Buletin de avertizare nr. 58 – Cais, Piersic

buletin-avertizare-piersic-cais-boli-daunatori-

Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea unor boli: Grapholita molesta( molia orientala) , Anarsia lineatella( molia piersicului), Aphidae, Insecte defoliatoare, etc. + Taphrina deformans( basicarea frunzelor), Monilinia spp.( monilioza) – PIERSIC + CAIS

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Atacul se manifestă pe ramuri, frunze, flori și fructe. Mai este denumită și “boala stindardului” sau “arsura moniliană”, foarte frecventă la cireș, vișin, cais, piersic și migdal și corespunde cu “monilioza din anul precedent” întâlnitî la pomii semințoși. Fructele tinere sunt, de asemenea, parzitate, acestea se zbârcesc, se brunifică și cad masiv. Pe fructele ajunse la maturitate, atacul ciupercii determină o putrezire a pulpei și apariția unor pernuțe mici (sporodochiile), gălbui-cenușii, dispuse neuniform, formate din micelii și spori.  Fructele putrezite și mumifiate (zbârcite, uscate) rămân deseori atârnate de pomi și în timpul iernii.

​Agentul patogen: Sporii ciupercii Monilinia laxa ce se formează pe fructele mumifiate rămase pe ramuri rezista la temperaturi scăzute din timpul iernii și produc infecții în primăvară pe frunze, flori și ramuri. Deseori, miceliul de infecție ajunge în flori și trece prin cozile acestora în scoarța ramurilor, producând infecții ]n primăvară.
​Ciuperca mai iernează ca miceliu de rezistență în scoarța ramurilor cât și în fructele mumifiate. Atacul pe fructele ajunse aproape de maturitate este favorizat de înțepăturile insectelor sau de prezența unor răni produse de grindină și de ciuperci.

Prevenire și combatere: Se recomandă distrugerea prin ardere a lăstarilor și fructelor atacate, evitarea producerii de răni pe fructe și ramuri.

Combaterea chimică – Tratamentul  se va termina in 5-6 zile , cu repetare la 8 – 10 zile . În plantatiile de CAIS ȘI PIERSIC –  Aplicați tratamentul dimineața sau seara. Evitați orele zilei cu temperatură aerului peste 22 grade C. ​Cantitatea de soluţie la hectar:1000-1500 litri, iar pentru pomii izolaţi 3-5 litri in funcţie de mărime. Tratamentul se va repeta la interval de 10-15 zile.

1. Insegar 25WP= 0,03% +  BRAVO 500 SC =0,15 % ;   SAU
2. Karate Zeon = 0,015%  ( 0,150 L/ha ) + Topsin 70 WDG = 0,7 kg / ha

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Cititi cu atentie eticheta produsului!!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile