Antracnoza mazarii – Mycosphaerella pinodes

Antracnoza mazarii – Mycosphaerella pinodes Comunitatea Botanistii

Antracnoza mazarii mai este cunoscuta si ca ascochitoza mazarii. Este cunoscuta in toate tarile cultivatoare de mazare, in zonele cu climat umed si in perioadele cu precipitatii bogate.  

Simptome. Frunzele, tulpinile si pastaile infectate prezinta pete mici de 1-2 mm. Acestea sunt la inceput decolorate, apoi brune cu margini mai putin delimitate sau precis delimitate.
Zonele centrale uscate ale petelor cu timpul devin cenusii si prezinta mici puncte negre. Atacul pe tulpini este foarte pagubitor. In dreptul petelor lungi de 1 cm, tesuturile sunt denivelate, tulpinile se stranguleaza si partea superioara a plantei se usuca.
Pastaile atacate au pete circulate, brune sau cafenii-cenusii, adancite, cu puncte mici negre. Cu cat atacul pe pastai se instaleaza mai devreme, cu atat pagubele sunt mai mari. Chiar daca se formeaza boabe, acestea au tegumentul zbarcit, cu pete galbene sau cafenii si prezinta o germinatie scazuta.

Plantele aparute din boabele infestate pier in scurt timp dupa rasarire sau raman debile. Antracnoza mazarii este favorizata de umiditate ridicata (peste 90%) si de temperaturile cuprinse intre 25-30ºC. Se manifesta puternic pe plantele cultivate in terenuri ingrasate excesiv cu azot.

Prevenire si combatere. Se recomanda cultivarea de soiuri rezistente, folosirea de samanta sanatoasa si ingrasarea echilibrata a solului.
In timpul vegetatiei, la avertizare, se pot aplica 3 tratamente. Primul se va face la inceputul ramificarii tulpinii. Al doilea, inainte de inflorit. Iar al treilea, dupa inflorit, cu fungicide specifice.

Produse recomandate

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile