Buletin de avertizare nr. 47 – tratamente Cais, Piersic

buletin-avertizare-pomi-piersic

În perioada următoare, când factorii climatici permit, se va efectua un tratament fitosanitar deoarece  conditiile climatice din ultima perioada au favorizat aparitia si evolutia daunatorului / bolii ANARSIA L. (MOLIA VARGATA A FRUCTELOR), TAPHRINA D (BASICARE), SPHAEROTHECA (FAINARE), care poate/pot cauza pierderi importante la culturile CAIS SI PIERSIC

La CAIS SI PIERSIC  Pentru prevenire și combatere se recomandă executarea tratamentului la dezmugurit – pentru formele de rezistență.

Scurta descriere a bolii sau dăunătorului: Adultul este un fluture cu aripile anterioare negre-cenuşii sau brune, cu linii longitudinale negre şi cu o pată în zona mediană.
Aripile posterioare sunt mai mari, de culoare cenuşie-deschis. Oul la depunere este alb.
Larva are corpul brun – închis cu capul negru.

Combaterea chimică: Pentru prevenire si combatere se recomanda executarea tratamentului  I

PENTRU LARVE HIBERNANTE. Se consideră că momentul optim de aplicare a tratamentelor este la apariția primelor feunzulițe (buton roz), în cazul larvelor hibernante, și la 15-18 zile după capturarea primilor fluturi în capcanele feromonale

1. DITHANE M45 – 0,20% sau
2. TOPSIN 500 SC – 0,14% completat cu
3. ACTARA 25WG – 0,01%

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Perioada optimă de tratament:  Tratamentul se executa la buton roz cand 10-15% din flori incep sa se scuture.

Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Recomandări! La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.
  • Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.
  • Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!
  • Respectati cu strictete perioadele de remanență a produselor de protecțiia plantelor utilizate, a normelor de lucru, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor, conform Protocolului de colaborare nr. 3242/F/21.10 2016 dintre MADR – ANF si ROMAPIS, Ordinului comun nr. 45/1991/127/68/15b/1991 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Asociației Crescătorilor de Albine, din România,Ministerului Transporturilor, Ministerul Mediului, Departamentului pentru Administrație locală, privind unele măsuri pentru protecția familiilor de albine împotriva intoxicațiilor cu pesticide și a Legii nr. 383/2013 a apiculturii și Legea nr. 280/2015, privind modificarea legii apiculturii.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile