Arahide, informatii despre infiintare si tehnologia de cultura
Publicat pe: 8 aprilie 2022 Modificat pe: 28 iunie 2024

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.
Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.
Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.
Arahidele fac parte din tribul Hedysareae, genul Arachis, iar specia cultivata, Arachis hypogaea, cuprinde doua subspecii: ssp fastigiata si ssp. procumbens. Arahidele sunt originare din zona tropicala si subtropicala a Americii de Sud si sunt raspandite in zonele cu climat cald. In tara noastra se cultiva momentan pe suprafete restranse in sudul tarii, de-a lungul Dunarii. Uleiul de arahide este folosit in alimentatie, in industria conservelor, a margarinei, iar cel depreciat la sapunuri etc. Dupa extragerea uleiului, srotul si turtele se folosesc in prepararea halvalei, ciocolatei etc., iar semintele intregi se consuma prajite sau in diferite preparate culinare.
Particularitati botanice
Arahidele sunt plante anuale, ce prezinta o radacina pivotanta de tipul II, o tulpina erecta sau culcata si frunze paripenate cu 2 perechi de foliole.
Florile de arahide sunt mici, galbene sau portocalii, solitare sau grupate cate 2-4 in inflorescente si apar la 25-30 de zile de la rasarire. Planta prezinta doua tipuri de flori, respectiv unele ce se deschid cu corola vizibila pentru polenizare si unele ce nu se deschid, fiind dispuse la baza tulpinii si pe portiunea subterana, la care polenizarea se face cu floarea inchisa.
Fructul este o pastaie indehiscenta, cu 1-5 seminte (reprezinta 65-75% din masa fructului) si se formeaza in sol, fiind acoperit de o micoriza ecototrofa, care-l protejeaza de uscaciune.
Cerintele fata de clima si sol
Temperatura

Plantele de arahide au cerinte ridicate fata de temperatura. Astfel, temperatura minima de germinatie in sol este de 12-13°C, infloresc la 20°C, iar pe parcursul perioadei de vegetatie suporta temperaturi de 35-40°C. La temperatura medie zilnica de 12°C depunerea substantelor in bob inceteaza. Suma gradelor de temperatura in perioada de vegetatie (120 zile soiurile extratimpurii si 200 zile cele tarzii) este de 3000-4000°C sau chiar mai mult.
Umiditatea

Pana la inflorit, cerintele fata de umiditate sunt mai mari. Astfel, in conditiile actuale ale tarii noastre, in primele trei luni de vegetatie, este necesar sa cada 250 mm precipitatii. Ploile abundente reduc regimul termic, scad productia si intarzie maturarea fructelor de arahide.
Solul
Necesita soluri usoare sau chiar nisipoase, care sa permita dezvoltarea fructelor, cu o reactie neutra spre alcalina (pH 6,5-7,5).
Tehnologia de cultura
Rotatia
Arahidele sunt bune premergatoare pentru culturile (cerealele) de primavara si se pot cultiva dupa orice planta. Pot reveni pe un teren dupa 2-3 ani.
Fertilizarea
Se poate realiza cu gunoi de grajd bine descompus sau cu ingrasaminte specifice, dozele stabilindu-se in urma analizelor agrochimice ale solului.
Comandă produsele recomandate
Lucrarile solului

In toamna se va efectua o aratura adanca, iar pregatirea patului germinativ din primavara se va face ca si pentru celelalte plante ce se seamana mai tarziu. Este important ca ultima lucrare sa nu se realizeze mai adanc de 8-10 cm pentru ca ginoforii sa nu patrunda la adancime prea mare, fapt ce ar intarzia maturarea si ar reduce numarul de fructe formate.
Samanta si semanatul
Semanatul se executa cand temperatura solului ajunge la 14-15°C si se folosesc seminte din anul precedent, descojite (sau fructe rupte in doua) cu 2-3 zile inainte de semanat. Densitatea optima este de 8-12 plante/mp, iar distanta intre randuri de 50-60 cm si 16-20 cm pe rand. Semanatul se face la o adancime de 5-6 cm. Cantitatea de seminte la hectar variaza, fiind de 35-50 kg/ha la semintele mici, 60-70 kg/ha la semintele mari si 100-120 kg/ha la pastai.
Comandă produsele recomandate
Lucrari de ingrijire
In mod normal se vor executa 3-4 prasile cand se va efectua rarirea si 2-3 musuroiri, cu scopul de a favoriza patrunderea ginoforului. Combaterea buruienilor pe cale chimica se realizeaza prin aplicarea erbicidelor. Irigarea se va realiza in functie de necesitati si zona de cultura.
Recoltare

Arahidele se recolteaza la maturitatea depina, inainte de caderea brumelor, prin smulgere manuala, cu sapa sau prin procedee utilizate si la recoltarea cartofilor. Dupa recoltare urmeaza uscarea fructelor si desprinderea acestora, prin procedee specifice. In tarile mari cultivatoare se folosesc combine speciale de recoltat.
Discuție nouă despre

citești și participi la discuții despre Arahide, informatii despre infiintare si tehnologia de cultura
-
Discuții pe teme similare
Vrei să afli și mai multe?
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.