Astrantia, informatii si sfaturi de ingrijire
Publicat pe: 25 octombrie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024
Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Astrantia (Astrantia major) – este o planta erbacee perena ce apartine genului cu acelasi nume, familia Apiaceae (familia morcovului), originara din Europa si Asia de Vest. Astrantia se intalneste des pe pajisti de munte, pasuni si in zona padurilor, insa se poate cultiva si in gradina, pe langa borduri sau in parcuri. Se pot utiliza si in aranjamente florale sau ca flori taiate. Se remarca prin unicitatea florilor, asemanatoare unor pernute pentru ace. Inflorescenta este alcatuita dintr-o umbela densa, compusa din flori mici de culoare alb-verzuie, roz sau rosie, inconjurate de bractee, asemanatoare unor petale. Infloreste de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii. Frunzele sunt, de asemenea, decorative. Acestea sunt palmate, lobate (usor asemanatoare cu cele de artar), crescute la baza tulpinii.
Astrantia – varietati si cultivaruri
- ‘Abbey Road’: plante viguroase, folosite deseori ca flori taiate. Frunzele sunt mari, iar florile sunt de culoare violet, sustinute de tulpini inchise la culoare. Spre deosebire de alte varietati, tolereaza conditiile mai secetoase;
- “Buckland’: infloreste timpuriu, avand flori de culoare roz, inconjurate de bractee verzi-argintii;
- ‘Hadspen Blood’: plante viguroase, cu flori de culoare rosu-inchis, sustinute de tulpini inalte, inchise la culoare;
- “Moulin Rouge’: prezinta bractee rosii, ascutite, cu varf inchis la culoare, care inconjoara flori de culoare rosu-rubin;
- ‘Roma’: cu flori de culoare roz si bractee de culoare roz-argintiu.
Conditii de mediu
Lumina. Prefera locurile mai umbrite, dar poate tolera si soarele din prima parte a zilei. In zonele cu veri racoroase, se poate cultiva si in locuri mai insorite.
Temperatura. Creste si se dezvolta bine in climatele mai racoroase. In caz de temperaturi scazute, se recomanda mulcirea solului din jurul plantelor, pentru a proteja radacinile de inchet.
Sol. Creste si se dezvolta pe soluri bogate in materie organica, bine drenate, revene. Nu tolereaza solurile prea uscate, de aceea, in perioadele secetoase se recomanda udarea regulata pentru a mentine solul reavan.
Astrantia – ingrijire
Udare. Se uda regulat, in special in conditii de temperaturi ridicate si seceta. Lipsa umiditatii din sol pe timpul verii poate duce la deprecierea frunzelor (frunze rigide, casante) si la lipsa florilor.
Fertilizare. Pentru o crestere optima, plantele se fertilizeaza regulat pe parcursul sezonului de vegetatie. Se pot utiliza ingrasaminte special formulate pentru plante cu flori.
Comandă produsele recomandate
Taieri. Pentru a prelungi perioada de inflorire, se recomanda taierea florilor uscate. Dupa trecerea sezonului de vegetatie (toamna), plantele se pot taia pana aproape de sol.
Comandă produsele recomandate
Inmultire. Astrantia se inmulteste prin divizare sau prin seminte. Inmultirea prin divizarea tufei se poate face primavara, dar si la inceputul toamnei. La inmultirea prin seminte, pentru a germina, acestea au nevoie de stratificare la rece timp de 1-2 luni. Noile plante pot fi plantate in gradina primavara devreme (dupa trecerea ultimului inghet asteptat) sau la inceputul toamnei.
Boli si daunatori
Astrantia este susceptibila la fainare. Dintre daunatori, poate fi atacata de melci sau limacsi, afide si insecte miniere.
Comandă produsele recomandate
Comandă produsele recomandate
In plus
- Numele genului Astrantia deriva din latinescul “aster”, care se traduce prin “stea”, facand referire la forma bracteelor florilor;
- De obicei, bracteele raman decorative inclusiv dupa trecerea florilor, fiind o alegere buna pentru aranjamentele florale;
- Astrantia poate fi crescuta si in ghivece, insa are nevoie de protectie pe timpul iernii daca este tinuta la exterior.
Discuție nouă despre
citești și participi la discuții despre Astrantia, informatii si sfaturi de ingrijire
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.