Antracnoza cucurbitaceelor – Colletotrichum lagenarium

Antracnoza cucurbitaceelor este o boala ce apare frecvent in culturile de castraveti, pepeni galbeni, pepeni verzi si dovlecei de camp, manifestandu-se cu intensitati diferite in functie de conditiile climatice.

Simptome. Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare, pe toate organele supraterane (frunze, tulpini, fructe). Imediat dupa rasarire, pe cotiledoane si hipocotil apar pete de culoare galben-verzuie, apoi brune. acestea sunt la inceput superficiale, apoi se adancesc in tesuturi, care in conditii favorabile atacului, determina moartea plantutelor.
Pe frunzele adevarate, apar pete neregulate, galben-verzui la inceput, apoi de culoare rozee. Intr-o faza mai dezvoltata a bolii, petele conflueaza si cuprind suprafete mari din frunza, care se necrozeaza, ducand la defolierea prematura a plantelor.

Pete asemanatoare se observa si pe tulpini. Atacul specific se manifesta pe fructe, pe care apar pete mari, circulare de 1-2 cm in diametru. La inceput, acestea sunt galbui, apoi brune- cenusii adancite in epicarp. Cand umiditatea atmosferica este ridicata, in dreptul petelor apar fructificatiile ciupercii de culoare roz.
Tesuturile din dreptul petelor se inmoaie si putrezesc repede.

Agentul patogen: Colletotrichum lagenarium ierneaza de la un an la altul sub forma de conidii si micelii de rezistenta, in resturile de plante atacate. Ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin conidii. Acestea sunt diseminate prin picaturi de apa, insecte sau curenti de aer.

Prevenire si combatere: Se recomanda strangerea tulpinilor dupa recoltare, ingroparea prin aratura adanca aresturilor vegetale, rotatia culturilor.
Pentru a combate antracnoza cucurbitaceelor sunt recomandate tratamentele cu fungicide sistemice sau de contact. Fungicidele sistemice se vor aplica la interval de 10-14 zile. Cele cu fungicide de contact la interval de 6-8 zile.

Produse recomandate

 • Discuții pe teme similare

  T i b i
  6 decembrie 2015
  Buna ziua . Sant un cultivator de pepeni verzi si galbeni.Eu folosesc de obicei pentru stropit preventivTopsin cu Dithane si Bionat si la nevoie Mopsilan.Va rog sa-mi spuneti daca lipseste vreun produs fungicid si cum pot sa le combin intre ele.Va multumesc anticipat.
  0
  1
  serban cristi
  3 martie 2015
  buna ziua detin o suprafata de 5 Ha de pepeni verzi si am pus 3 ani la rand acceasi cultura adica pepeni. Deoarece am accesat un program Feadr si am dificultati cu aceasta, nu as vrea sa schimb locatia dar in acelasi timp mie frica sa pun tot in acelasi loc acum fiind al-4-lea an de pepenii. Mie frica de boala care a ramas in pamant si cred ca e vorba de mana,mucegai. Ce tratamente as putea sa fac pt ameliorarea situatiei. Si cat de dese la ce interval ( cate la numar ) VA MULTUMESC DIN SUFLET
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile