In perioada
30 nov - 2 dec, echipa Botanistii este in concediu.

Program de sărbători!

În perioada 30 noiembrie - 2 decembrie, petrecem împreună cu familia sărbătoarea națională de 1 decembrie și Sfântul Andrei. Magazinul nostru va fi închis, dar veți putea plasa cu încredere comenzi în toată această perioadă. Comenzile le vom procesa și ex- pedia începând cu 5 decembrie.

Program sărbători!

Infectii transmise de soarecele de casa

Coriomeningita limfocitara(CML)

CML se transmite la om de la soarecele de casa obisnuit (Mus musculus), prin intermediul aerosolilor de excretii si secretii. Virusul CML, un arenarus, se mentine la soareci in principal prin transmisie verticala de la femelele infectate. Soarecii infectati pe cale verticala raman remici toata viata, cu concentratii mari de virusuri in toate tesuturile. Virusul CML este folosit pe scara larga in laboratoarele de imunologie ca model pentru functiile celulelor T si poate infecta silentios culturi celulare si linii tumorale de pasaj, avand ca rezultat infectii in randul oamenilor de stiinta si a ingrijitorilor de animale. Pacientii cu CML pot avea un istoric de rezidenta in case infestate cu rozatoare sau de alte expuneri la rozatoare. In Statele Unite, Argentina si zonele endemice din Germania a fost raportata o prevalenta a anticorpilor de aproximativ 5 pana la 10%.

CML difera de sindromul general de febra si mialgii prin aceea ca debutul este gradat. Printre circumstantele asociate ocazional cu CML sunt orhita, alopecia tranzitorie, artrita, faringita, tusea si eruptia maculopapulara. Se estimeaza ca o patrime sau mai putin din pacienti sufera o faza febrila de 3 — 6 zile, iar apoi, dupa o scurta remisiune apare o febra intensificata acompaniata de cefalee severa, greata si varsaturi, si semne meningeale ce dureaza aproximativ o saptamana. 

Acesti pacienti aproape totdeauna se recupereaza complet, la fel ca si rarii pacienti cu semne clare de encefalita. Recuperarea poate fi intarziata de o hidrocefalie tranzitorie.In timpul fazei febrile initiale, leucopenia si trombocitopenia sunt frecvente, iar virusul poate fi izolat de obicei din sange.In timpul fazei de boala a SNC, virusul poate fi gasit in LCR, dar anticorpii sunt prezenti in sange. Patogenia CML se crede ca se aseamana cu cea a inocularii directe intracraniene a virusului la un soarece adult; debutul raspunsului imun duce la meningita mediata imunopatologic de celulele T. In timpul fazei meningeale, numarul mononuclearelor din LCR ia valori intre sute si cateva mii pe microlitru, iar la o treime din cazuri se gaseste hipoglicorahie. ELISA cu IgM de captura in ser si LCR este de obicei pozitiv; recent, tehnica PCR-RT a fost dezvoltata pentru a fi aplicata pentru LCR.

Infectia cu virusul CML trebuie suspectata la pacientii cu boala acuta febrila cu leucopenie si trombocitopenie marcate, in cazurile de meningita aseptica, prodromul febril bine marcat, varsta adulta, aparitia sezoniera toamna, nivelul scazut de glucoza in LCR sau valori ale mononuclearelor de peste 1000/[iL, toate trebuie sa ridice suspiciunea asupra acestei infectii rare.

La femeile insarcinate, infectia cu rusul CML poate duce la invazia fatului, avand drept consecinta hidrocefalie congenitala si corioretinita. Deoarece infectia materna poate fi usoara, constand doar dintr-un episod febril scurt, anticorpii fata de rus trebuie cautati atat la mama, cat si la fat in cazurile suspicionate.