Afin, cum sa plantezi si sa ingrijesti acest arbust fructifer

Afinul (Vaccinium myrtillus) este un arbust fructifer, ce creste sub forma de tufa, inalt de 30-60 cm, raspandit in general in zonele de munte. In cultura se intalneste preponderent afinul cu tufa inalta, soiurile cultivate fiind in cea mai mare parte ale speciei Vaccinium corymbosum. Acesta a fost introdus in cultura datorita fructelor sale, ce contin substante antibacteriene, antiseptice si un echivalent natural al insulinei. Pe langa aceste substante, afinele mai contin si calciu, sodiu, magneziu, proteine si vitaminte (A, C, B1, B2). Datorita acestor proprietati, afinele sunt recomandate in alimentatia persoanelor ce sufera de diabet, tulburari de vedere, inflamatii la nivelul aparatului respirator, asteroscleroza sau afectiuni ale sistemului digestiv.

Particularitati de crestere si fructificare

afin-arbustAfinul creste sub forma de tufa, ce poate atinge pana la 1-2 m inaltime. Sistemul radicular se dezvolta superficial si poate ajunge la 40 cm adancime. Arbustul dezvolta numeroase tulpini din zona coletului, ce sunt aproximativ egale si fructifica in anul al doilea de la plantare. Tulpinile sunt slab ramificate, iar culoarea lor variaza, de la verde la rosu-maroniu. Mugurii vegetativi au forma triunghiulara si sunt aplasati pe ramurile anuale iar mugurii floriferi sunt rotunzi si se formeaza pe partea superioara a tulpinilor. Frunzele sunt eliptice, scurt pedunculate iar florile sunt grupate in inflorescente de tip racem. Afinul este o specie autofertila, cu fructul baca sferica, turtita, de culoare albastra si acoperita cu un strat de pruina (ceara).

Cerintele fata de clima si sol

Afinul este o specie rezistenta la temperaturi scazute, in functie de soi. In timpul repausului vegetativ rezista la temperaturi de -20℃, insa ingheturile tarzii distrug mugurii floriferi, determinand scaderea drastica a productiei. Arbustul este sensibil la seceta, dar si la excesul de umiditate din sol, iar cele mai bune rezultate se obtin in zonele unde cad anual 800-1000 mm precipitatii, repartizate uniform pe timpul anului. Pe terenurile bine iluminate afinul fructifica abundent, dar suporta si terenurile usor umbrite. Fiind sensibil la curentii de aer, parcela pe care s-au plantat arbustii trebuie inconjurata de perdele de protectie. Un factor limitativ in cultura afinului il reprezinta solul deoarece acest arbust creste si se dezvolta pe soluri acide, cu pH-ul cuprins intre 4,2 si 4,8. De asemenea, solul trebuie sa fie bine drenat si bogat in humus.

Pregatirea terenului

pregatire-tere-afinIn cazul afinului, cele mai bune culturi premergatoare sunt coniferele, care se dezvolta in mod natural pe soluri acide. De asemenea, daca solul corespunde din punct de vedere al aciditatii (pH de 4,5-5,5), pasunile si fanetele sunt bune premergatoare. Se pot utiliza cu succes, ca plante premegatoare, graul, ovazul, rapita, mustarul, fasolea si mazarea. Pregatirea terenului se realizeaza pana la data de 1 octombrie si  incepe cu indepartarea tuturor resturilor vegetale (atat de la suprafata solului cat si din sol) si distrugerea buruienilor. In vederea plantarii, se pot efectua gropi individuale sau santuri. In cazul solurilor predispuse la baltirea apei, se recomanda efectuarea biloanelor, de-a lungul randurilor de plantare. Avand in vedere cerintele pentru pH ale afinului, pregatirea locului de plantare implica administrarea unor materiale care sa imbunatateasca textura solului si sa mentina aciditatea acestuia la valori optime. Astfel, in gropile sau santul de plantare se pot adauga turba acida (cea mai recomandata), gunoi de grajd fermentat, rumegus de conifere. Se poate efectua amestecarea acestora cu pamantul scos din groapa sau santul de plantare, precum si adaugarea la baza gropii. Utilizarea suplimentara a ciupercilor de micoriza favorizeaza aprovizionarea plantei cu elementele minerale necesare. AMN Natural Activ-Bio este un ingrasamant imbogatit cu fungi, ce formeaza micoriza si se poate amesteca in pamantul din groapa/santul de plantare.

Plantarea

plantare-afinMaterialul de plantat trebuie sa fie bine inradacinat si sa aiba inaltimea de 30-45 cm. Arbustii se vor procura doar din pepiniere sau statiuni de cercetare autorizate si se recomanda plantarea mai multor soiuri, pentru o legare mai buna a fructelor. Considerand conditiile climatice din Romania, perioada optima de plantare este toamna (octombrie-noiembrie). Ca distante de plantare se recomanda 3 m intre randuri si 1 m intre plante, pe rand.

Inainte de plantare, se fasoneaza materialul saditor, eliminandu-se radacinile uscate sau deteriorate. Pentru a favoriza prinderea arbustilor, acestia se introduc cu radacinile intr-o mocirla formata din pamant galben, balegar de bovine si apa, de consistenta smantanii.

groapa-afinPlantarea propriu-zisa incepe cu pichetarea terenului (marcarea pe teren a locului fiecarui arbust) si efectuarea gropilor de plantare, cu dimensiunea de 40 x 40 x 40 cm. Planta se pozitioneaza astfel incat 5-10 cm din tulpina sa fie acoperiti de pamant. Dupa efectuarea plantarii, se taseaza pamantul din jurul arbustului pentru un contact cat mai bun intre pamant si radacini. Se recomanda mulcirea solului cu rumegus sau agrotextil, in benzi de 1,2 m latime, de-a lungul randului de plante. Spatiile libere dintre benzile mulcite se cultiva cu trifoi sau specii graminee.

Lucrarile de intretinere

muri-afin

In primul an dupa plantare, tulpinile se scurteaza la 3-4 muguri, pentru a stimula planta sa formeze lastari vigurosi, de la baza tufei. In al doilea an, cresterile verticale si viguroase se scurteaza la jumatate, in vederea ramificarii iar cele slabe sau cu pozitie nefavorabila (oblice sau in afara tufei) se elimina. In urmatorii 2-3 ani se procedeaza la fel, dar se scurteaza doar jumatate din tulpinile noi, pentru dispunerea etajata a productiei. Pentru a sprijini planta in dezvoltarea corespunzatoare a tufei, se recomanda ca in primii 2 ani de la plantare, se sa indeparteze mugurii de rod, daca acestia apar.

Afinul are capacitate mare de regenerare, formand anual tulpini noi, ce pot sa aglomereze tufa si sa creeze conditii favorabile pentru boli si daunatori. Din acest motiv, este recomandat ca tulpinile mai batrane de 5 ani sa fie taiate de la baza, precum si cele bolnave sau cu pozitii nefavorabile (cele aplecate spre intervalul dintre plante, cele cu vigoare slaba). Din noile cresteri, se pastreaza cele mai viguroase, in vederea fructificarii. In functie de situatie, pentru a nu aglomera planta, se efectueaza taieri de rarire si scurtare a ramurilor in partea superioara a tufelor.

Pentru combaterea buruienilor, cel mai recomandat este utilizarea mulciului din rumegus sau agrotextil, in benzi de 1,2 m, pe lungimea randurilor de plante. Pe intervalele dintre randuri se pot aplica erbicide omologate (Dual Gold 960 EC, Fusilade Forte EC) sau se poate lucra superficial terenul.

irigare-si-mulcire-afinIrigarea este obligatorie in zonele unde precipitatiile nu asigura necesarul de apa (minim 800 mm/an). In mod normal, 4-5 udari cu norme de 400-500 metri cubi/ha sunt suficiente. Irigatiile se aplica in faza de crestere a lastarilor, in faza de crestere a fructelor, cu trei saptamani inainte de recoltare si la o saptamana de la recoltare. Este recomandata si se poate utiliza cu succes irigarea prin picurare.

Toate organele afinului sunt sensibile la atacul ciupercilor, bacteriilor, virusurilor si al insectelor daunatoare. Pentru mai multe informatii despre bolile si daunatorii ce ataca afinul, precum si informatii despre metodele de combatere ale acestora, click aici.

In cazul plantatiilor intensive este necesara fertilizarea suplimentara. Se aplica anual ingrasamant complex NPK echilibrat, cu adaos de microelemente (Megasol 20-20-20, 19-19-19), in concentratie de 0,1-0,2%, prin sistemul de picurare, esalonat, pe tot parcursul perioadei de vegetatie. Se pot aplica si fertilizari foliare cu unul din produsele: Amalgerol, Cropmax, Raykat Engorde, Florone, Microcat Calciu-Bor, Nutri-Leaf 20-20-20, Kelkat Mix, Microcat Fier, Microcat Mg.

Produse recomandate

 • Ingrasamant NPK, 1 kg

  Ingrasamant NPK, 1 kg

  (1)
  7.86 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 1 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbusti fructiferi, legume, pomi fructiferi, vita de vie Substanta activa crestere: azot, fosfor, potasiu Concentratie Substanta Activa: 11%; 7%; 7% Culturi bio: nepotrivite
 • Ingrasamant NPK, 3 kg

  Ingrasamant NPK, 3 kg

  (2)
  23.53 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 3 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbusti fructiferi, legume, pomi fructiferi, vita de vie Substanta activa crestere: azot, fosfor, potasiu Concentratie Substanta Activa: 11%; 7%; 7% Culturi bio: nepotrivite
 • Ingrasamant NPK, 10 kg

  Ingrasamant NPK, 10 kg

  64.9 Lei
  Producator: Agro CS Modalitate de ambalare: 10 kg Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): N/A Formulare/Stare: granule Cultura: arbusti fructiferi, legume, pomi fructiferi, vita de vie Substanta activa crestere: azot, fosfor, potasiu Concentratie Substanta Activa: 11%; 7%; 7% Culturi bio: nepotrivite
 • Terra-Sorb Foliar, 1 litru

  Terra-Sorb Foliar, 1 litru

  74.12 Lei
  Producator: Aectra Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 4 Formulare/Stare: lichid Cultura: ardei, capsun, cartof, castraveti, cereale, floarea soarelui, legume, pomi fructiferi, porumb, rapita, salata verde, sfecla de zahar, soia, tomate, varza, vinete, vita de vie Substanta activa crestere: aminoacizi, azot, bor, mangan, zinc Concentratie Substanta Activa: 12% ; 2,1% ; 0,02% ; 0,05% ; 0,07%; Culturi bio: nepotrivite
 • Amalgerol, 1 litru

  Amalgerol, 1 litru

  (9)
  65.45 Lei
  Producator: Hechenbichler Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 2 Formulare/Stare: lichid Cultura: arbusti fructiferi, cartof, cereale, fasole, floarea soarelui, gazon, legume, mazare, pomi fructiferi, porumb, rapita, sfecla de zahar, soia, vita de vie Substanta activa crestere: extract alge marine, substante organice Culturi bio: potrivite
 • Raykat Engorde, 1 litru

  Raykat Engorde, 1 litru

  79.07 Lei
  Producator: Atlantica Agricola Modalitate de ambalare: 1 litru Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 3 Formulare/Stare: lichid Cultura: legume, plante ornamentale, pomi fructiferi, vita de vie Substanta activa crestere: aminoacizi, azot, fier, mangan, molibden, polizaharide, potasiu Culturi bio: potrivite

Pentru a sprijini plantele sa depaseasca perioadele de stres, se pot efectua fertilizari foliare si radiculare cu Terra-Sorb Foliar si Terra-Sorb Complex. Radicular, se poate aplica Blackjak, pentru imbunatatirea structurii solului si a absorbtiei radiculare.

Produse recomandate

 • Terra-Sorb Foliar, 100 ml

  Terra-Sorb Foliar, 100 ml

  10.36 Lei
  Producator: Aectra Modalitate de ambalare: 100 ml Utilizatori: Personal instruit, Populatie, Profesionisti Valabilitate (ani): 4 Formulare/Stare: lichid Cultura: ardei, capsun, cartof, castraveti, cereale, floarea soarelui, legume, pepeni, pomi fructiferi, porumb, rapita, salata verde, sfecla de zahar, soia, tomate, varza, vinete, vita de vie Substanta activa crestere: aminoacizi, azot, bor, mangan, zinc Concentratie Substanta Activa: 12% ; 2,1% ; 0,02% ; 0,05% ; 0,07%; Culturi bio: nepotrivite

Recoltarea

recoltare-afineIn functie de soi si de conditiile de mediu, afinele se recolteaza de la sfarsitul lunii iulie pana la inceputul lunii octombrie. Deoarece fructele se matureaza treptat, recoltarea se face in 3-4 etape, la intervale de 5-7 zile. Momentul optim de recoltare este semnalat de aparitia culoarii specifice, iar pielita fructelor devine elastica la apasare. Recoltarea se realizeaza dimineata sau seara. Afinele au o capacitate buna de pastrare, comparativ cu fructele altor arbusti fructiferi, rezistand in depozite frigorifice timp de 4 saptamani.

10 comentarii la “Afin, cum sa plantezi si sa ingrijesti acest arbust fructifer

 1. Avet cunostinta unde se cultiva trandafirul albastru? Sunt interesat sa cumpar 2,3 butasi.In curte am toata salba de culori, imi lipseste aceastaq culoare. Multumesc.

  • Buna ziua, solul este unul dintre cei mai importanti factori de mediu pentru reusita culturii afinului, limitele optime ale pH-ului fiind cuprinse, asa cum este precizat si in articol, intre aproximativ 4,5-5,5. pH-ul mentionat de dumneavoastra nu este corespunzator pentru afin.

 2. Buna ziua, vreau sa cumpar si eu 2-3 arbusti de afin pt plantare in curte. Ma puteti sfatui de unde pot cumpara, am inteles ca cei achizionati din supermarketuri (Carrefour, Auchan) nu se prind…..
  Multumesc anticipat
  Alina

 3. Am reușit să plantez afini la ghiveci (80 l) și să produc cam 2 kg/ plantă, la 4 ani. Interesant, nu!?

Alătură-te discuției:

*

Buna! Ai nevoie de ajutor?

Am nevoie de ajutor