Asmatui – informatii, tehnologia de cultura, recoltare
Publicat pe: 23 iulie 2015 Modificat pe: 9 aprilie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Asmatui (Anthriscus cerefolium) – originar din Asia, se cultiva pentru frunzele sale care, datorita continutului ridicat in uleiuri eterice, imprima o aroma specifica mancarurilor. Se foloseste si in medicina ca remediu tonic si de ameliorare a functiilor organelor digestive. In industria farmaceutica se foloseste pentru prepararea de medicamente.
Asmatui – Particularitati botanice
Asmatuiul este o planta anuala, cu tulpina foarte ramificata, inalta de 40-60 cm, acoperita cu perisori mari. Florile au culoare alba si sunt dispuse in umbele compuse. Infloreste in perioada mai-iunie. Fructele (impropriu denumite seminte) sunt alungite si ascutite la capete, cu suprafata neteda, de culoare bruna-negricioasa. Facultatea germinativa este de circa 95% si se pastreaza 3-4 ani.



Exigente ecologice
Asmatuiul este o planta precoce si rezistenta la frig. Este putin pretentios la lumina, din aceasta cauza poate fi cultivat pe terenuri semiumbrite (printre pomi in livezi), suficient de umede si cu fertilitate ridicata. In caz de seceta si lumina puternica emite repede tulpini florale.
Asmatui – Tehnologia de cultivare
Asmatuiul se cultiva prin semanat direct in camp, in randuri simple sau in benzi, in mod esalonat (din doua in doua saptamani), din martie pana in septembrie. Distanta intre randuri este de 20 cm, iar pe rand, plantele se vor rari la 25-30 cm.
Asmatuiul se preteaza bine la culttura succesiva sau asociata. In cursul perioadei de vegetatie, cultura se intretine prin lucrari de prasit si mai ales prin irigat, asmatuiul fiind o planta pretentioasa la umiditate.
Recoltare
Recoltarea poate incepe dupa 30-35 zile de la rasarire si se face prin retezarea frunzelor de la exteriorul rozetei. Frunzele sunt foarte perisabile si nu pot fi pastrate in conditii ambientale decat o zi. Prin ambalare si depozitare la temperatura de 10 °C si la umidtatea relativa de 90%, perioada de pastrare se poate prelungi pana la 9 zile.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Asmatui – informatii, tehnologia de cultura, recoltare
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.