Acarienii la plantele ornamentale – identificare si combatere

acarienii-plante-ornamentale

Acarienii sau “paianjenii de plante” sunt specii de daunatori ce fac parte din clasa Arachnida, impreuna cu paianjenii de dimenisiuni mai mari, cei intalniti adesea si in casa. Sunt dificil de observat cu ochiul liber, masurand mai putin de 1 mm. La plantele ornamentale, cele mai intalnite specii de acarieni sunt: paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae), acarianul galicol (Colomerus), acarianul lat (Polyphagotarsonemus latus) etc. 

Depistarea atacului

In ciuda dimensiunilor milimetrice ale acarienilor, atacul poate fi semnalat prin prezenta panzelor foarte fine tesute pe frunze. De asemenea, pe limbul foliar se observa decolorari punctiforme, iar acesta capata o nuanta gri-argintie. In cazul acarianului galicol, pe frunzele plantei atacate apar gale. In urma atacului acarianului lat, marginile frunzelor se curbeaza. 
Acarienii sunt daunatori ce se hranesc cu sucul celular al plantei prin intepat si supt.

Plantele atacate si daune

Acarienii sunt polifagi, prefera numeroase specii de plante decorative (arbori si arbusti ornamentali, citrice, orhidee, ficus, palmieri, cactee, specii decorative prin frunze etc.). Pot ataca toate organele plantei, inclusiv bulbi (amarilis) sau boboci florali. In urma atacului, plantele afectate incep sa se usuce, bobocii florali se innegresc si cad, in cele din urma ajungandu-se la moartea plantei. 

Totodata, acarienii sunt printre cei mai intalniti daunatori ce transmit numeroase virusuri la plante. 

Prevenire si combatere

Acarienii apar si se dezvolta cel mai rapid pe plante in perioadele de seceta sau cand aerul este prea uscat in apartament. Pentru a preveni aparitia acestora, se recomanda asigurarea unei umiditati atmosferice corespunzatoare. Aceasta se realizeaza prin pulverizarea frunzelor in mod regulat, in functie de specie si de cerintele pe care le are. 

Combaterea se face prin aplicarea produselor specifice. De asemenea, prin spalarea frunzisului cu dusul, la o presiune nu foarte mare, puteti diminua numarul de indivizi si mentine populatia sub control, astfel tratamentele aplicate vor avea o eficienta mai mare.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

La cateva zile dupa incheierea tratamentelor este indicata aplicarea unor ingrasaminte speciale, pentru a favoriza regenerarea plantelor, in urma stresului suferit.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs

In plus:

  • In anotimpul calduros, se pot efectua si tratamente preventive. 
  • Pentru eficientizarea tratamentului, se insista pulverizarea pe partea inferioara a frunzelor. 
  • Se recomanda sa izolati plantele afectate inainte de efectuarea tratamentelor.  
  • Atentie! Nu confundati acarienii (paianjenii de plante) cu paianjenul ambiental (de dimenisuni mai mari), care nu este un daunator al plantelor. Panzele tesute de acesta sunt mult mai mari, usor observabile, comparativ cu cele ale acarienilor. 
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Alege

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile