Buletin de avertizare nr. 54 – tratamente Cais, Piersic

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 1 an

Condițiile climatice din ultima perioadă, dar având în vedere și fenofaza de vegetație a speciilor pomicole amintite, au fost favorabile apariției și dezvoltării următoarelor organisme de dăunare:

Monilțze (Monilinia laxa și fructigena), BĂSICAREA MICOTICA (Taphrina deformans) , CIURUIREA MICOTICA (Stighina carpophila) și CIURUIREA BACTERIANA (Pseudomonas syringae) a frunzelor, FĂINARE (Sphaerotheca pannosa), MOLIA FRUCTELOR (Grgpholitha molesta) tratamentul II, generatia a-I-a, VIERMELE MERELOR (Laspeyresia pomonella), PADUCHELE din SAN JOSE (Guatraspidiotus perniciosus), PADUHELE TESTOS (Eulecanium corni), PADUCHELE VERDE (Myzus persicae), OMIDA PAROASA a dudului (Hyphantria cunea), AFIDE, OMIZI DEFOLIATOARE, precum şi alţi patogeni bacterieni şi micotici care pot cauza pierderi importante la culturile CAIS SI PIERSIC

La CAIS ȘI PIERSIC – Acest tratament se va executa in fenofaza : fruct cu diametru de 0,5-1,0 mm de prevenire şi combatere a moniliozelor ( Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola) Taphrina deformans la piersic, Botrytis cinerea, boli de scoarţă şi lemn, a afidelor, insectelor defoliatoare şi alţi dăunători de scoarţă şi lemn, care pot cauza pierderi importante. Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Adultul este un fluture cu aripile anterioare negre-cenuşii sau brune, cu linii longitudinale negre şi cu o pată în zona mediană. Aripile posterioare sunt mai mari, de culoare cenuşie-deschis. Oul la depunere este alb. Larva are corpul brun – închis cu capul negru.

Cantitatea de soluţie la hectar: 1000-1500 litri, iar pentru pomii izolaţi 3-5 litri in funcţie de mărime. Tratamentul se va repeta la interval de 10-15 zile. În plantatiile de CAIS ȘI PIERSIC  Aplicați tratamentul dimineața sau seara. Evitați orele zilei cu temperatură aerului peste 22 grade C

Combaterea chimică se vor efectua 2 tratamente fitosanitare la interval de 8-10 zile de prevenire şi combatere FUNGICIDE:

 • DITHANE M-45-0,20%(monilioza, ciuruirea frunzelor, băsicarea frunzelor) sau
 • VONDOZEB-0,20%(monilioze, ciuruirea frunzelor, băsicarea frunzelor) sau
 • CAPTAN 80 WDG-0,15%(monilioze, băsicarea frunzelor) sau
 • CUPROXAT FLOWABLE-0,35%(monilioze,rapan) sau
 • SCORE 250 EC-0,015-0,020%(monilioze, băşicarea frunzelor, ciuruirea frunzelor, făinarea la piersic) sau
 • BUMPER 250 CE-0,03%(făinarea piersicului).

INSECTICIDE:

 • FASTAC 10 EC-0,01-0,02%(s.a.-alfa-cipermetrin-100g/l) sau
 • DECIS MEGA 50 EW- 0,015%(s.a.-deltametrin-50g/l) sau
 • IMIDAN 50 WP-0,1%(s.a.-fosmet-50%)

Cititi cu atentie eticheta produsului !!! Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

 • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
 • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
 • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
 • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor