Buletin de avertizare nr. 68 – Tradafiri, coacaz si zmeur

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  condițiile climatice din ultimele zile au favorizat apariția și evoluția bolii: Sphaeroteca p. (făinare) care poate cauza pierderi importante la cultura trandafir, coacăz și zmeur.

La trandafir, coacăz și zmeur  Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentului la dezmugurit – pentru formele de rezistență.

Descriere a bolii: Sphaeroteca p. (făinare) se manifestă pe toate organele aeriene ale plantei. Pe ambele fețe ale frunzelor atacate, apar pete albicioase de diferite forme și mărimi. Țesuturile atacate sunt necrozate, frunzele se răsucesc, iar în final se usucă. Lăstarii tineri sunt acoperiți de o plasă albă miceliana. În caz de atac sever aceștia se usucă.

RECOMANDĂRI: Pentru diminuarea rezervei biologice a dăunătorilor specifici se vor aplica măsurile de combatere integrată, care constau în tăieri de rodire și igienizare la trandafir, coacăz și zmeur.

Combaterea chimicăSe recomandă efectuarea unui singur tratament cu puțin înainte de intrarea în vegetație.

Tratamentul se va realiza utilizând la alegere, unul din următoarele produse de protecție a plantelor, omologate în acest scop  după cum urmează:

1. MAVRIK 2 F / (EVURE – a doua denumire comerciala) 0,05% sau
2. MOSPILAN 20 SP / (GAZELLE – a doua denumire comercială) 0,0125%
NISSORUN 10 WP – 0,8 kg/ha + CUPROFIX ULTRA – 2,5 – 4,0 kg/ha

Produse recomandate

 • Mavrik 2 F, 5 ml

  Livrare în 24 de ore

  Mavrik 2 F, 5 ml

  (2)
  7.09 Lei
  Producator: Adama Modalitate de ambalare: 5 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Formulare/Stare: EW - emulsie in apa Substanta Activa Insecticide: tau-fluvalinat Concentratie Substanta Activa: 240 g/litru Efect asupra albinelor: fara Cultura: capsun, cartof, castraveti, ceapa, floarea soarelui, grau, mar, orz, piersic, plante ornamentale, prun, rapita, tomate, varza Culturi bio: nepotrivite Modul de actiune: contact, ingestie Scapa de: afide, buha verzei, gandacul de Colorado, gandacul lucios, gargarite, musculita alba de sera, omizi, paduchele cenusiu, paduchele lanos, paduchele verde, plosnita cerealelor, trips, viespi Dozaj: 0.2-0.75 l/ha Tipuri Aplicare: pulverizeaza rezidual Miros: usor iritant
 • Nissorun 10 WP, 5 g

  Livrare în 24 de ore

  Nissorun 10 WP, 5 g

  (9)
  3.91 Lei
  Producator: Nippon Soda Modalitate de ambalare: 5 g Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 2 Formulare/Stare: WP - pulbere umectabila Substanta Activa Insecticide: hexithiazox Concentratie Substanta Activa: 100 g/kg Efect asupra albinelor: cu Cultura: ardei, cais, capsun, castraveti, cires, dovleac, dovlecei, mar, par, pepeni, piersic, plante ornamentale, prun, soia, tomate, vinete, vita de vie Culturi bio: nepotrivite Modul de actiune: sistemic Scapa de: acarieni Dozaj: 0.3-0.5 kg/ha Tipuri Aplicare: pulverizeaza rezidual Miros: sesizabil
 
La efectuarea tratamentelor fitosanitare se pot utiliza și alte produse de protecție a plantelor omologate, conform bazei de date PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/    (utilizator și parolă guest).  

Perioada optimă de tratament:  TRATAMENTUL SE EXECUTĂ DUPĂ EFECTUAREA IERILOR

Recomandări: La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:
– Se va evita parcarea și staționarea  mijloacelor de transport pe părțile carosabile  pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar și pentru că substanțele pentru protecția plantelor utilizate pentru combatere sunt  corosive.
Dacă în perioada indicată executării tratamentului intervin condiţii nefavorabile de lucru, ca: ploi reci, zăpadă, temperaturi medii zilnice sub 6° C, tratamentul se va prelungi cu numărul zilelor nefavorabile. La prepararea solutiei se vor respecta instructiunile de folosire, de pe eticheta produsului. Se urmareste o imbaiere cat mai buna a frunzisului arborilor sau pomilor  .

Nu se vor efectua tratamente fitosanitare atunci cand  viteza vantului  depășeste  5 m/s

Duzele aparatelor de stropit trebuie să asigure o pulverizare fină și uniformă.

Se interzice păşunatul în livezi timp de 14 zile după aplicarea tratamentului.

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

 • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
 • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
 • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
 • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor