Buletin de avertizare nr. 61 – Trandafiri

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  conditiile climatice din ultima perioada au favorizat apariția și evoluția dăunătorilor SPHAEROTECA PANOSA (FAINAREA  TRANDAFIRULUI),  APHYDAE, MACROSIPHUM ROSAE(Paduchele verde al trandafirului)

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Această ciupercă se manifestă pe toate organele aeriene ale plantei. Pe ambele fețe ale frunzelor atacate, apar pete albicioase de diferite forme și mărimi. Țesuturile atacate sunt necrozate, frunzele se răsucesc, iar în final se usucă. Lăstarii tineri sunt acoperiți de o pâslă albă miceliană. În caz de atac sever aceștia se usucă. În cazuri severe, bobocii florali sunt acoperiți de un miceliu albicioși. Aceștia nu se mai dezvoltă și nu mai produc flori. Atacul se poate manifesta și pe flori, petalale acestora prezentănd simptome similare cu cele de pe frunze.

RECOMANDĂRI: aplicarea tăierilor specifice pentru a menține tufa aerisită, tăierea și arderea lăstarilor atacați;

Combaterea chimică – Tratamentele fitosanitare se vor executa la timpul optim având în vedere principiul ca “neefectuarea unui tratament la timp, anulează efectul celorlalte anterioare”. La prepararea soluției se vor respecta dozele sau concentrațiile recomandate.

PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: Tratamentul se va termina in 5-6 zile , cu repetare la 8 – 10 zile. Se va respecta principiul alternanței utilizând la alegere, unul din următoarele produse Protectia Plantelor, omologate în acest scop  după cum urmează:

1. MOSPILAN 20 SP / (GAZELLE – a doua denumire comerciala) – 0,0125%  SAU
2. TOPAS 100 EC  – 0,05 % .

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
 

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile