Antracnoza mazarii (Mycosphaerella pinodes) – identificare si combatere

Antracnoza mazare

Antracnoza mazarii mai este cunoscuta si ca ascochitoza mazarii. Este cunoscuta in toate tarile cultivatoare de mazare, in zonele cu climat umed si in perioadele cu precipitatii bogate.  



Simptome

Boala se manifesta pe frunze, tulpini si pastai, acestea din urma prezinta pete mici de 1-2 mm. Petele aparute pe plante au forma rotunda, culoarea este bruna iar marginile sunt mai inchise. Picnidiile ciupercii apar pe suprafata petelor sub forma unor puncte negricioase. Agentul patogen este ciuperca Mycosphaerella pinodes.

Aparitia bolii pe tulpini este foarte pagubitoare, in dreptul petelor tulpina se stranguleaza iar partea superiora a plantei se usuca. Atacul pe pastai se manifesta prin aparitia unor pete circulare, brune, cu cat instalarea atacului se produce mai precoce, pagubele in cultura sunt mai mari.

Plantele aparute din boabele infestate pier in scurt timp dupa rasarire sau raman debile. Antracnoza mazarii este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%) si de temperaturile cuprinse intre 25-30ºC. Se manifesta puternic pe plantele cultivate in terenuri ingrasate excesiv cu azot.

Prevenire si combatere

Cultivarea soiurilor rezistente, folosirea de samanta sanatoasa, certificata si efectuarea fertilizarii echilibrate a solului sunt cele mai importante metode de preventie.
In timpul vegetatiei, la avertizare, se pot aplica 3 tratamente. Primul se va face la inceputul ramificarii tulpinii. Al doilea, inainte de inflorit. Iar al treilea, dupa inflorit, cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile