Buletin de avertizare nr. 45 – tratamente Pomi Fructiferi, Arbori, Arbusti, Aliniament Gard Viu

tratamente-arbori-arbusti-gard-viu-pomi-fructiferi

In perioada următoare, când condițiile climatice permit, se va efectua un tratament fitosanitar de iarnă, pentru combaterea formelor hibernante ale insectelor care iernează pe scoarța și muguri, la toate speciile de pomi și arbuști fructiferi, vita de vie, arbori și arbuști ornamentali, pentru diminuarea rezervei biologice și reducerea numărului de tratamente din perioada de vegetație.

La toate speciile pomicole  tratamentul de iarnă se face pentru combaterea: formelor hibernante ale păduchilor țestoți (păduchele din San Jose, păduchelui lânos, păduchele virgulă), a ouălor de acarieni, cotari, psilide, insecte minatoare, insecte care iernează pe scoarța pomilor, dăunători de scoarța și lemn;

La toate speciile de arbuști fructiferi ( afin, coacaz, agris, zmeur și mur), tratamentul se va efectua pentru combaterea formelor hibernate ale dăunătorilor: țânțărașul frunzelor de afin. (Dasineura oxicocana), sferdelitorul ramurilor de coacaz (Sesia tipuliformis), cicade, acarieni, defoliatoare, san Jose, păduche lânos etc.;

La vița de vie tratamentul contează pentru combaterea formelor hibernante ale dăunătorilor ( Molia vitei de vie – Lobesia botrana), paianjeni eriophyzi, păduchele lânos, păduchele țestos al prunului și alți dăunători de scoarță și lemn.

RECOMANDĂRI: Pentru diminuarea rezervei biologice a dăunătorilor specifici pomilor si arbustilor fructiferi se vor aplica măsurile de combatere integrată, care constau în:

Măsuri agrotehnice:
1. Tăieri de rodire si formarea coroanei (pentru normarea incarcaturii de rod);
2. Măsuri de igienă culturală-Tăierea şi arderea lăstarilor atacaţi de făinare, foc bacterian, proliferare (mături de vrăjitoare) a lăstarilor lacomi şi a drajonilor, precum şi a ramurilor uscate sau cu ponte de Ceresa bubalus;

  • Defrişarea pomilor uscaţi, omizitul, strângerea şi distrugerea fructelor mumifiate;
  • Răzuirea trunchiului (în cazul pomilor bătrâni) pentru a îndepărta ţesutul mort, lichenii, muşchii şi dăunătorii care iernează pe ramuri, în crăpăturile scoarţei,, dăunători care iernează ca adulti (Anthonomus p.) sau ca larvă (Carpocapsa p., Hedya spp., Adoxophyes ret.), alţi dăunători de scoarţă şi lemn;

Combaterea chimica:
Pentru o mai bună eficacitate biologică, dar și economică se recomandă efectuarea unui singur tratament cu puțin inainte de intrarea în vegetație, atunci când formele hibernante ale insectelor devin active și sunt mult mai vulnerabile.

Tratamentul se va realiză după încheierea tăierilor de rodire şi igienizare a pomilor, utilizând la alegere, unul din următoarele produse ppp, omologate în acest scop după cum urmează:

  1. CONFIDOR OIL SC -1,5 % (22,5 l /ha);
  2. NUPRID OIL 004 CE 1,5% (22,5 l/ha);
  3. MOSPILAN 20 SG 0,450 Kg/ha + 0,5% TOIL (adjuvant pe bază de ulei vegetal);
  4. JUVINAL 10 EC 0,1% ( 1,5 l/ha).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Perioada optima de tratament:
Seminţoase – sfârşitul perioadei de repaus vegetatativ, până la fenofaza ,,urechiuşe de şoarece”
Sâmburoase – sfârşitul perioadei de repaus vegetatativ, până la fenofaza ,,buton verde

Observatii: Tratamentele se vor aplica pe pomi cu scoarţa uscată, neacoperită de gheaţă, zăpadă sau chiciură, în zilele cu temperaturi ale aerului mai mari de 0°C, asigurând o îmbăiere completă a pomilor, inclusiv trunchiul acestora.
Dacă in perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru ploi, zăpadă, temperaturi negative, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.

Concentrațiile produselor de protecția plantelor sunt calculate pentru următoarele cantități medii de soluție (l/ha) aplicate cu paratura terestră cu volum normal.

Volumul mediu de solutie la ha, va fi mai mic sau mai mare în funcţie de tipul de livadă, vârsta plantaţiei, astfel:

  • măr, cireş, vişin, nuc- 500 – 1500 l apa /Ha;
  • păr, gutui, prun, cais, piersic -500- 1000 l apa/Ha la speciile:, arbuşti fructiferi, pepiniere pomicole,
  • vita de vie pe rod -500 -1000 l apa/ha;
  • arbuşti fructiferi -500- 800 l apa/ha

La arbori si arbusti ornamentali din parcuri, aliniamente stradale, scuaruri, se va efectua un tratament de iarna pentru combaterea formelor hibernante ale insectelor daunatoare care ierneaza pe scoarta si muguri:

La speciile: Buxus, trandafiri, lonicera și alți arbuști ornamentali, se va efectua un tratament pentru combaterea și reducerea rezerbei biologice ale dăunătorilor: Omida paroasa a buxusului (Cydalima perspectalis), dăunători de scoarță și lemn, cicade, acarieni, Paduchele din San Jose, păduchele lânos etc.

La speciile arboricole: Platan, Malus spp stejar, arţar, castanul sălbatic, salcie, mesteacăn, tei, se va efectua un tratament pentru combaterea formelor hibernante ale dăunătorilor: tigrul platanului, omizi defoliatoare (omida paroasa a stejarului, fluturele cu abdomenul auriu,omida paroasa a dudului), păduchele din San Jose, păduchele lânos, afide, acarieni, dăunători de scoarța și lemn etc., pentru reducerea rezervei de dăunători, utilizând unul din următoarele ppp, după cum urmează:

  1. CONFIDOR OIL SC -1,5 %( 15,0 l/ha)
  2. NUPRID OIL 004 CE 1,5% (15,0 l/ha)
  3. MOSPILAN 20 SG 0,450 Kg/ha + 0,5% TOIL (adjuvant pe bază de ulei vegetal).

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Perioada optimă de tratament: repaus vegetatativ
Premergător tratamentelor se fac tăieri de formare a coroanelor arborilor și arbuștilor, a gardurilor vii, cu care ocazie se îndepărtează ramurile rupte, frânte, bolnave, se adună cuiburile de omizi şi alte organe atacate.

La speciile prun si cires ornamental se îndepărtează toate vârfurile de ramuri atacate de monilioze.

Recomandări: La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, aliniamentele stradale, se vor lua următoarele măsuri:

  • Se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corosive.

Alte recomandări: Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra.

  • Se pot utiliza şi alte produse recomandate în lista oficială PEST-EXPERT https://aloe.anfdf.ro/ (utilizator: guest si parola: guest) pentru testele avertizate.

Luaţi măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurător!

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile