Astilbe, informatii si sfaturi de ingrijire

astilbe-sfaturi-ingrijire

Astilbe (Astilbe spp.) – sunt plante erbacee perene, ce fac parte din familia Saxifragaceae, fiind originare din Asia. Sunt intalnite adesea in gradini si parcuri, fiind remarcate prin inflorescentele de tip panicul, divers colorate (pot avea nuante de rosu, roz, violet, alb), sustinute de tulpini inalte si rigide. In functie de cultivar, Astilbe va inflori de la sfarsitul primaverii pana vara tarziu. Frunzele sunt verzi, alterne, asemanatoare ferigilor, ce dau plantei un aspect de tufa.

Astilbe – varietati si cultivaruri

Exista mai multe specii de Astilbe si numeroase cultivaruri hibride. Cele mai intalnite specii sunt A. japonica, A. chinensis, A. thunbergii si A. simplicifolia, impreuna cu un numar mare de hibrizi, intalniti sub denumirea de A x. arendsii. 

  • Astilbe x arendsii ‘Bridal Veil’: infloreste la inceputul sau la mijlocul sezonului de vegetatie. Prezinta flori de culoare alb-crem;
  • Astilbe x arendsii ‘Fanal’: cu flori de culoare rosu-intens si frunze dantelate, care isi schimba nuanta in functie de anotimp;
  • Astilbe x arendsii ‘Rheinland’: este potrivita pentru locurile mai umbroase. Planta prezinta flori de culoare roz si frunze de culoare verde inchis;
  • Astilbe chinensis ‘Visions in Red’: are un aspect compact, flori de culoare rosu intens si foliaj cu nuante de bronz;
  • Astilbe x japonica ‘Peach Blossom’: prezinta flori roz-pal si frunzis verzi, lucioase. Se poate cultiva in plin soare sau la umbra partiala. 

Conditii de mediu

Lumina. Plantele cresc si se dezvolta atat in locurile luminoase, cat si in cele partial umbrite. Lumina influenteaza in mod direct procesul de inflorire si de crestere in inaltime, insa soarele direct, in dupa-amiezile de vara, poate provoca arsuri foliare. 

Temperatura. Astilbe este o specie rezistenta la frig, chiar si in zonele cu climat mai aspru. Totusi, in conditii de temperaturi foarte scazute, plantele se pot acoperi cu frunze uscate sau rumegus, pentru a proteja radacina. 

Sol. Prefera solurile fertile, revene, cu un pH usor acid (6). 

Ingrijire Astilbe

Udare. Se face moderat, astfel incat solul sa fie mentinut reavan, dar nu umed. In perioadele calduroase si secetoase, plantele se uda mai des, folosind o cantitate suficienta de apa. Perioadele de seceta prelungita determina uscarea frunzelor si a florilor. 

Fertilizare. Pentru a satisface cerintele nutritionale ale plantelor si pentru a incuraja aparitia florilor, se recomanda aplicarea ingrasamintelor special formulate pentru plante cu flori.  

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Plantele pot fi folosite si ca flori taiate, iar pentru a prelungi perioada de inflorire si pentru a pastra prospetimea acestora o perioada mai indelungata, se recomanda utilizarea unui ingrasamant special formulat pentru flori taiate.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Astilbe se poate inmulti prin divizarea tufei sau prin seminte (mai rar). Divizarea tufelor se poate face o data la 3 ani, primavara, avand rolul (cu exceptia inmultirii) si de a imbunatati aspectul plantelor, evitand indesirea tufelor.

Taieri. Nu necesita taieri regulate. Florile uscate pe planta pot fi atractive chiar si pe timpul iernii. Totusi, florile uscate se pot indeparta dupa perioada de inflorire sau primavara devreme. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Plantele pot fi afectate de fainare, fuzarioza si patari. Dintre daunatori, pot aparea acarienii si gargaritele.

In plus

  • Plantele nu sunt toxice pentru animale;
  • Este indicat ca udarea sa se realizeze la baza plantelor, astfel incat foliajul sa ramana uscat.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile