Buletin de avertizare nr. 69 – Cais si Piersic

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 7 luni

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  condițiile climatice din ultimele zile au favorizat apariția și evoluția dăunătorului / bolii ANARSIA l. (MOLIA VARGATA A FRUCTELOR), TAPHRINA D (BASICARE), SPHAEROTHECA (FAINARE) care poate/pot cauza pierderi importante la culturile CAIS ȘI PIERSIC

La CAIS SI PIERSIC  Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentului la dezmugurit – pentru formele de rezistență.

Scurta descriere a dăunătorului: Anarsia l. este un fluture cu aripile anterioare negre-cenușii sau brune, cu linii longitudinale negre și cu o pată în zona mediană. Larva are corpul brun – închis cu capul negru.
Aripile posterioare sunt mai mari, de culoare cenuşie-deschis. Oul la depunere este alb.                              

Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului  I.

Se consideră că momentul optim de aplicare a tratamentelor este la apariția primelor frunzulițe (buton roz), în cazul larvelor hibernante, și la 15-18 zile după capturarea primilor fluturi în capcanele feromonale

Combaterea chimică – primul tratament se executa primăvara, împotriva femelelor hibernante, utilizând următoarele produse ppp, omologate în acest scop  după cum urmează:

1. DITHANE M45 0,20% +
2. VERTIMEC 1.8 EC  10 ml / 10 l apa
 

Perioada optimă de tratament:  Tratamentul se execută la buton roz când 10-15% din flori încep să se scuture

Recomandări: La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:
– Se va evita parcarea și staționarea  mijloacelor de transport pe părțile carosabile  pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar și pentru că substanțele pentru protecția plantelor utilizate pentru combatere sunt  corosive.
Dacă în perioada indicată executării tratamentului intervin condiţii nefavorabile de lucru, ca: ploi reci, zăpadă, temperaturi medii zilnice sub 6° C, tratamentul se va prelungi cu numărul zilelor nefavorabile. La prepararea solutiei se vor respecta instructiunile de folosire, de pe eticheta produsului. Se urmareste o imbaiere cat mai buna a frunzisului arborilor sau pomilor  .

Nu se vor efectua tratamente fitosanitare atunci cand  viteza vantului  depășeste  5 m/s

Duzele aparatelor de stropit trebuie să asigure o pulverizare fină și uniformă.

Se interzice păşunatul în livezi timp de 14 zile după aplicarea tratamentului.

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor