Aeschynanthus, informatii si sfaturi de ingrijire

Aeschynanthus-informatii-sfaturi-ingrijire

Aeschynanthus (Aeschynanthus radicans) – denumita popular si Floarea ruj, este o planta epifita perena, tropicala, curgatoare, originara din America de Sud si Centrala, precum si din Asia de Sud-Est. Denumirea populara este data de florile de culoare rosie, tubulare, asemanatoare unui ruj. Planta infloreste din vara pana toamna devreme, insa daca conditiile de mediu sunt optime, poate inflori tot timpul anului. Frunzele sunt lucioase, carnoase, eliptice, de culoare verde inchis. Aeschyanthus se intalneste ca planta de apartament, fiind o alegere potrivita pentru cosuri suspendate sau recipiente inalte. 

Aeschynanthus – varietati si cultivaruri

  • Aeschynanthus radicans ‘Curly’: florile sunt de culoare rosie, iar frunzele sunt usor curbate, avand un aspect inedit;
  • Aeschynanthus radicans ‘Mona Lisa’: se remarca prin florile de culoare rosie-portocalie;
  • Aeschynanthus radicans ‘Variegata’: frunzele sunt variegate, avand nuante de verde, galben sau alb;
  • ‘Tangerine’: cu flori galben-portocalii;
  • ‘Rasta’: cu frunze curbate si flori de culoare rosie care infloresc la sfarsitul verii-inceputul toamnei.

Conditii de mediu

Lumina. Prefera spatiile cu lumina abundenta, dar filtrata. Razele directe ale soarelui pot provoca arsuri solare, insa lumina insuficienta va duce la o inflorire slaba si la caderea frunzelor.

Temperatura. Are nevoie de o temperatura cuprinsa intre 18 si 23 ℃. Temperaturile sub 10 ℃ sau schimbarile bruste de temperatura determina caderea frunzelor. 

Umiditate. Fiind o specie tropicala, creste si se dezvolta optim in conditii de caldura si umiditate atmosferica ridicata. Umiditatea aerului poate fi mentinuta ridicata prin pulverizari regulate cu apa la temperatura camerei sau prin amplasarea ghiveciului pe o tavita cu pietris umed. 

Substrat. Are nevoie de un substrat bine aerisit, care sa permita drenajul apei. Ghiveciul sau recipientul trebuie sa contina orificii pentru drenajul apei. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Aeschynanthus – ingrijire

Udare. In timpul sezonului cald se recomanda udarea regulata a plantei, astfel incat substratul sa se mentina usor reavan. In timpul sezonului rece, se va reduce frecventa udarii. 

Fertilizare. Aeschynanthus reactioneaza favorabil la aplicarea ingrasamintelor. Se pot aplica ingrasaminte special formulate pentru plante cu flori, pe parcursul sezonului de crestere. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Taieri. Se pot efectua taieri pentru intretinere si pentru corectarea formei. De asemenea, aceste lucrari pot incuraja aparitia noilor cresteri.

Transplantare. Se poate efectua primavara, atunci cand radacinile plantei au ocupat intreg volumul ghiveciului. Noul ghiveci poate fi cu aproximativ 2.5 cm mai mare decat cel anterior. 

Inmultire. Aeschynanthus se poate inmulti prin butasi de tulpina, prelevati primavara sau vara, ori prin seminte (mai rar). 

Boli si daunatori

Poate fi afectata de fainare sau diverse patari, iar umiditatea ridicata si persistenta in substrat poate conduce la putrezirea radacinii si implicit la moartea plantei. Dintre daunatori, pot aparea afidele, paduchii lanosi si acarienii.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus

  • Plantele sunt sensibile la curenti de aer, de aceea, nu se recomanda amplasarea acestora in apropierea usilor/ferestrelor deschise sau a aerului conditionat;
  • Caderea florilor sau a bobocilor poate fi cauzata de umiditatea necorespunzatoare in substrat sau de schimbarea conditiilor de mediu;
  • Absenta florilor este un indicator ca planta nu primeste suficienta lumina sau nu este fertilizata corespunzator. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile