Buletin de avertizare nr. 60 – Ambrozie

buletin-avertizare-combnatere-ambrozia-

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  condițiile climatice din ultima perioadă au favorizat creșterea, dezvoltarea și răspândirea organismului de dăunare Ambrosia artemisiifolia / Ambrosia elatior, în parloage, terenuri necultivate, terenuri în paragină din Municipiul București  unde această buruiană este prezentă.

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Există peste 30 de specii de AMBROZIE. Ambrozia (Ambrosia) este un gen de plantă erbacee, sau de arbuști, aparținând familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa. Este una dintre principalele cauze de „febră a fânului”,cauzate de polenul.

RECOMANDĂRIîn scopul distrugerii ambroziei și prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsa între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv până cel tarziu la data de 30 iunie – 05 Iulie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei.
Cei care nu-şi îndeplinesc aceasta obligaţie vor primi un avertisment scris şi, dacă nu se conformează, vor fi amendaţi cu amenzi cuprinse între 750 şi 5.000 de lei – persoanele fizice, şi 5.000- 20.000 de lei pentru persoanele juridice. O comisie mixtă va verifica şi va constata nerespectarea acestor dispoziţii legale.

Combaterea chimicăTratamentele fitosanitare se vor executa la timpul optim având în vedere principiul ca “neefectuarea unui tratament la timp, anulează efectul celorlalte anterioare”. La prepararea soluției se vor respecta dozele sau concentrațiile recomandate. Se va respecta principiul alternanței utilizând la alegere, unul din următoarele produse Protectia Plantelor, omologate în acest scop  după cum urmează:

Efectuaţi erbicidarea folosind unul dintre produsele de protectia plantelor,erbicide cu efect total :

1. Glifotim sau
2. Clinic sau
3. Taifun 360 SL sau
4. Agro clyfo sau
5. Roundup classic pro  sau
6. Glyfos ultra

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
 
Mod de aplicare – In functie de echipamentul pe care il folositi la aplicare:
  • Daca aplicarea se va face cu instalatii de stropit tractate de tractor cantitatea de erbicid utilizata  este de 3 – 4 litri/ha erbicid total  la o cantitate de 250 -350 litri apa/suprafete mari.
  • Daca aplicarea se va face cu instalatii de stropit tip vermorel sau atomizor ,cantitatea de ierbicid utilizata este de 100 -200 ml erbicid total  la 10 litri de apa./suprafete mici.
  • Plantele se vor stropii pe toata suprafata verde,de sus pana jos daca plantele sunt inalte.
  • Erbicidul nu are remanenta si nu patrunde foarte adanc in sol.Asadar daca in sol exista seminte de bruruieni,acestea nu vor fi afectate,prin urmare este nevoie de aplicari periodice repetate ,de tratamente intretinere a terenului curat de buruieni.
  • Efectul erbicidului  se va vedea in aprox. 4-14 zile ,in functie de conditiile locale ,cand plantele se inrosesc si mor.
  • Erbicidarea se va efactua pe timp linistit,fara vant sau ploaie.
  • După golire, ambalajele din material plastic se  vor  clăti obligatoriu   de 3 ori, soluţia rezultată golindu-se în rezervorul maşinii de tratat. Ambalajele  se depozitează în magazii şi se returnează distribuitorului.

PERIOADA OPTIMĂ DE TRATAMENT: Tratamentul se va termina in 5-6 zile , cu repetare la 8 – 10 zile

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile