Agricultura de precizie

Publicat pe: 21 iulie 2023 Modificat pe: 11 aprilie 2024

agricultura-precizie
Tipuri de utilizatori
Ca să fim siguri că produsele potrivite ajung la oamenii potriviți, îți prezentăm mai jos detalii despre cele trei tipuri de utilizatori:
Produs dedicat utilizatorilor public larg / amator

Individ din populația generală fără instruire în domeniul pesticidelor, care utilizează la scară redusă un pesticid agricol, în mediul său privat, delimitat la locuință și anexele acesteia (inclusiv grădina, livada, solarul etc.), în condiții de expunere care pot fi controlate.

Produs dedicat utilizatorilor profesionali

Persoane care utilizează biocide, respectiv produse de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, în timpul activităților profesionale, inclusiv operatori, tehnicieni, angajatori și angajați independenți din diferite sectoare.

Produs dedicat utilizatorilor profesional instruiti

Persoane care dețin certificate de absolvire pentru efectuarea tratamentelor de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, conform art. 1 alin. (3) lit. 1. f) din anexa la Ordinul ministrului sănătății și al ministrului educației nr. 2.209/4.469/2022 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea și certificarea instruirii profesionale a personalului privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă.

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Ce este agricultura de precizie?

Agricultura de precizie (PA) este un concept nou in agricultura, ce utilizeaza tehnologia, pentru a se asigura ca atat culturile, cat si solul, primesc exact atat cat au nevoie pentru o sanatate si o productivitate optima. Agricultura de precizie asigura totodata si sustenabilitatea, profitabilitatea si protectia mediului si tine cont de mai multe aspecte, precum tipul solului, al terenului, conditiile meteorologice, cresterea plantelor si date referitoare la randamentul de productie. 

Scopul agriculturii de precizie este acela de a gestiona fiecare input necesar culturilor (de exemplu, ingrasaminte, erbicide, seminte, insecticide etc.), in mod cat mai specific/localizat, evitand astfel risipa, si fara a afecta mediul inconjurator.

Pentru a-si realiza scopul, agricultura de precizie se bazeaza pe echipamente speciale si tehnologii inovative. Acest lucru presupune accesarea in timp real a datelor privind starea culturilor, a solului, impreuna cu alte informatii relevante, precum date privind conditiile meteo locale, despre costurile fortei de munca si disponibilitatea echipamentelor. 

Printre tehnologiile utilizate, se numara GPS-ul, dronele si imaginile din satelit. De asemenea, diferenta importanta dintre agricultura de precizie si agricultura traditionala este reprezentata faptul ca, agricultura de precizie ofera posibilitatea de a gestiona suprafata pe care se intinde cultura, nu ca pe un intreg, ci impartita pe zone mai mici. O astfel de compartimentare permite si o diversitate mai mare in ceea ce priveste lucrarile aplicate, respectiv: ajustarea cantitatii de ingrasaminte, optimizarea deplasarii utilajelor, utilizarea economica a combustibilului.

Care sunt avantajele agriculturii de precizie? 

Datele in timp real sunt furnizate cu ajutorul senzorilor din camp care masoara umiditatea si temperatura solului si a aerului. De asemenea, satelitii si dronele pot sa le ofere fermierilor imagini in timp real ale plantelor. 

Dupa colectarea datelor, tehnologiile specifice le utilizeaza pentru a le oferi fermierilor recomandari privind rotatia culturilor, perioadele optime de semanat/plantat si perioadele de recoltare. 

Totodata, datele obtinute cu ajutorul acestor tehnologii ofera fermierilor posibilitatea de a identifica campurile care necesita tratament si de a determina volumul optim de apa, cantitatea adecvata de ingrasamaminte si pesticide care trebuie aplicate.

In acest mod, fermierul evita risipa de resurse, asigurand solului doar cantitatea necesara de nutrienti, reducand astfel costurile si controland impactul fermei asupra mediului.

In concluzie, printre beneficiile cheie, amintim:

  • reducerea costului materialelor si al resurselor utilizate, precum combustibilul, semintele, apa etc.
  • mentinerea sanatatii solului prin reducerea numarului de pesticide;
  • reducerea gradului de dependenta al agriculturii de conditiile meteorologice;

Cine poate practica agricultura de precizie? 

In trecut, agricultura de precizie era accesibila doar in cadrul fermelor mari, care dispuneau de resursele necesare pentru a putea sustine infrastructura IT si alte resurse tehnologice pentru a implementa pe deplin si a beneficia de avantajele acesteia.

Astazi, insa, aplicatiile mobile, senzorii inteligenti, precum si dronele, fac posibila utilizarea agriculturii de precizie si in cadrul cooperativele agricole si chiar si pentru micile ferme familiale.

Unele dintre cele mai cunoscute tehnologii utilizate in agricultura fac posibila:

drone-agricultura

Cartografierea

Dronele echipate cu camere de luat vederi pot crea harti de inalta rezolutie ale campurilor. Aceste date pot identifica zonele cu probleme, pot urmari evolutia culturilor si pot evalua potentialul de productie. 

Probe de sol si analiza solului

Aplicatiile mobile pot colecta date despre tipul de sol, fertilitatea, continutul de umiditate etc. Aceste informatii pot ajuta fermierii la luarea decizilor asupra momentului irigarii, fertilizarii si altor aspecte ce tin de ingrijirea culturilor.

Monitorizarea vremii

Datele meteorologice locale pot ajuta utilizatorii sa decida cand sa planteze, cata apa sa administreze culturilor si cand sa recolteze.

Gestionarea fortei de munca

Aplicatiile mobile cu GPS pot urmari locatia si activitatea muncitorilor pe camp. Aceste date pot optimiza fluxurile de lucru si pot asigura finalizarea eficienta a sarcinilor.

Managementul echipamentelor

Echipamentele agricole sunt costisitoare, iar agricultura de precizie ii poate ajuta pe fermieri sa tina evidenta echipamentelor lor, sa programeze intretinerea si sa planifice reparatiile. 

In principiu, tehnicile utilizate in agicultura de precizie presupun interactiunea dintre trei planuri distincte: 

Teren. Lucrarile se executa cu ajutorul utilajelor agricole, al echipamentelor de irigare sau a altor tipuri de echipamente cu senzori. Sistemul GPS (Global Positioning System) este utilizat impreuna cu echipamentele de la sol pentru a aduna informatii de localizare in timp real, permitand realizarea de harti ale sistemului de irigare, ale campurilor si ale zonelor adiacente.

De asemenea, poate ajuta la localizarea zonelor cu probleme (de la inundatii pana la zone afectate de daunatori). GPS-ul poate, de asemenea, sa dirijeze tractorul sau sa furnizeze harti specifice pentru distribuirea semintelor sau a ingrasamintelor (impreuna cu un echipament adecvat). 

Aerian. Dronele care sunt deja utilizate pentru irigare, pulverizare sau semanat, pot fi folosite si pentru monitorizarea sau detectarea proprietatilor de reflectare a culturilor prin conectarea unei camere cu senzori multispectrali, hiperspectrali sau termici. Proprietatile reflectorizante ale culturilor pot  indica probleme foarte comune, cum ar fi densitatea buruienilor, prezenta bolilor, carentele nutritive etc. 

Satelit. Similar cu cele de mai sus, satelitii pot monitoriza o suprafata mult mai mare de teren. Aceasta monitorizare este, de obicei, la o scara mai mare, insa cu rezolutii mai mici decat dronele aeriene.

Concluzie

Agricultura de precizie este un termen generic ce presupune utilizarea tehnologiilor moderne, bazate pe date, pentru cresterea culturilor. In comparatie cu tehnicile traditionale, agricultura de precizie prezinta multe avantaje.

Implementarea tehnologiilor de precizie poate juca un rol in intelegerea tipului de sol, imbunatatirea calitatii acestuia, alegerea culturilor, gestionarea momentului de irigare, a momentelor de plantare si de recoltare, planificarea si aplicarea masurilor de combatere a bolilor/daunatorilor si a buruienilor, aplicarea ingrasamintelor, precum si monitorizarea si anticiparea randamentului de productie. 

Prin intermediul agriculturii de precizie, fermierii au posibilitatea de a gestiona eficient ingrasamintele, pesticidele aplicate, apa utilizata la irigare, precum si lucrarile solului. Utilizarea rationala a acestora presupune si un potential de productie mai ridicat, fara a afecta mediul inconjurator.

Filtrează
Alfabetic

Sortare

Discuție nouă

agricultura-sustenabila
Despre Agricultura sustenabila
planta planta
Întreabă-mă orice, de la sfaturi simple de udare și fertilizare până la soluții pentru combaterea dăunătorilor. 🌱🐞
planta planta

Citește și participă la discuții despre Agricultura sustenabila

0 discuții active
Scrie o postare nouă:
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


  • Discuții pe teme similare

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile