Antracnoza cucurbitaceelor – Colletotrichum lagenarium

Tom Botanistul, ajutor in gradina acum 2 ani

 

Antracnoza cucurbitaceelor – Colletotrichum lagenarium

Este o boala ce apare frecvent in culturile de castraveti, pepeni galbeni, pepeni verzi si dovlecei de camp, manifestandu-se cu intensitati diferite in functie de conditiile climatice.

planta-atacata-1  planta-atacata
Simptome: Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare, pe toate organele supraterane (frunze, tulpini, fructe). Imediat dupa rasarire, pe cotiledoane si hipocotil apar pete de culoare galben-verzuie, apoi brune, la inceput superficiale, apoi adancite in tesuturi, care in conditii favorabile atacului, determina moartea plantutelor.
Pe frunzele adevarate, apar pete neregulate, galben-verzui la inceput, apoi de culoare rozee, datorita formarii lagarelor subcuticulare de conidiofori cu conidii. Intr-o faza mai dezvoltata a bolii petele conflueaza si cuprind suprafete mari din frunze, care se necrozeaza, se usuca ducand la defolierea prematura a plantelor.
Pete asemanatoare se observa si pe tulpini. Atacul specific se manifesta pe fructe, pe care apar pete mari, circulare de 1-2 cm in diametru, la inceput galbui, apoi brune- cenusii adancite in epicarp. Cand umiditatea atmosferica este ridicata, in dreptul petelor apar fructificatiile ciupercii de culoare roz, dispuse sub forma concentrica, numite acervuli.
Tesuturile din dreptul petelor se inmoaie si putrezesc repede, acest proces fiind favorizat de suprapunerea unor ciuperci saprofite.
Agentul patogen: Colletotrichum lagenarium, ciuperca ierneaza de la un an la altul sub forma de conidii si micelii de rezistenta, in resturile de plante atacate. Ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin conidii, care sunt diseminate prin picaturi de apa, insecte sau curenti de aer.
Prevenire si combatere: Se recomanda strangerea tulpinilor dupa recoltare, ingroparea prin aratura adanca aresturilor vegetale, rotatia culturilor.
Tratamentele cu fungicide sistemice se vor aplica la interval de 10-14 zile, iar cele cu fungicide de contact la interval de 6-8 zile.
Combaterea chimica a agentului patogen se realizeaza cu Bravo (1.5-2 l/ha), Dithane M45 (0.2%), Merpan 80 WDG (0.15%), Topsin (0.7 l/ha).

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor