Mana – identificare si combatere

Mana este una dintre cele mai raspandite boli. Plantele afectate sunt: vita de vie, cartof, salata, ceapa, varza, castraveti,tomate, vinete, plante ornamentale etc. Apare in special cand vremea este ploioasa si rece.

Mana cartofului (Phytophthora infestans)

Originara din America de Sud (Peru, Chile) mana cartofului a fost introdusa in Europa in prima jumatate a secolului al XIX-lea. In tara noastra mana cartofului este frecventa si pagubitoare in regiunile deluroase si muntoase, mai ales in anii cu veri ploioase si racoroase.

Simptome

Mana se manifesta pe organele aeriene si pe tuberculi. Primele simptome se observa pe frunze prin lunile mai-iunie, de obicei inainte de infloritul culturilor.

Pe frunzele atacate apar pete galbui, la inceput mici, cu un contur difuz si mai numeroase la marginea foliolelor. Petele se maresc treptat, devin brune, apoi brun-negricioase si sunt inconjurate de o dunga galbena, cu margini neregulate si difuze. Pe fata inferioara a frunzei, la periferia petelor, se observa un puf foarte fin, albicios, format sporangioforii si sporangii ciupercii.

Pe vreme relativ calda puful este foarte putin distinct sau nu se mai formeaza, iar petele stagneaza in crestere.

In conditii de umiditate ridicata petele se maresc, putand ocupa intreaga suprafata a foliolelor care se brunifica, se usuca si se innegresc.

Pe tulpini, pe petiolurile frunzelor si pe pedunculi apar pete alungite, brun-negricioase, de marimi variabile. In cazul in care petele cuprind tulpina de jur-imprejur, acestea se usuca in intregime, de la nivelul petei si pana la varful ei, impreuna cu toate frunzele.

Pe tuberculii atacati, mana se manifesta sub forma unor pete brune, brun-cenusii sau albastrui, in dreptul carora peridermul tuberculului este usor cufundat.

Agentul patogen este Phytophthora infestans. Ciuperca traieste parazit in mezofilul frunzei din dreptul petelor.

Pe organele supraterane (frunze, tulpini) infectiile au loc in cursul lunilor mai-iulie. La sfarsitul lunii iulie si in luna august se produc infectii la tuberculi.

Mana cartofului se transmite de la un an la altul prin miceliul de rezistenta din tuberculii infectati si, in cazuri mai rare, prin miceliul din resturile vegetale ramase in camp.

Profilaxie

Pentru prevenirea si combaterea acestei boli se recomanda folosirea de tuberculi sanatosi. Plantarea se face la 10-15 cm, pentru a contribui la micsorarea infectiilor tarzii la tuberculii din sol.

In perioada de infectie ale manei se va evita irigarea culturilor prin aspersiune, intrucat acestea favorizeaza extinderea rapida a bolii. Inainte de depozitare se vor tria cartofii destinati pentru plantare, inlaturandu-se tuberculii infectati, stricati, taiati sau raniti.

In timpul perioadei de vegetatie se efectueaza tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mana vitei de vie (Plasmopara viticola)

Mana este considerata una din cele mai raspandite boli ale vitei de vie. In tara noastra aceasta boala poate determina pierderi de productie mari, in functie de evolutia conditiilor climatice.

Simptome

Se observa pe toate organele supraterane ale plantei. Atacul pe frunze este cel mai frecvent. Acestea pot fi atacate dupa ce ating o suprafata de 10 cm² si pana cand imbatranesc, cand nu mai pot fi infectate. Aspectul frunzelor atacate este diferit, dupa stadiul in care se gaseste boala.

Primavara, pe fata superioara a frunzelor apar pete galbene, cu aspect undelemniu, de unde si denumirea acestui stadiu al bolii de „stadiul petelor undelemnii”. Daca umiditatea relativa a aerului este ridicata, dupa cateva zile pe epiderma inferioara a frunzelor in dreptul petelor undelemnii, apare un puf alb-cenusiu.

Treptat petele foliare se maresc, se unesc si capata o culoare rosietica, avand aspectul de ars, ca urmare a necrozarii tesutului.

Acest stadiu al bolii este cunoscut sub numele de „stadiu cu arsuri”. In situatia in care pe frunze au fost numai 2-3 pete, tesuturile brunificate, uscate sunt depistate de vant, iar daca infectia a fost puternica, se produce fenomenul de defoliere a butucului cu implicatii in coacerea lemnului care va degera in timpul iernii.

Spre toamna (septembrie-octombrie) frunzele mature prezinta pete mici de 1-2 mm diametru, colturoase, brune, care prin contrast cu tesuturile verzi dau frunzei un aspect mozaicat.

Acest stadiu al bolii este cunoscut sub numele de „stadiul petelor in mozaic” cu importanta in ciclul evolutiv al agentului patogen. In tesutul petelor in mozaic ciuperca diferentiaza anteridii si oogoane care in urma copularii vor forma oospori, forma sub care ciuperca ierneaza si de la care isi reia ciclul evolutiv.

Pe lastarii erbacei si pe carcei, boala se manifesta prin pete alungite de culoare bruna-rosietica.

Pe vreme umeda se acopera cu un puf albicios format din sporangioforii si sporangii ciupercii. Pe lastarii lignificati atacul se manifesta in dreptul nodurilor prin aparitia unor pete brune-violacei in dreptul carora scoarta este modificata. Forma de atac cea mai grava se manifesta in anii ploiosi, in perioada infloritului, cand ciorchinii tineri se usuca si cad.

Boala se manifesta si pe fructe (boabe, bace) aflate in diferite stadii de dezvoltare (imediat dupa formare si dupa parguire). Dupa stadiul de dezvoltare al boabelor si evolutia conditiilor climatice, atacul se poate manifesta prin putregai cenusiu si putregai brun.

Putregaiul cenusiu apare pe fructele mici cand umiditatea este ridicata.

Boabele tinere se acopera cu un puf alb-cenusiu reprezentat de fructificatiile ciupercii.

Putregaiul brun apare pe boabele mai bine dezvoltate, infectia realizandu-se prin stomatele pedicelului bobilui sau prin ranile produse de insecte sau de o ploaie cu grindina.

Pe boabele mai dezvoltate nu apare niciodata puful de sporangiofori cu sporangi, de obicei pe acestea se formeaza pete adancite, de culoare vinetie murdara. Cu timpul fructele atacate devin brune, pieloase, se zbarcesc si cad.

Vinurile provenite din viile manate sunt slab alcoolice, lipsite de buchet si predispune la imbolnavire (balosire si casare).

Agentul patogen este Plasmopara viticola. Ciuperca ierneaza in frunzele cazute pe sol.

Profilaxie

Se recomanda drenarea terenurilor care retin puternic apa, araturi adanci pentru ingroparea frunzelor mozaicate care contin oospori, distrugerea buruienilor.

Tratamente chimice se efectueaza cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mana cepei (Peronospora destructor)

Mana este una dintre bolile pagubitoare ce apare in toate culturile de ceapa cand vremea este ploioasa si rece.

Simptome

Boala se manifesta pe frunze, pe tije florifere, pe pedunculi florali si pe bulbi in toate fazele de dezvoltare.

Pe frunze apar pete oval-alungite de culoare verzuie deschis la inceput, apoi galbuie. Pe vreme umeda petele se acopera cu un puf cenusiu-violeceu, bine dezvoltat, constituit din sporangioforii si sporangii ciupercii.

Cu timpul tesuturile din dreptul petelor se necrozeaza, iar frunzele putrezesc. In cazul unor atacuri puternice miceliul ciupercii trece din frunze in bulb, localizandu-se in partea lui apicala. Bulbii parazitati nu se dezvolta, raman mici, se inmoaie si putrezesc de timpuriu.

In sectiune prin bulbii afectati se observa culoarea cenusie a tunicilor si aspectul lor ca de „ceapa fiarta”. In depozitele cu temperatura si umiditate ridicata bulbii infectati sunt rapid si complet distrusi.

Pe tijele florifere, boala se manifesta prin simptome asemanatoare cu cele de pe frunze, cu deosebire ca petele sunt mai mari si mai evidente. Frecvent tijele florifere se rup in dreptul petelor la cea mai mica adiere de vant, ca urmare a faptului ca tesuturile sunt mortificate.

Agentul patogen este Peronospora destructor.

Ciuperca ierneaza in resturile de plante bolnave ramase pe camp dupa recoltare. De asemenea, mai poate ierna si sub forma de miceliu de rezistenta in bulbi si arpagic.

Profilaxie

Se recomanda respectarea cu strictete a asolamentului. Ceapa trebuie sa revina pe acelasi teren dupa 3-4 ani. De asemenea, se recomanda plantarea de material (bulbi, arpagic) si utilizarea de samanta provenite din culturi sanatoase, recoltarea bulbilor pe vreme uscata si expunerea lor la soare timp de 8-10 zile inainte de depozitare.

In timpul perioadei de vegetatie se fac tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mana verzei (Peronospora parasitica)

Boala este raspandita in toate tarile cu climat temperat, fiind foarte pagubitoare mai ales in faza de rasad a plantelor. Agentul patogen ataca atat brassicaceele (cruciferele) cultivate, cat si spontane.

Simptome

Mana apare in toate fazele de dezvoltare ale plantelor, dar mai ales cand acestea sunt tinere. Atacul poate fi constatat si in rasadnite, cand pe cotiledoane sau primele frunze apar pete mici, neregulate, de culoare verde-galbui, apoi cenusiu-bruna. Pe fata inferioara, in dreptul petelor se formeaza un puf albicios-cenusiu constituit din sporangioforii si sporangii ciupercii.

Dupa plantare, pe epiderma superioara a frunzelor pot apare pete colturoase, de dimensiuni variabile, de culoare verde-galbuie la inceput, ca apoi sa capete o culoare bruna-cenusie. Pe epiderma inferioara a frunzelor, corespunzator petelor, apar fructificatiile ciupercii sub forma pufului alb-cenusiu. Frunzele puternic atacate se ingalbenesc, se ofilesc si se usuca, iar uneori putrezesc.

Agentul patogen este Peronospora parasitica.

Acesta poate supravietui in timpul iernii si prin miceliul de rezistenta din seminte si din resturile de plante atacate.

Profilaxie

Se recomanda strangerea si distrugerea resturilor vegetale ramase in camp, dezinfectarea (cu produse specifice) sau schimbarea pamantului din rasadnita, folosirea de samanta sanatoasa.  

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

La aparitia primelor simptome se recomanda efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mana castravetilor (Pseudoperonospora cubensis)

Boala este raspandita pe toate continentele, fiind intalnita atat la culturile din camp, cat si la cele din solarii si sere.

Simptome

Atacul se manifesta doar pe frunze. Pe epiderma superioara a limbului apar pete colturoase, de culoare galbuie, delimitate de nervurile secundare, care in evolutia ulterioara, devin brune.

Pe fata inferioara a frunzelor in dreptul petelor se observa aparitia unui puf cenusiu-violaceu, constituit din sporangioforii si sporangii ciupercii. In conditii favorabile (temperaturi ridicate, umiditate ridicata) petele se extind si conflueaza, cuprinzand in intregime suprafata limbului foliar, care se usuca, iar plantele sunt defoliate rapid.

Agentul patogen este Pseudoperonospora cubensis. Ciuperca ierneaza in stadiul de oospori in resturile vegetale.

Profilaxie

Dintre masurile si mijloacele de prevenire a bolii o importanta deosebita prezinta irigarea pe rigole sau prin picurare (nu prin aspersiune) si cultivarea de soiuri si hibrizi care sa prezinte rezistenta sau toleranta la atacul patogenului.

Se recomanda in perioada de vegetatie tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mana salatei (Bremia lactucae)

Simptome

Atacul se manifesta initial pe frunzele de la exteriorul rozetei si apoi se extinde si asupra celorlalte. Pe suprafata superioara a frunzelor apar pete mari, de culoare galbuie, care conflueaza si acopera partial sau total suparfata acestora.

In dreptul petelor, pe ambele fete foliare, in conditii de umiditate atmosferica ridicata, apare un puf albicios, constituit din sporangioforii si sporangii ciupercii.

Daca vremea este calduroasa frunzele atacate se zbarcesc si se usuca, iar in conditii de umiditate ridicata, putrezesc si se innegresc in intregime.

Agentul patogen este Bremia lactucae. Se raspandeste prin sporangi cu ajutorul vantului sau ploii. De la un an la altul transmiterea se realizeaza prin intermediul oosporilor, forma sub care ciuperca ierneaza in resturile vegetale.

Profilaxie

Ca masuri preventive se recomanda adunarea si distrugerea plantelor atacate.

Tratamentele chimice se aplica numai la semnalarea atacului, folosindu-se fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Mana tomatelor (Phytophthora infestans)

Simptome

Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantei (frunze, tulpini, flori, fructe). Primele simptome apar pe frunzele bazale, sub forma unor pete circulare.

La inceput tesuturile petelor sunt de culoare verde-galbuie, apoi se brunifica treptat. In cazul atacurilor intense boala se manifesta si pe tulpini, sub forma unor pete mici, brune, care inconjoara tulpina pe portiuni mari. De regula, tulpina putrezeste, se indoaie sau se rup.

Agentul patogen este Phytophthora infestans var. leucopersyca, care apare in special in anii cu precipitatii abundente si temperaturi moderate.

Profilaxie

Se recomanda adunarea si distrugerea resturilor vegetale, rasadurile sa fie produse din samanta sanatoasa, evitarea cultivarii tomatelor in vecinatatea cartofilor sau pe acelasi teren, unde au fost cultivati cartofi in anii anteriori.

Tratamente chimice se efectueaza cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile