Buletin de avertizare nr. 70 – Tei

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 7 luni

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  condițiile climatice din ultimele zile au favorizat apariția și evoluția dăunătorului TETRANYCHUS SPP (PAIANJEN TEI) care poate/pot cauza pierderi importante la culturile de TEI

Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentului la dezmugurit – pentru formele de rezistență.

Scurta descriere a dăunătorului TETRANYCHUS spp: este un parazit, care slăbeşte sistemul imunitar al plantelor. Femela are corpul de forma elipsoidala, de 0.36-0.53 mm lungime, de culoare variabila, de la verde deschis, brun si galben pana la carmin sau rosu inchis. Masculul are corp piriform de 0.22-0.35 mm lungime, mai deschis la culoare. Larva are forma elipsoidala, de culoare galben-palid sau verde-galbui si se diferentiaza de celelalte stadii active prin prezenta a numai trei perechi de picioare. Oul are forma sferica, este neted, si imediat dupa depunere are aspect albicios, sticlos, iar pe masura dezvoltarii embrionului, culoarea devine galbena-portocalie. Prezinta 6-10 generatii pe an si ierneaza in stadiu de adult, mai ales ca femela (masculii fiind in general mai rari), sub scoarta exfoliata a pomilor, pe sub frunzele cazute sau buruieni uscate, in stratul superficial al solului

Combaterea chimică – Primul tratament se executa primavara, impotriva femelelor hibernante, inaintea de depunerea oualelor la TEI, utilizând la alegere, unul din următoarele produse ppp, omologate în acest scop  după cum urmează:

1. VERTIMEC 1.8 EC  – 10 ml / 10 l apa SAU
2. NISSORUN 10 WP- 0.03%

PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: SAPTAMANAL

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor