Buletin de avertizare nr. 51 – tratamente Arbori si Arbusti ornamentali.

tratamente-arbori-arbusti-gard-viu

Condițiile climatice din ultima perioadă au favorizat apariția și dezvoltarea( anormala) dăunătorului:  Carabusul de mai(Melolonta melolonta) și a altor defoliatori  în plantațiile de  pomi fructiferi, arbori de aliniament , parcuri , arbori și arbuști  ornamentali.

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Adultul are 20-25 mm lungime, cu capul, pronotul și scutelul de culoare neagra cu reflexe verzui, elitrele castanii, care prezintă patru catrene longitudinale, uneori cu pubescență albă. Antena este măciucată, lamelară, la mascul fiind formata din 7 lamele, iar la femele din 6 lamele. Abdomenul este de culoare neagră, prevazut cu părțile laterale cu șase pete triunghiulare albe, cu picidiul conic, prelungit posterior în formă de coadă (formă specifică speciei).                                                                        
Oul este de culoare alb gălbuie, de formă ovala. De 1.5-2 mm lungime. Larva este numită popular „vierme alb” sau „găinuse” și are corpul de culoare alb-gălbui, iar protoracele și picioarele sunt brune-gălbui. Corpul este arcuit (în formă de potcoavă sau a literei „C”), de 40-50 mm lungime.
Larva are corpul cutat evident și prevăzut cu peri și cu stigme brune. Pupa este de culoare galben-pal, prevăzută cu doi spini în varful abdomenului.
Specia are o generație la 3-4 ani. Iernează în sol ca larva și/sau adult. Adulții apar la sfârșitul lunii Aprilie sau începutul lunii mai și au zbor crepuscular, de cca 30 min. In cursul zilei stau adăpostiți în frunzișul pomilor sau arbuștilor, hrănindu-se cu frunzele acestora.
Zborul adulților durează 3-4 săptămâni, iar după 15-20 zile de hrănire suplimentară (pentru maturarea organelor de reproducere) începe depunerea pontei. Ouălele sunt depuse în sol, de preferință in terenuri ușoare, la 10-20 cm adancime, grupate câte 20-40. O femela depune între 90-120 de ouă. După 4-6 săptămâni, apar larvele in luna Iulie sau la începutul lunii August și se hrănesc cu rădăcini mai fine, iar în anul al doilea atacî și rădăcinile mai groase.
Dezvoltarea larvară durează 2-3 ani, în functie de condițiile climatice. În tot cursul vieții, larvele manifestă deplasari pe verticală și pe orizontală, în funcție de factorii ecologici (hrană, temperatură, umiditate). Spre toamnă, larvele coboară în sol, până la adancimea de 40-80 cm și iernează.
Larva ajunsă la completa dezvoltare  in cel de-al treilea an (sfârșitul lunii Iulie sau începutul lunii August) coboarĂ la o adancime mai mare În sol și într-o casuță larvară, de formă ovală, se transformă în pupă. Stadiul de pupă dureaza 4-8 săptămâni. Adulții apar în perioada august-septembrie, dar răman în aceleași căsuțe pupale până în primăvara urmatoare.

Pentru prevenire şi combatere se recomandă efectuarea arăturilor adânci de toamnă, prelucrarea repetată a solului primăvara, fapt ce determină scoaterea la suprafață a lervelor și expunerea lor la intemperii și la acțiunea diferiților prădători.

Pentru limitarea răspândirii atacului se vor efectua tratamente fitosanitare în parcuri, scuaruri şi aliniamente stradale din zonele urbane, în zonele forestiere, aliniamentele drumurilor comunale, judeţene, naţionale precum şi în livezile pomicole sau grădini. Aplicați tratamentul dimineața sau seara. În timpul zilei dăunătorii sunt puțin expusi. Evitați orele zilei cu temperatura aerului peste 22 grade C, folosind unul din următoarele produse:

CALYPSO 480 SC– 0,015 %; sau
KARATE ZEON – 0,015 %;

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile