Fainarea – identificare si combatere

Fainarea este o boala provocata de diferite ciuperci patogene. Boala produce pagube insemnate la plantele cultivate in sera sau in camp, in anii cu primaveri reci si umede si cu veri secetoase.

Fainarea piersicului (Sphaerotheca pannosa)

Simptome

Atacul se manifesta pe ambele fete ale frunzelor, lastari erbacei si fructe. Pe frunzele atacate apare pasla miceliana de culoare alba pe care se formeaza conidioforii cu conidiile ciupercii, moment in care frunzele atacate par cernute cu faina (aspect pulverulent). Aceste frunze sunt deformate, raman mai mici, se rasucesc si se usuca de timpuriu.

Lastarii erbacei sunt inconjurati de pasla miceliana ce are aspectul unui manson albicios. Varful lastarilor puternic atacati se indoaie , se vestejesc si apoi se usuca. Atacul pe fructe consta in aparitia unor zone albicioase, pasloase formate din miceliul ectoparazit al ciupercii, in dreptul carora tesuturile se brunifica, crapa si putrezesc.

Agentul patogen este Sphaerotheca pannosa var. persicae f.c Oidium leucoconium. Iernarea patogenului se face prin miceliu de rezistenta localizat in muguri sau prin cleistoteciile ce se formeaza spre toamna in miceliu ectoparazit. Primavara miceliul de rezistenta intra in vegetatie si infecteaza lastarii de piersic.

Profilaxie

Prevenirea bolii se poate realiza prin taierea si arderea lastarilor atacati. In timpul perioadei de vegetatie, la aparitia bolii, se vor face stropiri cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fainarea trandafirului (Sphaerotheca pannosa var. rosae)

Boala este raspandita in toate tarile unde se cultiva trandafirul, manifestandu-se atat in culturile din camp, cat si in cele din spatiile protejate.

Simptome

Fainarea trandafirului se manifesta pe frunze, ramuri tinere, boboci florali sau chiar pe fructe, de-a lungul intregii perioade de vegetatie a plantei gazda. Pe ambele fete ale frunzelor atacate apar pete neregulate ca marime si forma, albe, cu aspect pulverulent in momentul formarii partii asexuate a ciupercii respectiv a conidioforilor cu conidii.

Pe masura ce atacul evolueaza petele conflueaza si acopar partial sau total limbul frunzelor, care se ingalbenesc, se brunifica, se usuca si cad. Ramurile tinere atacate sunt acoperite de o pasla miceliana groasa, albicioasa la inceput care intr-o faza mai avansata a bolii capata culoare galbuie. Toamna in miceliul de pe ramuri, ciuperca diferentiaza cleistotecii ce au aspectul unor puncte mici, brune. Ramurile atacate nu se lignifica corespunzator si degera in timpul iernii.


Frecvent, bobocii florali afectati sunt inveliti in pasla miceliana, conidioforii si conidii, raman mai mici si nu mai formeaza flori. Uneori florile atacate sunt deformate, mici si cu petale patrate.

Agentul patogen este Sphaerotheca pannosa var. rosae, ciuperca rezista de la un an la altul sub forma de cleistotecii si miceliu de rezistenta in muguri sau pe ramuri, mai ales in baza ghimpilor.

Profilaxie

Pentru prevenirea bolii se vor taia si arde lastarii puternic atacati. In spatiile protejate se vor face frecvent aerisiri pentru diminuarea umiditatii atmosferice.

In timpul perioadei de vegetatie sunt necesare tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fainarea marului (Podosphaera leucotricha)

Aceasta boala este prezenta pe toate continentele, in tarile unde se cultiva marul. In tara noastra, ca urmare a plantarii unor soiuri sensibile (in special Jonathan si Idared), a aplicarii in exces sau unilaterale a ingrasamintelor cu azot, s-a constatat in ultimele decenii o crestere alarmata a frecventei si intensitatii fainarii la mar.

Simptome

Boala se manifesta in tot cursul perioadei de vegetatie, fiind atacate frunzele, florile, lastarii tineri si uneori si fructele. Organele atacate sunt acoperite de miceliu albicios care devine treptat galbui, pulverulent, ca urmare a formarii conidioforilor cu conditii.

Atacul pe frunzele tinere duce in scurt timp la deformarea si incovoierea usoara a acestora spre partea superioara, luand aspect de lingura. De asemenea frunzele atacate sunt mai putin elastice, devin casante si se ususca de timpuriu.


Lastarii puternic atacati se indoaie in forma de carlig si se usuca. Florile atacate prezinta petale deformate in sensul ca limbul se atrofiaza, uneori se despica in doua, pierd culoarea alb-roz si devin albe in timp ce sepalele se hipertrofiaza. Ele se usuca fara a forma fructe. Atacul pe fructele tinere produce o stagnare in crestere si uneori chiar caderea acestora.

Agentul patogen este Podosphaera leucotricha f.c Oidium farinosum. Ciuperca ierneaza intre solzii mugurilor sub forma de miceliu de rezistenta. Primavara mugurii contaminati formeaza lastari, frunze, flori infectate, aceste organe constituind primele focare de infectie.

Profilaxie

Pentru prevenirea bolii se recomanda ca in permanenta lastarii puternic atacati sa fie taiati si distrusi prin ardere si de asemenea, cultivarea de soiuri de mar rezistente.

Masuri de prevenire si combatere. In perioada de vegetatie se vor aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fainarea cerealelor paioase (Blumeria graminis)

Aceasta boala se manifesta in fiecare an pe cerealele paioase si la gramineele spontane. Frecventa si intensitatea atacului depind, in mare masura, de soiul cultivat si de evolutia conditiilor climatice.

Simptome

Boala incepe sa se manifeste primavara timpuriu (aprilie-mai), pe toate organele supraterane: pai, frunze, inflorescente. Pe organele atacate apar zone pasloase, albicioase, constituite din miceliul ectoparazit al ciupercii, ca apoi sa devina prafoase ca urmare a formarii partii asexuate a ciupercii. Uneori pasla miceliana se usuca si cade observandu-se astfel tesutul plantei brunificat, necrozat. Catre sfarsitul perioadei de vegetatie, pe organele atacate, in miceliul paslos se observa cu ochiul liber puncte negricioase ce reprezinta fructificatii sexuate ale ciupercii. Plantele atacate, ca urmare a reducerii suprafetei de asimilatie, sunt stanjenite in crestere, iar spicele sunt mai mici, cu cariopse sistave.

Agentul patogen este Blumeria graminis f.c Oidium moniliodes. Ciclul biologic al ciupercii incepe toamna, dupa rasarirea graului si se datoreaza rezervei biologice de conidii sau ascospori de pe resturile vegetale si de pe samulastra. Aceste infectii de toamna trec neobservate, dar costituie sursa principala de raspandire a bolii in primavara, deoarece patogenul rezista sub forma de miceliu de rezistenta in organele atacate si sub forma de cleistotecii.

Profilaxie

Pentru prevenirea atacului se recomanda evitarea monoculturii, administrarea rationala a inrasamintelor, respectarea epocii, desimea si adancimea de semanat, folosirea de samanta sanatoase, cultivarea de soiuri rezistente.

Combaterea chimica se realizeaza cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fainarea vitei de vie (Uncinula necator)

Fainarea este considerata una din cele mai pagubitoare boli la vita de vie.

Simptome

Din primavara pana in toamna, boala se manifesta pe toate organele verzi: frunze, lastari erbacei, ciorchini si bace. Pe frunze atacul se poate observa de la inceputul lunii mai, manifestandu-se prin aparitia pe ambele fete ale limbului, in special pe cea superioara, a unor zone neregulate pasloase albe-cenusii, izolate sau confluente.

Cand atacul este puternic, zonele pasloase pot acoperi aproape complet suprafata limbului. Sub pasla miceliana tesuturile foliare se brunifica sau se inrosesc. Dupa putin timp,pe suprafata zonelor pasloase se observa o pulbere fina, albicioasa, formata din partea asexuata a ciupercii (conidiofori cu conoidii).


Lastarii verzi atacati sunt acoperiti de miceliul alb-cenusiu, care devine pulverulent in urma formarii fructificatiilor asexuate . Uneori fainarea apare si pe flori si pe ciorchinii tineri, care sunt acoperiti de o pulbere albicioasa, apoi se brunifica, se usuca si cad. Aceasta forma de atac este deosebit de grava, dar se manifesta destul de rar. Atacul pe fructe este frecvent si pagubitor.


Fructele sunt atacate in toate stadiile de dezvoltare. Fructele mici infectate sunt acoperite pe toata suprafata de o pasla alba-cenusie, sub care pielita apare de culoare cenusie-brunie. Fructele bolnave raman mici si arse, iar mai tarziu epicarpul crapa, continutul mezocarpului se scurge si semintele devin evidente. Cand infectiile sunt puternice toate fructele de pe ciorchini crapa.

Podgoriile afectate de fainare emana un miros caracteristic de mucegai. Spre toamna, pe frunze, lastari si fructe se observa aparitia unor formatiuni punctiforme de culoare neagra ce reprezinta fructificatiile sexuate ale ciupercii.

Agentul patogen este Uncinula necator f.c Oidium tuckeri.

Ciuperca ierneaza ca miceliu de rezistenta care poate ramane pe coarde sau mai frecvent in solzii mugurilor. Primavara, odata cu pornirea in vegetatie a vitei de vie, miceliul incepe sa vegeteze, se extinde si diferentiaza conidiofori si conidii prin care se realizeaza infectiile primare.
Dezvoltarea patogenului este favorizata de temperaturi mai ridicate (20-29º C) si de umiditatea relativa a aerului moderata (50-80%).

Profilaxie

Pentru prevenirea fainarii sunt foarte importante lucrarile agrofitotehnice. Taierile la vita de vie, inlatura intr-o buna masura sursa de infectie si permit totodata dezvoltarea habitusului mai aerisit.
In timpul perioadei de vegetatie se efectueaza tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fainarea tomatelor (Leveillula taurica)

Este o boala care produce pagube insemnate la tomate, in zonele unde se cultiva legumele.

Simptome

Boala se manifesta pe frunze, unde la inceput apar pete decolorate de mici dimensiuni, care se maresc, capata forma neregulata si acopera partial sau total suprafata frunzelor. Pe partea inferioara, in dreptul petelor apare o pasla pufoasa, de culoare cenusiu-albicioasa, prafoasa. In urma atacului frunzele se ingalbenesc si se usuca in totalitate. In culturile din sera factorii care duc la aparitia fainarii sunt temperaturile ridicate (18-24º C) si umiditate a aerului de 70-85%.

Agentul patogen este Leveillula taurica. Ciuperca se transmite de la un an la altul prin resturile vegetale.

Profilaxie

Pentru prevenirea fainarii se recomanda adunarea resturilor vegetale si arderea lor, rotatia culturilor.

In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea fungicidelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Fainarea cucurbitaceelor (Sphaerotheca fuliginea)

Boala este raspandita in toate tarile cultivatoare si produce pagube insemnate, datorita uscarii rapide a frunzelor.


Simptome

Boala se manifesta pe organele aeriene (tulpini, frunze, fructe in toate stadiile de dezvoltare). Pe suprafata organelor atacate apare un puf albicios, prafos, sub forma unor pasle mai mult sau mai putin extinse. Pe limbul frunzelor, petele se pot uni si acoperi suprafete mari de limb, care in timp se ususca. Sub acest miceliu frunzele se brunifica si se usuca.

Agentul patogen este Sphaerotheca fuliginea. Ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin sporii purtati de vant, apa sau insecte. Cele mai frecvent infectate sunt frunzele mature, in timp ce cele deabia formate sunt mai rezistente.

Profilaxie

Se recomanda rotatia culturilor, adunarea si distrugerea resturilor vegetale, cultivarea de hibrizi si soiuri rezistente.

Masuri de prevenire si combatere. In timpul perioadei de vegetatie se recomanda aplicarea fungicidelor specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile