In perioada
30 nov - 2 dec, echipa Botanistii este in concediu.

Program de sărbători!

În perioada 30 noiembrie - 2 decembrie, petrecem împreună cu familia sărbătoarea națională de 1 decembrie și Sfântul Andrei. Magazinul nostru va fi închis, dar veți putea plasa cu încredere comenzi în toată această perioadă. Comenzile le vom procesa și ex- pedia începând cu 5 decembrie.

Program sărbători!

Intoxicarea cu insecticide organofosforice si carbamice

Intoxicarea cu insecticide organofosforice si carbamice

Insecticidele organofosforice includ clorpirifos, acid fosforotioic (Diazinon), diclorvos, fention, malation siparation; si insecticidele carbamice includ aldicarb, propoxur (Baygon), carbaril si bendiocarb (Ficam) (sunt utilizabile si numeroase altele). Ambenoniumul, neostigmina, fizostigmina sipiridostig-mina sunt substante carbamice terapeutice, iar gazul sarin nervos este un organofosfat. Insecticidele organofosforice inhiba ireversibil acetilcolinesteraza si produc acumularea consecutiva a acetilcolinei la nivelul sinapselor muscarinice si nicotinice si in SNC. Carbamatii inhiba reversibil acetilcolinesteraza. Organofosfatii se absorb cutanat, pulmonar si gastrointestinal, se distribuie larg la nivel tisular si sunt eliminate lent prin metabolizare hepatica. Metabolitii produsi prin oxidarea paratio-nului si malationului (paraoxon, malaoxon) sunt activi. Hidroliza consecutiva ii inactiveaza. Carbamatii sunt eliminati rapid prin ser si enzimele hepatice.

Manifestari toxice:
Timpul dintre expunere si debutul simptomelor de intoxicatie variaza de la minute la ore, dar de obicei este intre 30 minute-2 ore. Efectele muscarinice includ greata, varsaturi, crampe abdominale, incontinenta urinara si fecala, hipersecretie bronsica, tuse, wheezing, dispnee, transpiratie, sialoree, mioza, dere incetosata, lacrimare, polakiurie. Mioza este prezenta obisnuit; se poate intalni si afectarea acuitatii vizuale. In intoxicatiile severe se produc bradicardie, blocuri de conducere, hipotensiune si edem pulmonar. Manifestarile de tip nicotinic sunt spasmele, fasciculatiile, slabiciunea, hipertensiunea, tahicardia si, in cazurile grave, paralizia cu insuficienta respiratorie. Efectele SNC sunt anxietate, agitatie, tremor, convulsii, confuzie, slabiciune, coma. Toxicitatea produsa de carbamati are o durata mai scurta si este de obicei mai putin severa decat cea din intoxicatiile cu organofosfati. Majoritatea pacientilor isi revin in 24-48 de ore, dar organofosfatii liposolubili pot produce simptome care persista saptamani sau luni. Decesul este cel mai frecnt consecinta toxicitatii pulmonare.

Diagnostic: In intoxicatia acuta, activitatea colinesterazei plasmatice si eritrocitare este scazuta sub 50% din normal. O reducere a activitatii colinesterazei eritrocitare este modificarea cea mai specifica, dar mai putin accesibila in urgenta, iar anumiti organofosfati pot inhiba doar un tip dintre colinesteraze. In cazul insecticidelor carbamice, reducerea concentratiilor serice sau eritrocitare ale colinesterazei este tranzitorie, datorita reversibilitatii rapide a fenomenelor de inhibitie. Deoarece dozarea colinesterazelor nu se efectueaza uzual si nu este rapid disponibila, diagnosticul in fazele initiale este clinic. Insecticidele se pot izola in urina prin screening toxicologic specific.

TRATAMENT:
-se vor indeparta hainele contaminate, iar pielea va fi spalata cu apa si sapun;
-pacientul va fi scos din mediul in care s-a produs expunerea prin inhalare; 
-in cazul ingestiei se va efectua decontaminare gastro intestinala, inclusiv prin administrarea carbunelui medicinal;
- masurile de sustinere includ administrarea de oxigen, asistarea ntilatiei si tratamentul convulsiilor; 
-Atropina (antagonist pe receptorii muscarinici) se va administra pentru atenuarea simptomatologiei muscarinice. Se administreaza 0,5-2 mg atropina intranos la fiecare 15 minute, pana la o atropinizare corespunzatoare (uscarea mucoaselor). Dimensiunile pupilare si frecventa cardiaca nu se pot folosi ca indicatori finali. Dozele repetate sau o perfuzie continua de atropina pot fi necesare mai multe zile. 
- Pralidoxima (2-PAM), o oxima care reactiaza colinesteraza, este indicata pentru tratamentul simptomatologiei nicotinice date de intoxicatia cu organofosforice. Doza este de 1-2 g intranos timp de 5-20 minute. Doza se poate repeta la fiecare 4-6 ore, pana la disparitia manifestarilor nicotinice;
- nici Atropina, nici Pralidoxima nu sunt eficiente pentru rersibilitatea efectelor asupra SNC;
- folosirea pralidoximei in intoxicatiile cu carbamati este controversata, nu este in general necesara, dar utilizarea sa este sigura, in special daca este admistrata impreuna cu atropina.