Broccoli, informatii despre tehnologia de cultura

broccoli-cultivare-ingrijire

Broccoli (Brassica oleracea var. italica) este o planta inrudita cu conopida, cultivata pentru consumul inflorescentelor tinere, carnoase. Acestea contin numeroase vitamine si substante minerale si sunt indragite pentru gustul specific, asemanator cu cel al conopidei. Se utilizeaza in alimentatie sub forma diverselor preparate (pane, la cuptor, supe creme, salate etc). In comert se poate gasi si sub forma de conserve.

Originea plantei este adesea discutata. In momentul actual este raspandita si cultivata in intreaga lume. Datorita cererii mari pentru consum, broccoliul este cultivat pe suprafete mari in China, India, Iordania, Noua Zeelanda, Marea Britanie, Franta, Spania, Italia, Olanda si Belgia. In Romania se cultiva pe suprafete restranse, asemenea conopidei.

Particularitati botanice
broccoli-cultivare

Sistemul radicular la broccoli este bine dezvoltat, tulpina este scurta, iar frunzele sunt mari, alungite, usor ondulate, cu marginile asimetrisce si sectate. In centrul frunzelor dispuse in rozeta se afla mugurele terminal florifer, din care se dezvolta inflorescenta. Broccoli este o planta bienala, insa la noi este cultivata ca si planta anuala (infloreste in primul an). Inflorescenta are aspect de buchet format din mai multi pediceli florali de culoare verde, galbuie sau violet (in functie de cultivar). In cazul unor cultivaruri, dupa recoltarea primei inflorescente, plantele de broccoli formeaza o a doua inflorescenta. Florile sunt de culoare galbena, iar semintele sunt foarte mici (pana la cca. 350 buc/gram).

Cultivaruri

Cele mai frecvent intalnite cultivaruri la noi sunt: Chevalier F1, Flash F1, Fiesta F1, Calabrese Natalino, Milady F1, Monaco F1, Agassi RZ F1, Belstar F1, Bacino F1, Balimo F1, Monfils RZ F1 etc.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
Cerinte fata de clima si sol

Cerintele speciei sunt asemanatoare cu ale conopidei. Prefera climatul bland, temperatura optima pentru germinarea semintelor fiind de 18-20℃, iar cea pentru crestere si dezvoltare de 17-23℃. Inflorescentele nu rezista la temperaturile negative, iar temperaturile foarte ridicate determina o calitate slaba a partii comestibile. Broccoli prezinta exigente mari fata de umiditate, in lipsa apei productia reducandu-se atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Este necesara asigurarea umiditatii solului de 70-80%, in toate fazele de vegetatie. Pentru o productie satisfacatoare, se recomanda cultivarea broccoliului pe soluri fertile, bogate in substante nutritive, afanate, bine drenate si cu pH neutru, slab alcalin sau slab acid. In ceea ce priveste lumina, necesitatile cele mai ridicate sunt inregistrate in faza de rasad. La maturitate, plantele suporta umbrirea.

Tehnologie de cultivare

Se pot realiza doua culturi de broccoli pe an: cultura de primavara si cultura de toamna. Tehnologia de cultura difera in cele doua cazuri.

Pregatirea terenului

Pentru cultura de primavara, pregatirea terenului incepe in toamna anului precedent cultivarii broccoliului: eliberarea terenului, nivelarea de intretinere, aplicarea ingrasamintelor, aratura de baza (la adancimea de cca. 30 cm). Cantitatile de ingrasamant se stabilesc in functie de caracteristicile solului, determinate pe baza cartarii prealabile. Primavara, solul se marunteste cu ajutorul grapei cu discuri. Cu cu cateva zile inainte de plantare se aplica erbicide, daca se considera necesar. Modelarea solului se realizeaza inainte de plantare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In cazul culturii de toamna, dupa eliberarea terenului de speciile premergatoare, se recomanda fertilizarea. Se realizeaza aratura superficiala, la adancimea de cca. 20 cm, dupa care se discuieste terenul. In cazul in care este necesar, se realizeaza erbicidarea terenului.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
broccoli.rasaduri
Semanatul si plantarea rasadului

Obtinerea rasadurilor:

  • Pentru cultura de primavara, semanaturile se realizeaza la final de ianuarie – inceput de februarie, in sere inmultitor sau rasadnite. Cand plantele au 1-2 frunze formate, acestea se repica in ghivece, pahare, cuiburi nutritive etc. Inainte de plantare, se recomanda pregatirea (calirea) rasadurilor, prin rarirea udarilor si reducerea treptata a temperaturii aerului (pe o perioada de 2-3 saptamani).
  • Pentru cultura de toamna, semanaturile se realizeaza in camp, in prima decada a lunii mai. Repicarea nu este necesara. Pentru plantarea unui hectar de cultura, este necesara o suprafata de cca. 250 m2 si o cantitate de cca. 350 g de seminte.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantarea rasadurilor:

  • In cazul culturii de primavara, plantarea se recomanda a fi efectuata in perioada 15-25 martie, cu distante de 70 cm intre randuri si 30 cm intre plante pe rand. Rasadurile se uda cu o cantitate mare de apa in ziua precedenta plantarii. Prima irigare a noii culturi se realizeaza imediat dupa plantare.
  • Plantarea culturii de toamna se realizeaza la finalul lunii iunie, atunci cand rasadul are cateva frunze dezvoltate. Distantele de plantare recomandate sunt de 70 intre randuri si 40 cm intre plante pe rand. Cultura se uda imediat dupa plantare.

Anumite cultivaruri de broccoli  pot fi plantate la distante mai mici, in unele cazuri fiind recomandata schema de 45×45 cm intre plante.

Lucrarile de intretinere

Irigarea se realizeaza cu norma de 300 m3/ha, astfel incat umiditatea relativa a solului sa se mentina constant la nivelul de 60-80%. Frecventa udarilor depinde de factorii de mediu si de cantitatea de precipitatii, in anii secetosi fiind efectuate mai multe udari. Combaterea buruienilor se poate realiza manual, mecanizat, chimic (cu erbicide), respectiv prin mulcire cu folie de polietilena. Pentru crestere viguroasa si inflorescenta de calitate superioara, se recomanda aplicarea unei fertilizari faziale cu ingrasamant complex NPK (la 4 saptamani de la plantare), respectiv a unei fertilizari foliare (inainte de formarea inflorescentei). Cand inflorescentele sunt dezvoltate si aproape de starea potrivita pentru consum, se recomanda umbrirea culturii, pentru evitarea infloririi.

Se recomanda aplicarea tratamentelor preventive si de combatere a daunatorilor si bolilor, prin alternarea produselor fitosanitare specifice (in vederea evitarii aparitiei bolilor/daunatorilor rezistenti la actiunea produselor).

broccoli-recolta
Recoltarea

Inflorescentele primordiale de broccoli se recolteaza inainte de deschiderea bobocilor florali, cand acestea sunt bine dezvoltate si compacte. Inflorescenta se desparte manual de frunze si tulpina, prin taiere cu cutitul. In cazul cultivarurilor care pot forma inflorescente secundare, se acorda o atentie speciala protejarii tulpinii si frunzelor in timpul recoltarii. Noile inflorescente se formeaza din mugurii laterali si sunt de dimensiuni mai mici decat prima inflorescenta. Productivitatea este mai mare in cazul culturii de toamna (pana la cca. 35 de tone la hectar). Cultura de primavara poate rezulta in productivitati de pana la cca. 25 t/ha.

Pastrarea si transportul

Deoarece inflorescentele de broccoli sunt foarte perisabile, se recomanda consumul imediat dupa recoltare. In cazul pastrarii indelungate sau transportului pe distante lungi, se recurge la asezarea inflorescentelor in lazi cu gheata si acoperirea acestora cu folii perforate. O alta modalitate prin care se poate pastra leguma pana la 3-6 saptamani, este ambalarea individuala a inflorescentelor cu folie perforata si pastrarea acestora la 0℃ si umiditate atmosferica de 95%.

In plus:
  • Facultatea germinativa a semintelor este de 60-80%;
  • Semintele pot fi pastrate timp de 4 ani;
  • Pretul de valorificare este ridicat;
  • Se considera ca broccoli are efect anticancerigen.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile