Antracnoza fasolei – Colletotrichum lindemuthianum

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Antracnoza fasolei – Colletotrichum lindemuthianum
Boala este prezenta in toate tarile cu climat temperat, fiind mai frecventa in culturile de fasole din camp.

planta atacata1  plante atacate
Simptome: Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare, fiind atacate toate organele supraterane (frunze, tulpini, fructe si seminte).
Plantutele provenite din seminte infectate prezinta pe cotiledoane leziuni circulare sau alungite, de culoare brun-negricioasa, adancite in tesuturi, care in general, determina moartea plantelor.
Pe partea inferioara a frunzelor apar pete circulare sau neregulate, brune-galbui, cu o margine bruna, rosietica care sunt dispuse in lungul nervurilor. Tesuturile afectate se necrozeaza si se rup, iar frunzele apar zdrentuite.
Pe tulpini apar leziuni alungite care se adancesc in substrat. Atacul pe pastai este cel mai caracteristic, cel mai frecvent si pagubitor. Pe pastai apar pete mici, de culoare ruginie, care se maresc, devin circulare, adancite si sunt delimitate de o margine rosiatica.
Aceste pete sunt la inceput izolate, apoi conflueaza si prezinta in partea centrala punctisoare de culoare rosietica, dispuse sub forma de cercuri concentrice, care reprezinta acervulii ciupercii. De pe pastai, atacul penetreaza pe seminte care prezinta pe suprafata lor pete galbui-brune, adancite.
Agentul patogen: Colletotrichum lindemuthianum, ciuperca rezista in resturile de plante bolnave si ca miceliu in samanta, care este si principala sursa de infectie in anul urmator. Extinderea bolii este favorizata de perioadele ploioase ale anului si de temperaturile cuprinse intre 13-27ºC.
Boala este mai frecventa la soiurile de fasole oloaga, cel mai rezistent dovedindu-se soiul Michigan.
Prevenire si combatere: Se recomanda adunarea si distrugerea resturilor vegetale, cultivarea de soiuri rezistenti, folosirea de samanta sanatoasa, rotatia culturii, in care fasolea sa nu revina pe aceeasi suprafata de teren mai devreme de 3-4 ani.
Pentru combaterea chimica se recomanda folosirea fungicidelor Bravo (1.5-2 l/ha), Captan (0.15%) Dithane M45 (0.2%), Merpan 80 WDG (0.15%).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor