Astrantia, informatii si sfaturi de ingrijire

Publicat pe: 25 octombrie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024

astrantia-sfaturi-ingrijire
Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Astrantia (Astrantia major) – este o planta erbacee perena ce apartine genului cu acelasi nume, familia Apiaceae (familia morcovului), originara din Europa si Asia de Vest. Astrantia se intalneste des pe pajisti de munte, pasuni si in zona padurilor, insa se poate cultiva si in gradina, pe langa borduri sau in parcuri. Se pot utiliza si in aranjamente florale sau ca flori taiate. Se remarca prin unicitatea florilor, asemanatoare unor pernute pentru ace. Inflorescenta este alcatuita dintr-o umbela densa, compusa din flori mici de culoare alb-verzuie, roz sau rosie, inconjurate de bractee, asemanatoare unor petale. Infloreste de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii. Frunzele sunt, de asemenea, decorative. Acestea sunt palmate, lobate (usor asemanatoare cu cele de artar), crescute la baza tulpinii. 

Astrantia – varietati si cultivaruri

  • ‘Abbey Road’: plante viguroase, folosite deseori ca flori taiate. Frunzele sunt mari, iar florile sunt de culoare violet, sustinute de tulpini inchise la culoare. Spre deosebire de alte varietati, tolereaza conditiile mai secetoase; 
  • “Buckland’: infloreste timpuriu, avand flori de culoare roz, inconjurate de bractee verzi-argintii;
  • ‘Hadspen Blood’: plante viguroase, cu flori de culoare rosu-inchis, sustinute de tulpini inalte, inchise la culoare;
  • “Moulin Rouge’: prezinta bractee rosii, ascutite, cu varf inchis la culoare, care inconjoara flori de culoare rosu-rubin;
  • ‘Roma’: cu flori de culoare roz si bractee de culoare roz-argintiu. 

Conditii de mediu

Lumina. Prefera locurile mai umbrite, dar poate tolera si soarele din prima parte a zilei. In zonele cu veri racoroase, se poate cultiva si in locuri mai insorite.

Temperatura. Creste si se dezvolta bine in climatele mai racoroase. In caz de temperaturi scazute, se recomanda mulcirea solului din jurul plantelor, pentru a proteja radacinile de inchet. 

Sol. Creste si se dezvolta pe soluri bogate in materie organica, bine drenate, revene. Nu tolereaza solurile prea uscate, de aceea, in perioadele secetoase se recomanda udarea regulata pentru a mentine solul reavan. 

Astrantia – ingrijire

Udare. Se uda regulat, in special in conditii de temperaturi ridicate si seceta. Lipsa umiditatii din sol pe timpul verii poate duce la deprecierea frunzelor (frunze rigide, casante) si la lipsa florilor.

Fertilizare. Pentru o crestere optima, plantele se fertilizeaza regulat pe parcursul sezonului de vegetatie. Se pot utiliza ingrasaminte special formulate pentru plante cu flori.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Pentru a prelungi perioada de inflorire, se recomanda taierea florilor uscate. Dupa trecerea sezonului de vegetatie (toamna), plantele se pot taia pana aproape de sol.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Astrantia se inmulteste prin divizare sau prin seminte. Inmultirea prin divizarea tufei se poate face primavara, dar si la inceputul toamnei. La inmultirea prin seminte, pentru a germina, acestea au nevoie de stratificare la rece timp de 1-2 luni. Noile plante pot fi plantate in gradina primavara devreme (dupa trecerea ultimului inghet asteptat) sau la inceputul toamnei. 

Boli si daunatori

Astrantia este susceptibila la fainare. Dintre daunatori, poate fi atacata de melci sau limacsi, afide si insecte miniere.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Numele genului Astrantia deriva din latinescul “aster”, care se traduce prin “stea”, facand referire la forma bracteelor florilor;
  • De obicei, bracteele raman decorative inclusiv dupa trecerea florilor, fiind o alegere buna pentru aranjamentele florale;
  • Astrantia poate fi crescuta si in ghivece, insa are nevoie de protectie pe timpul iernii daca este tinuta la exterior.
Alege planta sau dăunătorul
pentru a putea posta sau căuta în comunitate
Caută
tomate-cultivare-ingrijire
Tomate, Rosii
Gazon - peluze
acarieni-sfaturi-combatere
Acarieni
chiparos-sfaturi-ingrijire
Chiparos
conifere-sfaturi-ingrijire
Arbori si arbusti coniferi
Calathea
Cactusi
Dipladenia
artar-sfaturi-ingrijire
Artar
brad-sfaturi-ingrijire
Brad
cicada-sfaturi-combatere
Cicade
Suculente
Monstera
vita-de-vie-cultivare-ingrijire
Vita de vie
Dracaena
Cires
ginkgo-biloba-sfaturi-ingrijire
Ginkgo Biloba
maslinul-sfaturi-ingrijire-si-cultivare
Maslin
platan-sfaturi-ingrijire
Platan
magnolia-sfaturi-ingrijire
Magnolia

Discuție nouă despre

Despre Alege
în Comunitatea Botanistii poți să:
desen discutie 2 oameni

citești și participi la discuții despre Astrantia, informatii si sfaturi de ingrijire

Scrii o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile