Antracnoza mazarii – Mycosphaerella pinodes

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Antracnoza mazarii – Mycosphaerella pinodes

Boala se mai numeste si ascochitoza mazarii, este cunoscuta in toate tarile cultivatoare de mazare, in zonele cu climat umed si in perioadele cu precipitatii bogate.

plante atacate  plante atacate 1
Simptome: Frunzele, tulpinile si pastaile infectate prezinta pete mici de 1-2 mm, la inceput decolorate, apoi brune cu margini mai putin delimitate sau precis delimitate.
Zonele centrale uscate ale petelor cu timpul devin cenusii si prezinta mici puncte negre. Atacul pe tulpini este foarte pagubitor, deoarece in dreptul petelor lungi de 1 cm, tusuturile sunt denivelate, tulpinile se stranguleaza si partea superioara a plantei se usuca.
Pastaile atacate au pete circulate, brune sau cafenii-cenusii, adancite, cu puncte mici negre. Cu cat atacul pe pastai se instaleaza mai devreme, cu atat pagubele sunt mai mari si chiar daca se formeaza boabe, acestea au tegumentul zbarcit, cu pete galbene sau cafenii si prezinta o germinatie scazuta.
Plantele aparute din boabele infestate pier in scurt timp dupa rasarire sau raman debile. Antracnoza este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%), de temperaturile cuprinse intre 25-30ºC si se manifesta puternic pe plantele cultivate in terenuri ingrasate prea puternic cu azot.
Prevenire si combatere: Se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, folosirea de samanta sanatoasa si ingrasarea echilibrata a solului.
In timpul vegetatiei, la avertizare se pot aplica 3 tratamente: la inceputul ramificarii tulpinii, inainte de inflorit si al treilea dupa inflorit, cu fungicidele Dithane M45 (0.2%), Zeama bordeleza (0.5%), Champ (0.3%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor