Brugmansia, informatii si sfaturi de ingrijire

brugmansia-trompeta-ingerilor-ingrijire

Brugmansia (Brugmansia arborea), denumita popular si “trompeta ingerilor”, este un arbust originar din America de Sud (Ecuador, Chile, Columbia). Planta poate fi crescuta atat in ghiveci, cat si in gradina.

Brugmansia poate ajunge in mediul natural la o inaltime de 3-8 metri. Frunzele sunt alterne (pozitionate de o parte si de alta a tulpinii), ovate si pot atinge lungimi de 30 cm.

Denumirea de “trompeta ingerilor” este data de forma florilor. Florile au forma de trompeta, avand pozitie pendenta. Unele varietati pot atinge o lungime de 50 cm. Acestea pot fi de culoare alba, rosie, portocalie, galbena etc., emanand un parfum intens, odata cu lasarea serii.

BrugmansiaSpecii si varietati

  • Brugmansia aurea – este originara din Venezuela si Ecuador. Planta poate ajunge la o inaltime de 6 metri. Florile sunt de culoare alba sau galbena, placut mirositoare.
  • Brugmanisa insignis – este originara din Columbia si Bolivia. Florile au forma de palnie, sunt mari, parfumate, de culoare roz. Terminal, corola formeaza carcei.
  • Brugmansia suaveolens – este originara din Brazilia si prezinta flori de culoare alba, galbena sau roz, iar frunzele pot atinge 25 cm lungime.

Conditii de mediu

Lumina. Brugmansia creste si se dezvolta in zonele luminoase, suportand expunerea la soare, dar si semiumbra. Locurile umbrite pot afecta negativ procesul de inflorire.

Temperatura. Planta prefera temperaturile moderate. Intervalul optim este de 15-28°C. Pe timpul iernii, este indicat sa fie ferita de temperaturile negative si de inghet. Plantele crescute in ghiveci se pot muta in interior pe parcursul sezonului rece.

Substrat. Prefera solurile fertile, care sa ofere un drenaj bun. Pentru ghivece, se recomandata substraturile pe baza de turba.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ingrijire Brugmansia

Udare. In perioada de crestere si inflorire, necesita o cantitate mai mare de apa. De asemenea, este indicat ca substratul sa se usuce usor intre doua udari. In perioada de iarna, planta se uda mai rar.

Fertilizare. In perioada de vegetatie se pot administra ingrasaminte lichide sau cu eliberare lenta.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Prin taieri este stimulata inflorirea, iar planta poate produce un numar mai mare de flori. Este indicat ca taierile sa fie efectuate toamna. De asemenea, se recomanda purtarea manusilor de protectie deoarece toate partile plantei sunt toxice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Se poate realiza primavara. Ghiveciul se poate inlocui cu un altul, de dimensiuni mai mari, acesta trebuie sa prezinte orificii pentru drenaj. Totodata, este indicata schimbarea substratului sau a pamantului de la suprafata.

Inmultire. Brugmansia se poate inmulti prin seminte sau prin butasi obtinuti din lastari. Semintele nu se vor semana in profunzime, deoarece au nevoie de lumina pentru a germina.

Butasii pot avea o lungime de 15-20 cm si pot fi pusi la inradacinat in pahare cu apa. Apa din pahar se va inlocui in fiecare zi. Imediat dupa formarea radacinii, se pot muta intr-un ghiveci.

Boli si daunatori

Brugmansia poate fi afectata de boli precum fuzarioza si fainarea. De asemenea, mai poate fi afectata de viroze si bacterioze.

Dintre daunatori, cei mai frecventi sunt: musculite albe, acarieni, afide.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Trompeta ingerilor (Brugmansia) este inrudita cu Datura, diferenta consta in pozitia florilor si marimea plantei. Florile au pozitie pendenta in cazul Brugmansiei si erecta in cazul Daturei. Brugmansia poate ajunge la o inaltime de 8 metri, Datura poate creste pana la 1 metru.
  • Toate partile plantei contin alcaloizi tropanici, fiind toxice pentru om si animale.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile