Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium) – identificare si combatere

antracnoza-cucurbitaceelor

Antracnoza cucurbitaceelor este o boala ce apare frecvent in culturile de castraveti, pepeni galbeni, pepeni verzi si dovlecei de camp, manifestandu-se cu intensitati diferite in functie de conditiile climatice.

Simptome

Boala se manifesta in toate fazele de dezvoltare, pe toate organele aeriene (frunze, tulpini, fructe). Pe frunze si tulpini atacul se manifesta prin aparitia unor pete uleioase apoi acestea devin brune, in dreptul acestor pete tesuturile se adancesc.

Pe fructe atacul se diferentiaza prin aparitia unor pete mari, circulare, la inceput acestea sunt galbene apoi devin brune. In aceasta zona tesuturile sunt acoperite de un mecegai de culoare roz, apar cercuri concentrice ce reprezinta fructificatiile ciupercii, tesuturile din dreptul petelor se inmoaie si putrezesc repede. Daca aceste simptome apar in prima parte de vegatie a plantei aceasta se poate usca.



Agentul patogen

Colletotrichum lagenarium ierneaza de la un an la altul sub forma de conidii si micelii de rezistenta, in resturile de plante atacate. Ciuperca se raspandeste in timpul vegetatiei prin conidii. Acestea sunt diseminate prin picaturi de apa, insecte sau curenti de aer.

Prevenire si combatere

Se recomanda strangerea tulpinilor dupa recoltare, ingroparea prin aratura adanca aresturilor vegetale, rotatia culturilor.
Pentru a combate antracnoza cucurbitaceelor sunt recomandate tratamentele cu fungicide sistemice sau de contact.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile