Antracnoza vinetelor (Colletotrichum melongena) – identificare si combatere

Antracnoza

Antracnoza vinetelor a fost semnalata prima data in 1828 in Rusia si in 1953 in Romania. In prezent, boala este intalnita in toate tarile din Europa.

Simptome

Boala debuteaza odata cu sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie. Pe frunze boala se manifesta prin pete circulare iar pe fruct pete ovale, circulare si de culoare bruna. Fructificatiile ciupercii se observa prin puncte mici negre. Atunci cand tesuturile din centrul petelor se scufunda incepe putrezirea fructului iar pata capata o culoare alb-cenusie.



Agentul patogen

Agentul pagoten este Colletotrichum melongena, acesta rezista pana anul urmator pe resturile de fructe, vegetale si chiar pe samanta infectata. Prin apa folosita la irigatii sau chiar prin vant sporii sunt transmisi producand noi infectii cand conditiile climatice permit acest lucru, cum ar fi vreme umeda si temperaturi cuprinse intre 23-28°C.

Prevenire si combatere

In asolamentele legumicole trebuie sa se tina seama de sporii ramasi de la precedentele culturi. La infiintarea culturii samanta se va dezinfecta chimic. Ciuperca prezinta rase fiziologice numeroase, de aceea obtinerea soiurilor rezistente la antracnoza este un proces dificil.
Masurile preventive constau in strangerea si arderea fructelor atacate sau ingroparea lor. Efectuarea unei rotatii in care cultura sa revina pe acelasi teren dupa minim 4 ani, executarea de araturi adanci si folosirea de samanta certificata in vederea semanatului sunt alte metode preventive pentru combaterea antracnozei vinetelor.

  • In vegetatie se aplica tratamente cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile