Akebia quinata, informatii si sfaturi de ingrijire

akebia-quinata-sfaturi-ingrijire

Akebia quinata – denumita popular si vita de ciocolata, este o planta perena, originara din Asia de Sud-Est, in special din Japonia, Coreea si China. Denumirea de vita de ciocolata este data de florile de culoare violet inchis, precum si de parfumul delicat de ciocolata al florilor. Florile incep sa apara la inceputul primaverii. 

Frunzele sunt palmate, ovale, de culoare verde inchis, iar florile alcatuite din 3 petale sunt dispuse in ciorchini. Fiecare ciorchine de flori poarta atat flori femeiesti, cat si flori barbatesti. Florile sunt urmate, la mijlocul verii, de fructe comestibile. In conditiile din Europa, fructifica rar, fiind intalnita mai mult ca planta ornamentala. 

Intrucat este o liana, Akebia quinata se poate utiliza pentru acoperirea solului sau ca planta cataratoare pe diverse suporturi sau structuri. 

Akebia quinata – varietati si cultivaruri

  • Akebia quinata ‘Purple Bouquet’: are o crestere compacta, ajungand la jumatate din inaltimea celorlalte varietati. Florile sunt de culoare violet inchis, cu un usor parfum de ciocolata; 
  • Akebia quinata ‘Alba’: prezinta tulpini de culoare alb-verzui, care poarta flori albe, mici;
  • Akebia quinata ‘Rosea’: cu flori de culoare roz, cu tenta usor palida, care ies in evidenta pe fundalul frunzisului de culoare verde inchis; 
  • Akebia quinata ‘Variegata’: se remarca prin foliajul variegat, cu pete de alb si verde. Florile sunt de culoare roz-violet.

Conditii de mediu

Lumina. Planta creste si infloreste in conditii de lumina, necesitand minimum 6 ore de lumina pe zi. Totusi, aceasta specie poate creste si in conditii de umbra sau semi-umbra.

Temperatura. Prefera temperaturile moderate, cuprinse intre 15-30 ℃. In regiunile cu ierni aspre, planta isi poate pierde frunzele pe timpul iernii, insa acestea vor aparea din nou, in primavara.

Sol. Vita de ciocolata poate creste pe aproape orice tip de sol, insa prefera solurile argiloase sau nisipoase, care sa permita un drenaj bun.

Akebia quinata – ingrijire

Udare. Plantele tinere se uda regulat, astfel incat solul sa se mentina usor reavan. Plantele mature se uda in functie de precipitatii. Este o specie care tolereaza conditiile de seceta temporara.

Fertilizare. Daca solul este sarac in nutrienti, se recomanda fertilizarea plantelor folosind ingrasaminte special formulate pentru plante cu flori. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Inmultire. Se inmulteste prin seminte sau prin butasi (metoda mai des intalnita). 

Taieri. Intrucat are o crestere rapida si viguroasa, planta necesita taieri regulate pentru a o tine sub control. Taierile se pot efectua la sfarsitul primaverii, dupa inflorit. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Boli si daunatori

Akebia quinata este o planta rezistenta la boli si daunatori, ceea ce o face usor de intretinut. 

In plus

  • In anumite tari, aceasta planta este considerata specie invaziva;
  • Lipsa florilor poate fi determinata de absenta fosforului in sol;
  • Simptomele la nivelul frunzelor sunt cauzate adesea de udarea excesiva si de lipsa drenajului.
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile