Aclimatizarea plantelor de interior

aclimatizarea-plantelor-de-interior

Plantele, in functie de specie si varietate, sunt mai mult sau mai putin sensibile la schimbarea conditiilor de mediu. La achizitionarea acestora, precum si la mutarea in exterior pentru perioada verii si inapoi in interior la finalul sezonului calduros, ne lovim inevitabil de schimbari ale conditiilor de mediu. Temperatura aerului, intensitatea luminoasa, expunerea directa la razele solare, umiditatea aerului si alte conditii difera in functie de amplasament. Este esential ca mutarea plantelor dintr-un loc in altul sa fie efectuata cu mare atentie si cu un minim de stres provocat plantei. Astfel, se recurge la aclimatizarea plantei, aceasta obisnuindu-se treptat cu noile conditii de iluminare si temperatura. In caz contrar, pot fi intampinate diverse probleme, precum caderea frunzelor, florilor, fructelor, stagnarea cresterii, aparitia arsurilor solare etc.

Organele implicate in procesul de fotosinteza ale plantelor sunt adaptate conditiilor de mediu existente, iar in cazul mutarii plantelor, acestea necesita timp de acomodare. De exemplu, in conditii de umbra sau semiumbra, planta “prelucreaza” intens lumina de care dispune, prin intensificarea procesului de fotosinteza. Odata adaptata acestor conditii, planta procedeaza similar si in cazul expunerii bruste la razele solare, acestea provocand arsurile solare.

Procesul de aclimatizare se realizeaza in trei situatii: in cazul mutarii plantelor in exterior, in cazul mutarii plantelor in interior, respectiv in cazul achizitionarii plantelor.

1. Mutarea plantelor din interior in exterior

Unele specii de plante sunt potrivite cresterii in interior, insa, in timpul sezonului calduros, acestea gasesc conditii foarte bune afara. Astfel, pot beneficia de razele directe ale soarelui, de adierea vantului in perioada de canicula, precum si de picaturile de ploaie racoritoare si lipsite de calcar si diverse saruri.

Mutarea in exterior are loc primavara, atunci cand nu mai exista riscul aparitiei temperaturilor sub un anumit prag suportat de specia in cauza. De regula, temperaturile nu trebuie sa scada mai mult de 10 °C. 

In ceea ce priveste lumina si razele directe ale soarelui, trebuie sa se tina seama de amplasamentul plantei in perioada iernii, precum si de cerintele fiecarei specii de plante in parte. De exemplu, dupa procesul de aclimatizare, plantele cu temperament de lumina se vor amplasa in locuri insorite, in timp ce plantele cu temperament mediu, de semiumbra, se vor amplasa in locuri semi-umbrite, cu expozitie estica sau vestica.

Metode de aclimatizare

Indiferent de temperamentul speciei, procedeul de aclimatizare presupune expunerea treptata la lumina puternica sau la razele directe ale soarelui. Exista mai multe metode de aclimatizare aplicate, precum:

  • Prima zi de aclimatizare presupune expunerea plantei la lumina mai puternica timp de cca. o ora si mutarea acesteia inapoi la locul initial. Zilele urmatoare, timp de 1-2 saptamani, timpul petrecut de planta in lumina se prelungeste zilnic cu aproximativ o ora. 
  • In primele 4 zile de aclimatizare, planta se expune la lumina mai puternica timp de doua ore pe zi. In urmatoarele partu zile, timpul petrecut zilnic in lumina sau in soare se dubleaza: patru ore pe zi. Urmatoarele 4 zile, planta se lasa in noile conditii timp de 6 ore pe zi, iar in ultimele 4 zile, timpul se prelungeste pana la 8 ore pe zi. Astfel, acest proces de aclimatizare presupune cca. 16 zile, dupa care planta poate fi expusa conditiilor naturale din exterior.

Se recomanda cresterea treptata a intensitatii luminoase in care expunem planta pe parcursul procesului de aclimatizare. Astfel, in primele zile, planta este expusa in conditii mai luminoase decat in locul initial, insa nu in lumina plina. Pana la finalul procesului de aclimatizare, planta trebuie sa beneficieze in orele de expunere de conditii similare cu cele din locul final de amplasare din exterior.

mutarea.plantelor.interior-exterior

Daca se observa primele semne de arsuri solare, chiar si dupa aclimatizare, planta se muta la semi-umbra in orele cu temperaturi foarte ridicate si se continua procesul de aclimatizare. 

Aplicarea foliara a ingrasamintelor specifice ajuta planta sa depaseasca mai repede stresul provocat de schimbarea locului. 

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

Trebuie acordata o atentie sporita cantitatii de apa administrata dupa mutarea plantelor in exterior, deoarece, datorita temperaturilor mai ridicate si a curentilor de aer, substratul se va usca mai repede iar planta va avea nevoie de mai multa apa.

2. Mutarea plantelor din exterior in interior

Toamna, odata ce temperaturile incep sa coboare, se monitorizeaza minimele pe timpul noptii. Inainte ca temperatura sa scada sub limitele suportate de plantele in cauza, acestea se muta in interior. De regula, pragul luat in considerare la majoritatea plantelor de interior este de 10°C. 

Procesul de aclimatizare este asemanator cu cel descris in cazul mutarii plantelor in exterior, insa se realizeaza invers: se aseaza planta intr-un loc mai umbrit pentru a se acomoda cu lumina si temperatura mai scazuta, timp de 1-2 saptamani. Nu mai este nevoie sa fie mutata zilnic dar trebuie sa beneficieze totusi de lumina. In acelasi timp, udarile se reduc treptat. Cand temperaturile ating valori de cca. 10° C, planta se muta in interior.

3. Achizitionarea plantelor

In momentul achizitionarii plantelor, pe langa procesul de aclimatizare recomandat, se acorda atentie deosebita urmatoarelor aspecte:

  • Locul de achizitionare: se recomanda cumpararea plantelor de interior de la magazine specializate. Locurile de valorificare a plantelor amenajate afara, in aer liber sunt mai putin recomandate in cazul acestor plante. 
  • Alegerea plantei: aceasta trebuie sa fie viguroasa, compacta, proportionala si sa nu prezinte frunzele ofilite, ingalbenite, vatamari produse de boli sau daunatori.
  • Transportul plantei: se recomanda ambalarea acesteia in coala de hartie sau plastic, in vederea reducerii efectului temperaturilor exterioare. Imediat ce planta este adusa la locul dorit, ambalajul se inlatura.

De regula, la magazin, plantele sunt pastrate in incaperi reci, astfel rezistand mai mai mult timp. Odata transportate intr-o locuinta, nu este recomandata amplasarea plantelor direct intr-o camera cu temperaturi ridicate. Aclimatizarea se realizeaza prin amplasarea plantelor in incaperi mai reci, bine aerisite, respectiv in locuri semi-umbrite. In lipsa unei incaperi cu temperaturi mai scazute, se recomanda amplasarea plantei in geam, aceasta lasandu-se intredeschisa sau deschisa timp de cateva ore pe zi.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile