Antracnoza vinetelor – Colletotrichum melongena

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Antracnoza vinetelor – Colletotrichum melongena

Boala a fost semnalata in 1828 in Rusia, insa acum este semnalata in toate tarile Europei, iar in Romania a aparut prima data in anul 1953.

plante-atacate-3  plante-atacate-2
Simptome: Boala apare in a doua jumatate a lunii august si inceputul lui septembrie, cand pe fructe se constata aparitia unor pete circulare sau ovale, de culoare bruna.
Tesuturile din centrul petelor de 2-10 mm se scufunda, incepe putrezirea fructului si pata capata o culoare albicioasa-cenusie, iar pe marginea ei se observa puncte mici negre, care reprezinta fructificatiile ciupercii.
Agentul patogen: Colletotrichum melongena, ciuperca rezista de la un an la altul pe resturile de fructe atacate sau pe samanta infectata. In cursul vegetatiei, vantul si apa de irigatie, duc sporii ce vor produce noi infectii pe vreme umeda si la temperaturi de 23-28°C.
Prevenire si combatere: In asolamentele legumicole trebuie sa se tina seama de sporii ramasi de la precedentele culturi. La infiintarea culturii samanta se va dezinfecta chimic cu Apron XL (1 l/tona) sau Rovral (5 ml/kg).
Masurile preventive constau in strangerea si arderea fructelor atacate sau ingroparea lor, au un rol deosebit in limitarea infectiilor in cultura.
In vegetatie se aplica tratamentele chimice cu fungicidele Zeama bordeleza (0.75%), Bravo 500 SC (0.2%), Folpan (0.3%), Ridomil Gold MZ (0.25%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor