Buletin de avertizare nr. 47 – tratamente Cais, Piersic

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului / bolii ANARSIA L. (MOLIA VARGATA A FRUCTELOR), TAPHRINA D (BASICARE), SPHAEROTHECA (FAINARE), care poate/pot cauza pierderi importante la culturile CAIS SI PIERSIC

La CAIS SI PIERSIC  Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentului la dezmugurit – pentru formele de rezistență.

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Adultul este un fluture cu aripile anterioare negre-cenuşii sau brune, cu linii longitudinale negre şi cu o pată în zona mediană.
Aripile posterioare sunt mai mari, de culoare cenuşie-deschis. Oul la depunere este alb.
Larva are corpul brun – închis cu capul negru.

Combaterea chimică: Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului  I

PENTRU LARVE HIBERNANTE. Se consideră că momentul optim de aplicare a tratamentelor este la apariția primelor feunzulițe (buton roz), în cazul larvelor hibernante, și la 15-18 zile după capturarea primilor fluturi în capcanele feromonale

1. DITHANE M45 – 0,20% sau
2. TOPSIN 500 SC – 0,14% completat cu
3. ACTARA 25WG – 0,01%

Produse recomandate

 • Dithane M 45, 20 g
  -14%

  Livrare în 24 de ore

  Dithane M 45, 20 g

  (1)

  2.15 Lei

  2.51 Lei

  Producator: Indofil Industries Modalitate de ambalare: 20 g Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 2 Formulare/Stare: WP - pulbere umectabila Substanta Activa Fungicide: Mancozeb Concentratie Substanta Activa: 800 g/kg Cultura: cais, cartof, castraveti, ceapa, crizanteme, grau, hamei, piersic, pomi fructiferi, prun, sfecla rosie, silvicultura, tomate, tutun, vita de vie Pentru combaterea: alternariozei, antracnozei, basicarii frunzelor, ciuruirii frunzelor, fuzariozei, malurii, manei, moniliozei, patarilor, putregaiului, rapanului, rizoctoniozei, ruginii Dozaj: 2-2.5 kg/ha Culturi bio: nepotrivite Tipuri Aplicare: pulverizeaza rezidual

Perioada optimă de tratament:  Tratamentul se executa la buton roz cand 10-15% din flori incep sa se scuture.

Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

 • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
 • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
 • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
 • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor