Buletin de avertizare nr. 48 – tratamente Mar, Par

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului//bolii ANTHONOMUS P.(GARGARITA FLORILOR DE MAR) + BOLI: VENTURIA; PODOSPHAERA + OUA PAIANJEN care poate/pot cauza pierderi importante la culturile  MĂR ȘI PĂR

La MAR SI PAR  Tratamentul se va aplica la momentul cand 10-15% din mugurii florali sunt la inceputul  dezmuguritului , la un PED de 2 adulti  / pom si se va prelungi cu cate zile au fost nefavorabile stropirii.

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Gargarita ierneaza ca adult in stratul superficial al solului, sub covorul de frunze de la baza trunchiului pomilor sau in crapaturile scoartei. In martie-aprilie, cand temperatura ajunge la 5-6°C, apar adultii din locurile de hibernare. Momentul coincide cu aproximativ 8-10 zile inainte de dezmugurirea merilor. Dupa o perioada de aproximativ 10 zile de hranire, incepe copulatia dupa care  femela depune cate 2-5 oua intr-o inflorescenta, ajungand sa depuna in total pana la 100 de oua in decurs de 10-15 zile. Ouale sunt apoi acoperite cu un clei, in vederea protejarii acestora de inamici naturali.
Larvele se dezvolta in interiorul bobocilor florali, consumand organele interne, dupa care se transforma in pupa. Aparitia noilor adulti are loc incepand cu a doua jumatate a lunii mai (la caderea fiziologica a fructelor). Urmeaza o perioada de 15-25 de zile de hranire dupa care adultii se retrag in diapauza de estivatie, care se continua in toamna cu iernarea.

Plante atacate si mod de daunare: Gărgărița are un regim alimentar monofag, atacă mărul, mai rar părul si gutuiul. Adultii hibernanti ataca mugurii vegetativi si floriferi iar noii adulti se hranesc cu partile aparatului foliar.

Larvele produc cele mai mari pagube, se hranesc cu organele interne ale bobocilor florali de mar. Acestia devin ruginii, dupa care se usuca si raman agatati, fiind cunoscuti sub denumirea de cuisoare” sau flori antonomate”.

RECOMANDĂRI: Se recomanda o serie de masuri agrofitotehnice, cum ar fi: taierea ramurilor uscate si distrugerea prin ardere a resturilor in care se gasesc adultii hibernanti, scuturarea pomilor si distrugerea gandacilor in perioada hranirii suplimentare a adultilor hibernanti. Se pot aplica braie-capcana sau inele cu clei amplasate in jurul trunchiurilor si ramurilor mai groase, in perioada in care insectele se adapostesc pentru intrarea in estivatie.

Gargarita are numerosi pradatori naturali, cum ar fi insecte pradatoare ( Anthocoris nemorum, Clerus formicarius ), pasari, hymenoptere parazitoide, acestia distrugand un procent semnificativ din larve si pupe.
Se recomanda aplicarea unui tratament chimic, la avertizare, in perioada de umflare a mugurilor, cand adultii hibernanti se hranesc.

Combaterea chimicăPerioada optimă de tratament este, când 10-15% din mugurii florali sunt dezmuguriţi. Pentru a se obţine rezultate bune, tratamentul trebuie să se termine în maxim 4-6 zile, când temperatura este cuprinsa intre  10 – 12 °C şi în 7-8 zile când temperatura  este cuprinsa intre 5 – 8 °C. la MĂR ȘI PĂR, utilizând la alegere, unul din următoarele produse ppp, omologate în acest scop  după cum urmează:

1. Calypso 480 SC  – 0,02% sau
2. Actara 25 WG – 0,010% sau
3. Poleci – 0,03-0,05 %

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Perioada optimă de tratament:  Tratamentul se executa la buton roz cand 10-15% din flori incep sa se scuture.

Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile