouă în decurs de 10-15 zile. Ouăle sunt apoi acoperite cu un clei, în vederea protejării acestora de inamici naturali.

Larvele se dezvolta în interiorul bobocilor florali, consumând organele interne, după care se transforma în pupă. Apariția noilor adulți are loc începând cu a doua jumătate a lunii mai (la căderea fiziologica a fructelor). Urmează o perioada de 15-25 de zile de hrănire după care adulții se retrag în diapauză de estivțtie, care se continuî în toamna cu iernarea.

Plante atacate și mod de dăunare: Gărgărița are un regim alimentar monofag, atacă mărul, mai rar părul și gutuiul. Adulții hibernanți atacă mugurii vegetativi și floriferi iar noii adulți se hrănesc cu părțile aparatului foliar.

Larvele produc cele mai mari pagube, hrănindu-se cu organele interne ale bobocilor florali de măr. Aceștia devin ruginii, după care se usucă și rămân agățați, fiind cunoscuți sub denumirea de cuișoare” sau flori antonomate”.

RECOMANDĂRI: Se recomanda o serie de masuri agrofitotehnice, cum ar fi: tăierea ramurilor uscate și distrugerea prin ardere a resturilor în care se găsesc adulții hibernanți, scuturarea pomilor și distrugerea gândacilor în perioada hrănirii suplimentare a adulților hibernanți. Se pot aplica brâie-capcană sau inele cu clei amplasate în jurul trunchiurilor și ramurilor mai groase, în perioada în care insectele se adăpostesc pentru intrarea în estivație.

Gărgărița are numeroși prădători naturali, cum ar fi insecte prădătoare ( Anthocoris nemorum, Clerus formicarius ), păsări, hymenoptere parazitoide, aceștia distrugând un procent semnificativ din larve și pupe.

Se recomandă aplicarea unui tratament chimic, la avertizare, în perioada de umflare a mugurilor, când adulții hibernanți se hrănesc.

Combaterea chimică. Se pot utiliza următoarele produse ppp, omologate în acest scop  după cum urmează:

1. NISSORUN 10 WP – 0,03% +
2. FASTAC 10 EC – 0,02% +
3. VONDOZEB 75 DG / (TRIMANOC DG – a doua denumire comerciala) – 0,20 %

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
 

PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: SAPTAMANAL

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile