Acarienii la plantele ornamentale

acarieni-paianjeni-de-plante

Acarienii sau “paianjenii de plante” sunt specii de daunatori ce fac parte din clasa Arachnida, impreuna cu paianjenii de dimenisiuni mai mari, cei intalniti adesea si in casa. Sunt dificil de observat cu ochiul liber, masurand mai putin de 1 mm. La plantele ornamentale, cele mai intalnite specii de acarieni sunt: paianjenul rosu comun (Tetranichus urticae), acarianul galicol (Colomerus), acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus) etc. 

Depistarea atacului. In ciuda dimensiunilor milimetrice ale acarienilor, atacul poate fi semnalat prin prezenta panzelor foarte fine tesute pe frunze. De asemenea, pe limbul foliar se observa decolorari punctiforme, iar acesta capata o nuanta gri-argintie. In cazul acarianului galicol, pe frunzele plantei atacate apar gale. In urma atacului acarianului lat, marginile frunzelor se curbeaza. 

Acarienii sunt daunatori ce se hranesc cu sucul celular al plantei prin intepat si supt.

Plantele atacate si daune. Acarienii sunt polifagi, prefera numeroase specii de plante decorative (arbori si arbusti ornamentali, citrice, orhidee, ficus, palmieri, cactee, specii decorative prin frunze etc.). Pot ataca toate organele plantei, inclusiv bulbi (amarilis) sau boboci florali. In urma atacului, plantele afectate incep sa se usuce, bobocii florali se innegresc si cad, in cele din urma ajungandu-se la moartea plantei. 

Totodata, acarienii sunt printre cei mai intalniti daunatori ce transmit numeroase virusuri la plante. 

Prevenire si combatere. Acarienii apar si se dezvolta cel mai rapid pe plante in perioadele de seceta sau cand aerul este prea uscat in apartament. Pentru a preveni aparitia acestora, se recomanda asigurarea unei umiditati atmosferice corespunzatoare. Aceasta se realizeaza prin pulverizarea frunzelor in mod regulat, in functie de specie si de cerintele pe care le are. 

Combaterea se face prin aplicarea produselor specifice. De asemenea, prin spalarea frunzisului cu dusul, la o presiune nu foarte mare, puteti diminua numarul de indivizi si mentine populatia sub control, astfel tratamentele aplicate vor avea o eficienta mai mare.

Produse recomandate

La cateva zile dupa incheierea tratamentelor este indicata aplicarea unor ingrasaminte speciale, pentru a favoriza regenerarea plantelor, in urma stresului suferit.

Produse recomandate

In plus:

 • In anotimpul calduros, se pot efectua si tratamente preventive. 
 • Pentru eficientizarea tratamentului, se insista pulverizarea pe partea inferioara a frunzelor. 
 • Se recomanda sa izolati plantele afectate inainte de efectuarea tratamentelor.  
 • Atentie! Nu confundati acarienii (paianjenii de plante) cu paianjenul ambiental (de dimenisuni mai mari), care nu este un daunator al plantelor. Panzele tesute de acesta sunt mult mai mari, usor observabile, comparativ cu cele ale acarienilor. 
 • Discuții pe teme similare

  Bogdan A.
  16 octombrie 2020
  Buna ziua, Detin un lamai de apartament care a dezvoltat, ceea ce am dedus, paianjeni comuni. Pe frunze si incheieturi se afla panze de paianjeni foarte fine, plus bobite albe (larve?) pe spatele frunzelor. Am nevoie de sfatul si indrumarea dumneavoastra avand in vedere ca nu este vorba de tratarea unei culturi, ci de o singura planta de apartament. Am atasat 2 poze cu dovada infectiei. Am aflat ca ar utile pesticide de felul Milbeknok EC, Nisorun WP, Wertimec EC dar nu cunosc daca ar cauza mai mult rau decat bine. Ma puteti indruma va rog spre un produs potrivit? Multumesc,
  0
  1
  Marina Pohilenco
  17 septembrie 2020
  Buna ziua, atasez poze la hortensia afectata, care ar fi cauza si cum o pot trata! Multumesc
  0
  5
  Tony
  3 septembrie 2020
  Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns vis-a-vis de ce imi ataca trandafirul si cu ce substanta/dozaje pot elimina daunatorii. Multumesc!
  0
  1

Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile