Buletin de avertizare nr. 57 – Mar, Par

Conditiile climatice din ultimele zile au favorizat aparitia si dezvoltarea unor boli: Carpocapsa p. G2 (viermele merelor), insecte defoliatoare, acarieni, tripsi, omizi miniere, aphidae + Venturia i. ( rapan), Podosphaera l. (fainare), Monilinia f. (monilioza ), etc. care poate/pot cauza pierderi importante la culturile MĂR  ȘI PĂR.

Scurtă descriere a bolii sau dăunătorului: Adultul este un fluture mic, de 10 mm lungime. Culoarea corpului și aripilor este cenușie-brună. Aripile anterioare sunt prevazute cu benzi transversale înguste, de culoare cenușiu-închis. Oul este în formă de disc, de culoare alb-verzuie și sunt dispuse izolat pe frunze și lăstari, pe ramuri, în apropierea fructelor. Larva este o omida adevărată, care la completa dezvoltare are corpul de 15-20 mm lungime. Prezintă două generații pe an și iernează în stadiul de larvă ajunsă la completa dezvoltare, într-un cocon mătăsos, adăpostit sub scoarța trunchiului și în crăpăturile acestuia, în diferite locuri de păstrare a fructelor. Ouăle sunt depuse izolat, pe frunze, fructe și lăstari, când fructele au mărimea unei alune. O femelă depune 50-150 ouă, în medie câte 50-60 ouă. Incubația durează 8-15 zile, iar după cateva ore de la eclozare larvele pătrund în fructe, fie prin partea laterală, fie pe la peduncul sau zona caliciului.

Plante atacate și mod de dăunare: Insecta preferă fructele de măr, dar infestează și pe cele de păr, gutui, nuc. Larvele rod galerii de nutriție în pulpa fructelor, consumând semințele și trec dintr-un fruct în altul. Larvele din prima generație atacă fructele tinere, de mărimea unei nuci, iar cele din generația a doua atacă frunctele ajunse la maturitate. Din galeriile roase se scurge un rumeguș format din excremente și resturi de hrană, adesea aglomerate cu fire mătăsoase.

În plantatiile de  MĂR ȘI PĂR  Aplicați tratamentul dimineața sau seara. Evitați orele zilei cu temperaturăaerului peste 22 grade C. Pentru prevenire și combatere recomandam tratamente in vegetație după cum urmează:

1. Karate Zeon = 0,015% + Safran 1,8 EC= 1,5 L/ha + Score 250 EC = 0,015% (0,225 L/ha )
2. Dantop 50 WG= 225g/ha + Milbeknock EC = 0,05 %( 0,750 L/ha / 1500 litri apa ) + Merpan 50WP = 0,2 % + Karathane M35 CE = 0,06 % ( 0,9 L/ha ) .

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
 

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile