Buletin de avertizare nr. 62 – Arbori, Arbusti, Gard Viu

tratamente-arbori-arbusti-pomi-

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  conditiile climatice din ultima perioada au favorizat apariția și evoluția dăunătorului QUADRASPIDIOTUS PERNICIOSUS (PĂDUCHELE DIN SAN JOSE) GENERATIA DE VARA

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Specie polifagă, întâlnindu-se pe un număr de peste 200 specii de plante gazdă, dintre care în țara noastră pe aproape 90 de specii de pomi și arbuști fructiferi, ornamentali sau plante ierboase. Adultul (femelă) are corpul cordioform, de 0.8-1 mm lungime și de culoare galbenă, pigidiul portocaliu. Scutul care protejează corpul femelei are forma unui disc circular, slab convex, cu diametrul de 1.6-2.3 mm în diametru, de culoare brun-cenușie și central cu o pată galben–portocalie.                                            
Masculul are corpul de 0.8-0.9 mm lungime de aceeași culoare ca și femela. Larva primară, în primele 24 – 48 de ore este mobilă, are corpul oval, de 0.2-0.25 mm lungime, de culoare galben-portocaliu. Prezinta 1-3 generații pe an și iernează în stadiu de larvă primară, pe scoarța tulpinilor, a ramurilor și a lăstarilor. În primăvară când temperatura depășește 7º C, larvele își reiau activitatea, hrănindu-se intens. În cursul lunii aprilie, ele năpârlesc și se transformă în insecte adulte, de ambele sexe.                                                                                                      
La sfarsitul lunii iunie, dupa copulatie, femelele încep expulzarea larvelor, aceasta prelungindu-se pe o perioadă de 40-60 de zile. O femelă depune 70-450 larve, cate 8-10 larve/zi.
La aparitie larvele migreaza pe tulpini și lăstarii tineri, acestea ajung la completa dezvoltare după 3 saăptămani de la hrănire, năpârlesc și se diferențiază pe sexe.

PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: Tratamentul se va termina in 5-6 zile , cu repetare la 8 – 10 zile

RECOMANDĂRI: Se recomandă tratamente în vegetație

Combaterea chimică –Tratamentele fitosanitare se vor executa la timpul optim având în vedere principiul ca “neefectuarea unui tratament la timp, anulează efectul celorlalte anterioare”. La prepararea soluției se vor respecta dozele sau concentrațiile recomandate. Se va respecta principiul alternanței utilizând la alegere, unul din următoarele produse ppp, omologate în acest scop  după cum urmează:

1. MOSPILAN 20 SP / (GAZELLE – a doua denumire comerciala) – 0.03%   SAU
2. Calypso 480 SC – 0.02%, SAU
3. Actara (0.05%).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
 

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile