Vezi 1 fir de răspunsuri
    • Laurentiu
      31 iulie 2017
      0 urează frunze verzi

      Salvare tei tanar – frunze mici, nedezvoltate, uscate

      Buna ziua,

      Anul trecut in toamna (Sept 2016) am plantat un tei tanar (3m inaltime). A trecut iarna cu bine, a inmugurit in primavara si i-au dat frunzele, insa acestea au ramas mici si nedezvoltate iar odata cu venirea verii s-au usacat de tot (vezi poza).

      Este al doilea tei pe care se pare ca sunt pe cale sa il pierd in acest fel.

      Nu sunt sigur care este problema: daca poate il ud prea mult (teiul este plantat intr-o gradina cu gazon udat de un sistem de irigatii, de doua ori pe zi vara, dimineata la 6:00 si seara la 23:30), sau poate il ud prea putin (am citit undeva ca pe timp de vara teii trebuie ajutati cu 10-20l de apa).

      Am fost si la farmacia fitosanitara si am cerut ajutor – mi s-a recomandat sa il ud 2-3 saptamani cu apa cu ingrasamant Kristalion Gold (10l+1 lingurita de solutie) si sa ii dau cu o solutie pentru daunatori (1 pulverizare).

      Acum teiul nu mai are frunze, tulpina pare sa se inroseasca pe zi ce trece (stiu sigur ca nu e mort inca pentru ca tulpina este inca rece si are seva).

      1. nu stiu daca il mai pot salva din situatia actuala
      2. nu stiu care ar fi metoda corecta pentru a-l salva si ce trebuie sa fac si pentru cat timp. As fi dispus sa apelez si la serviciile unui specialist ca sa il salvez – daca imi puteti recomanda pe cineva, ar fi minunat.

      Multumesc

      # 59130

      1 Răspuns

      Răspunde
    • Tom Botanistul, ajutor in gradinaSPECIALIST
      31 iulie 2017

      Sunt cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand plantati un arbore/arbust. Daca acesta este mare (asa cum a fost a dumneavoastra la plantare, de 3 m inaltime) trebuie sa aiba un sistem radicular bine dezvoltat, deafectat si netaiat. La aceasta marime se recomanda plantarea arborilor din ghiveci, astfel incat radacinile sa fie cand mai putin vatamate. Daca plantati un arbore cu radacina nuda sau la balot, a caror radacini au fost taiate, deranjate, acesta va reusi cu greu sau deloc sa-si sustina partea aeriana in primul an, pana isi dezvolta radacinile in noul sol. Pornirea in vegetatie din primavara se face in mare parte pe baza substantelor de rezerva acumulate in arbore, asadar acest fapt nu ofera siguranta prinderii arborelui. Daca se planteaza un arbore cu radacini mai putine, se reduce din partea aeriana.
      In ceea ce priveste cantitatea de apa administrata, da, in primul an dupa plantare se recomanda acordarea unei atentii sporite si udarea plantelor astfel incat sa fie favorizata prinderea insa o cantitatea prea mare de apa este de asemenea daunatoare deoarece conduce la lipsa oxigenului in sol si putrezirea radacinilor existente.
      In general, cand se planteaza arbori si arbusti pe terenuri pe care se doreste si gazon, ar fi recomandat sa fie lasata o portiune de teren libera in jurul arborelui/arbustului/pomului pentru a se putea efectua schimbul de gaze de la nivelul radacinilor.
      In cazul teiului dumnevoastra, avand in vedere starea actuala, este posibil sa nu-si mai revina. Ii mai puteti acorda o sansa prin administrarea la radacina a unui ingrasamant care sa favorizeze cresterea de noi radacini iar in primavara, inainte de pornirea in vegetatie se pot reduce o parte din ramuri. Ca ingrasamant se poate utiliza Hauert (Ingrasamant arbori si arbusti Hauert, 1 litru) cu macro si microelemente.
      Daca va fi nevoie sa replantati un nou arbore, ar fi mai bine sa plantati unul mai mic, care se va prinde mai repede si se va adapta intr-un timp mai scurt conditiilor din gradina. Incercati sa efectuati plantarea intr-un loc in care sa nu se administreze atat de des apa, precum la gazon.

      # 59135
      0 urează frunze verzi
Vezi 1 fir de răspunsuri

N-AI GĂSIT RĂSPUNSUL PE CARE ÎL CĂUTAI?
Ca să nu-ți scape nimic, te putem anunța prin e-mail și prin notificare (în aplicație) când apare un răspuns nou.
ANUNȚĂ-MĂ

Te ținem la curent

Pe ce adresă de email dorești să te anunțăm când apare un răspuns nou?
Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec
Mărimea maximă a documentului este 60 Mocd.

×

Te ajutăm
să ai grijă de plantele tale

Dacă nu ai găsit încă soluții în articolele noastre sau în discuțiile precendete, începe o discuție nouă iar specialiștii noștri îți vor sări în ajutor.

Discuție nouă despre

tei-sfaturi-ingrijire
ÎNCEPE O DISCUȚIE DESPRE
Tei

Mărimea maximă a documentului este 60 Mo.

Adaugă
Ajută dacă atașezi câteva Imagini sau Clipuri maximum 15 sec

Informația ta:

Numele tău trebuie să conțină maxim 30 de caractere. Dacă dorești să transmiți detaliile problemei cu care te confrunți, te rugăm să completezi celelalte câmpuri.


Estimare livrare

Afișează variante
Înapoi