Acarianul filocoptid al marului (Aculus schlechtendali) – identificare si combatere

acarianul-filocoptid-al-marului-frunze

Acarianul filocoptid al marului (Aculus schlechtendali) este raspandit pe intreg globul. In tara noastra prezenta acestuia s-a semnalat in urma cu 20 de ani, timp in care si-a extins arealul de raspandire. Cresterea rezervei biologice este favorizata de clima secetoasa si calduroasa si de numarul mic de produse fitosanitare care au eficienta in controlul acarienilor.

Femelele masoara aproximativ 0,17 mm lungime si au forma corpului alungita, de culoare galbena-bruna. Femelele de vara prezinta acelasi numar de tergite si sternite, pe cand femelele de iarna prezinta nu numar mai mic de tergite.

Biologie si ecologie

Acarianul ierneaza ca femela pe sub scoarta exfoliata a pomilor si in crapaturile acesteia, in solzii mugurilor si la baza acestora. In luna aprilie, adultii migreaza din locurile de iernare si invadeaza mugurii, frunzele si florile. Dezvolta 5-6 generatii pe an, inmultirea incheindu-se prin luna august cand apar femelele deutogine, forma sub care acarianul ierneaza. Dezvoltarea unei generatii dureaza putin, aproximativ doua saptamani, in functie de temperatura.

La manifestari puternice, numarul de exemplare pe centimetru patrat poate ajunge pana la 500, localizati in special pe partea inferioara a frunzelor, unde se si hranesc.

Acarianul filocoptid al marului prefera marul dar a fost semnalat si pe specia par.

Simptome pe frunze

Plante gazda si mod de atac

Acarianul filocoptid al marului se hraneste cu frunzele si fructele plantelor atacate. Pe frunze, in urma intepaturilor apar pete mici de culoare galbena- albicioasa, la atac puternic frunzele capata aspect argintiu, cu reflexii plumburii iar limbul foliar se ruleaza spre partea superiara, pomul semnaland astfel prezenta unui factor de stres. Frunzele se brunifica si cad prematur. O alta consecinta a atacului pe frunze este cresterea slaba a lastarilor erbacei si deformarea acestora.

Simptome pe fructe

Atacul pe fructe se manifesta in special in zona caliciului. Hranirea patogenului pe fructele in crestere determina aparitia de pete rugoase ce duce la deprecierea fructelor mature.

Control si combatere

Populatiile mici nu provoaca daune semnificative pomilor si reprezinta totodata o sursa de hrana pentru pradatorii naturali (Typhlodromus pyri), foarte importanti in controlul populatiilor de acarieni.

Executarea tratamentelor fitosanitare se recomanda la depasirea pragului economic de daunare (PED), de 10-15 forme mobile pe frunza, vara.

Tratamentele de combatere pentru acarianul filocoptid al marului. Se aplica in repaus sau la dezmugurit (in stadiul de buton roz) si in vegetatie, incepand cu luna aprilie.

Este importanta irigarea adecvata a pomilor deoarece stresul cauzat de insuficienta apei intensifica efectul atacului acarienilor.

Se efectueaza tratamente cu acaricide specifice.

Produse recomandate

Citiţi cu atenţie şi urmăriţi indicaţiile de pe eticheta fiecărui produs
×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

acarianul-filocoptid-al-marului-frunze
Acarianul filocoptid al marului (Aculus schlechtendali) – identificare si combatere
Acarianul filocoptid al marului (Aculus schlechtendali) – identificare si combatere

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec


Vrei să afli și mai multe?

Specialiștii noștri participă la discuțiile comunității botaniștii cu informații și soluții utile.
Dacă dorești, poți să începi o discuție despre problema cu care te confrunți.
Citește discuțiile