Biopesticidele – informatii, tipuri, utilizari

biopesticide articol

Biopesticidele sunt produse de protectia plantelor derivate din materiale naturale, de origine animaliera, vegetala, microbiana sau minerala. Utilizarea biopesticidelor reprezinta o componenta importanta a programelor de combatere integrata a daunatorilor pe care se bazeaza agricultura ecologica.

Avantajele utilizarii biopesticidelor

  • Biopesticidele sunt mai putin toxice decat pesticidele conventionale.
  • De regula, biopesticidele afecteaza doar daunatorul vizat si speciile inrudite, spre deosebire de pesticidele conventionale cu spectru larg, care pot afecta si organisme diferite precum pasarile, insectele si mamiferele.
  • Biopesticidele se descompun rapid, evitand problemele de poluare cauzate de pesticidele conventionale.
  • Atunci cand sunt utilizate ca o componenta a programelor de gestionare integrata a daunatorilor, biopesticidele pot reduce considerabil utilizarea pesticidelor conventionale, fara sa afecteze randamentul culturilor.

Clasificarea biopesticidelor

biopesticidele biochimice
  1. Pesticidele biochimice 

Sunt substante naturale care controleaza, de regula, daunatorii prin mecanisme netoxice, spre deosebire de pesticidele conventionale, care care ucid sau inactiveaza direct daunatorii. Pesticidele biochimice includ substante care interfereaza cu procesele fiziologice ale insectelor, de exemplu feromonii sexuali, precum si diverse extracte de plante care resping sau atrag daunatorii in capcane. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  1. Pesticidele de origine microbiana
biopesticidele microbiene

Se bazeaza pe un anumit microorganism (bacterii, fungi, virusuri sau protozoare) ca substanta activa. Pesticidele microbiene pot controla diferite tipuri de patogeni, desi majoritatea ingredientelor active sunt specifice pentru o boala sau un daunator tinta. De exemplu, exista fungi care inhiba dezvoltarea altor ciuperci patogene sau bacterii care ucid anumite insecte.

Cele mai utilizate pesticide microbiene sunt subspecii si tulpini de Bacillus thuringiensis (prescurtat Bt). Fiecare tulpina a acestei bacterii produce un amestec diferit de proteine, ce afecteaza in mod specific una sau cateva specii inrudite de insecte sau fungi patogeni. Mai exact unele tulpini de Bt sunt folosite pentru controlul larvelor de lepidoptere (omizi), iar altele sunt specifice pentru insecte precum afide, musculita alba. In acest sens, este importanta recunoasterea daunatorului/agentului patogen in cauza, pentru stabilirea unui tratament specific eficient. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
  1. Substante protectoare incorporate in plante PIP (Plant Incorporated Protectants)

 Acest termen face referire la introducerea de gene in plante, care sa le permita producerea independenta a agentului biocid specific impotriva daunatorilor/bolilor. Totusi, cultivarea plantelor modificate genetic nu este pe deplin reglementata. 

In concluzie, pentru a utiliza biopesticidele in mod eficient si in siguranta, utilizatorii trebuie sa cunoasca minime informatii despre gestionarea daunatorilor sau sa apeleze la specialistii in domeniu si trebuie sa urmeze cu atentie toate instructiunile de pe eticheta.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile