Malura, afecteaza: graul

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 5 ani

 

1.Malura comuna a graului (Tilletia spp.)

Malura comunaMalura comuna

 

2.Malura pitica a graului (Tilletia controversa)

Este o boala cunoscuta inca din antichitate, fiind semnalata in toate tarile unde se cultiva graul.
Pagubele pe care le provoaca sunt variabile in functie de soiul de grau cultivat, conditiile pedoclimatice si agrotehnica folosita.

Simptome:
Ca urmare a atacului plantele bolnave au o culoare mai inchisa (verde-albastruie), au o talie mai redusa, inspica mai devreme, iar spicele sunt erecte spre deosebire de cele sanatoase care se apleaca sub greutatea boabelor.
Spicele bolnave au ovarele mai dezvoltate si de culoare verde-inchis, spre deosebire de cele sanatoase care sunt mai mici si au o culoare albicios-argintie. La maturitate, spicele bolnave isi mentin culoarea verde-albastruie mai multa vreme, sunt mai late, mai rasfirate, cu aspect zburlit, glumele si paleele sunt mai desfacute, iar boabele evidente. Plantele bolnave au frati mai putini si malurati.
Cariopsele atacate su culoare cenusie-verzuie, sunt mai mici, mai umflate cu santul ventral mai putin pronuntat decat in cazul cariopselor sanatoase. De obicei, sunt atacate toate cariopsele dintr-un spic. Endospermul carioselor atacate este distrus partial sau total si inlocuit cu teliosporii ciupercii.

Agentul patogen: Tilletia spp., la treierat, cariopsele de grau se sfarma usor si elibereaza masa de teliospori, care adera de cariopsele sanatoase si se fixeaza fie in santul ventral, fie in smocul de perisori de la varf.
Cand graul se seamana, teliosporii sunt introdusi in sol odata cu samanta.
Teliosporii au culoare cafenie si emana un miros pronuntat de peste alterat, datorita trifenilaminei pe care o contin.

Profilaxie: Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, rotatia culturii. Masura cea mai sigura si eficienta de combatere este tratarea graului inainte de semanat cu produse antimalurice, cum sunt Amiral Proffy (0.5 l/tona seminte), Divident (1 l/tona seminte), Lamador (0.15 l/tona seminte), Nuprid Max (2.5 l/tona seminte), Orius (0.5 l/tona seminte), Rancona (1 l/tona seminte), Savage (1.5 l/tona seminte), Vitavax (2.5 l/tona seminte), Yunta (2 l/tona seminte).

Masuri de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt:

malura-piticamalura-pitica-2

Aria de raspandire a acestei boli este mai redusa comparativ cu a malurii comune, dar pagubele produse sunt mai mari.

Simptome: Atacul malurii pitice este asemanator cu al malurii comune. Deosebirea simptomatologica consta in piticirea accentuata a plantelor bolnave, acestea ajungand la 20-65% din inaltimea plantelor sanatoase.
Plantele bolnave infratesc mai mult, iar fratii sunt mai rigizi. Spicele au aspect rasfirat, iar cariopsele malurate sunt mai mici, mai rotunde decat cariopsele cu malura comuna, iar continutul lor este mai putin prafos, mai aglutinat.

Agentul patogen: Tilletia controversa, la treierat, cariopsele de grau se sfarma usor si elibereaza masa de teliospori, care adera de cariopsele sanatoase si se fixeaza fie in santul ventral, fie in smocul de perisori de la varf.

Profilaxie:Se recomanda cultivarea de hibrizi rezistenti, rotatia culturii. Masura cea mai sigura si eficienta de combatere este tratarea graului inainte de semanat cu produse antimalurice, cum sunt Amiral Proffy (0.5 l/tona seminte), Divident (1 l/tona seminte), Lamador (0.15 l/tona seminte), Nuprid Max (2.5 l/tona seminte), Orius (0.5 l/tona seminte), Rancona (1 l/tona seminte), Savage (1.5 l/tona seminte), Vitavax (2.5 l/tona seminte), Yunta (2 l/tona seminte).

Masuri de prevenire si combatere:
Produsele folosite sunt:

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor