Bambus norocos, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 5 ianuarie 2024 Modificat pe: 28 iunie 2024

Bambus-norocos-lucky-bamboo
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Bambusul norocos – Lucky bamboo (Dracaena sanderiana) a devenit o planta din ce in ce mai populara in ultimii ani datorita aspectului sau deosebit si valorii sale ornamentale. Desi denumirea sa ar sugera ca provine din China, este o specie originara din Africa.

Chiar daca in denumirea sa gasim cuvantul „bambus”, Dracaena sanderiana apartine unui alt ordin taxonomic, complet diferit fata de cel al adevaratilor bambusi. Bambusul norocos nu este de fapt un bambus, este o planta ce face parte din genul Dracaena.

Alte exemple de plante ce fac parte din genul Dracaena:

  • Dracaena deremensis;
  • Dracaena fragrans;
  • Dracaena marginata.

Bambus norocos – Conditii de mediu

lumina-bambus-norocos

Lumina. Bambusul norocos se bucura de soare puternic, dar filtrat. Lumina directa a soarelui trebuie evitata, deoarece poate provoca arsuri solare. Acestia sunt mai toleranti la lumina slaba. Cu toate acestea, daca planta incepe sa se alungeasca (etioleze) sau daca culoare devine mai putin intensa, puteti avea in vedere amplasarea intr-un loc mai luminos. Rotiti planta frecvent pentru a va asigura ca lumina ajunge pe planta in mod egal.

temperatura-umiditate-lucky-bamboo

Temeratura si umiditatea aerului. Aceste plante prefera temperaturile mai ridicate, cuprinse intre 18 °C – 32 °C. Plantele sunt sensibile la curentii de aer (calzi sau reci). Evitati amplasarea langa surse de caldura sau langa aerul conditionat.

Umiditatea aerului trebuie sa fie una medie, de aproximativ 50%.

Substrat. Bambusul norocos se dezvolta bine intr-un substrat bine drenat, bogat in nutrienti sau intr-un vas cu apa (unde se pot adauga pietricele decorative de marimi potrivite). Este important ca substratul sa fie reavan, dar nu imbibat cu apa. In cazul bambusilor norocosi crescuti direct in apa, este recomandat sa aiba cel putin 1-2 cm de apa in permanenta. Apa folosita trebuie sa fie una necalcaroasa, planta fiind foarte sensibila la apa dura. In acest sens, puteti utiliza apa imbuteliata sau puteti sa lasati apa de la robinet 24 de ore intr-un recipient deschis inainte de utilizare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Bambus norocos – Ingrijire

ingrijire-fertilizare-bambus

Fertilizare. Plantele crescute in substrat pot fi fertilizate in fiecare luna folosind o cantitate mai mica de ingrasamant. Plantele crescute direct in apa se pot fertiliza cu un ingrasamnat mai putin concentrat, din doua in doua luni. Radacinile sanatoase de bambus norocos sunt de culoare rosie, asa ca nu prezinta motiv de ingrijorare daca observati radacini rosii in recipientul de sticla. Pentru aceste plante se pot utiliza ingrasaminte rtu (gata de utilizare), aplicate prin pulverizare foliara.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Transplantare. Transplantarea se face, de regula, numai atunci cand radacinile au umplut ghiveciul/vasul de sticla, primavara.

Inmultire. Bambusul norocos se inmulteste usor prin butasi. Butasii se pot lua din varful tulpinii. Fragmentele din tulpina trebuie sa aiba lungimea de aproximativ 10 – 15 cm. Butasii se pun in apa curata sau in substrat umed, intr-un loc luminos, dar ferit de lumina directa a soarelui. Radacinile vor aparea in aproximativ 2-3 saptamani.

Daunatori

Pot sa apara afide, prezenta acestora fiind observata prin prezenta unor secretii lipicioase pe frunze. Mai poate fi afectat de paduchi lanosi  sau de acarieni. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Pentru a depista din timp prezenta daunatorilor (musculite, afide, tripsi etc.) si pentru a putea aplica astfel un tratament, inca din faza incipienta a atacului, se recomanda si utilizarea capcanelor adezive.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Aparitia algelor

alge-bambus-norocos

Lumina este principalul factor ce determina aparita algelor in vasul de sticla. Indepartarea si prevenirea aparitiei algelor se realizeaza prin igienizarea periodica (o data cu schimbarea apei) cu apa calda si detergent lichid. Daca algele continua sa apara, luati in considerare utilizarea unui recipient opac. Acest lucru va impiedica lumina soarelui sa stimuleze cresterea algelor.

In plus:

  • Bambusul norocos este asociat adesea cu prosperitatea in feng shui. Plasarea acestuia in diferite zone ale casei sau ale biroului poate aduce noroc.
  • Pentru a continua cresterea in spirala a plantei, se recomanda rotirea periodica a plantei in sensul acelor de ceasornic.
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Gazon - peluze
acarieni-sfaturi-combatere
Acarieni
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
Calathea
Cactusi
Dipladenia
artar-sfaturi-ingrijire
Artar
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
cicada-sfaturi-combatere
Cicade
Suculente
Monstera
vita-de-vie-cultivare-ingrijire
Vita de vie
Dracaena
Cires
ginkgo-biloba-sfaturi-ingrijire
Ginkgo Biloba
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Bambus norocos, informatii si sfaturi de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile